Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ : Ο Μπάιντεν «εκθρόνισε» τον Τραμπ, που δείχνει ότι δεν ξέρει να χάνει

Εκλογές ΗΠΑ : Ο Μπάιντεν «εκθρόνισε» τον Τραμπ, που δείχνει ότι δεν ξέρει να χάνει

Κάτοικος του Λευκού Οίκου θα είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετά από ένα θρίλερ δίχως προηγούμενο «εκθρόνισε» τον Ντόναλντ Τραμπ και είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Κάτοικος του Λευκού Οίκου θα είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετά από ένα θρίλερ δίχως προηγούμενο «εκθρόνισε» τον Ντόναλντ Τραμπ και είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο, έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία – κλειδί της Πενσυλβάνια, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times. Θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Τα συγχαρητήρια των ηγετών του κόσμου στον Τζο Μπάιντεν

Ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες στιγμές μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Τραμπ είχε αποκτήσει πολύ μεγάλο προβάδισμα. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, το επιτελείο του Μπάιντεν δήλωνε πως το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί, μιας και οι επιστολικές ψήφοι έρχονταν οι περισσότερες από προπύργια των Δημοκρατικών.

Μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδας, με το 98% των ψήφων καταμετρημένο, ο Μπάιντεν είχε το 49,6%, ενώ ο Τραμπ το 49,1%. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, θεωρείται αδύνατο να αλλάξει αυτό το αποτέλεσμα.

Στη Νεβάδα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 49,8%, έναντι του 48.8% που έχει ο Τραμπ, με την καταμέτρηση να βρίσκεται στο 93%.

Από την άλλη πλευρά, στην Αριζόνα με την ενσωμάτωση στο 97%, το Μπάιντεν προηγείται με 49.5, έναντι του 48,9 του Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται και στην Τζόρτζια, αφού με το 99% της ενσωμάτωσης έχει το 49,4%, ενώ ο απερχόμενος -πλέον- πρόεδρος έχει το 49,3%.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Διαβάστε επίσης: «Τα καταφέραμε, Τζο» – Πανηγυρίζουν Χάρις και Μπάιντεν για τη νίκη τους

Ο Τραμπ… κάνει σαν μωρό!

Φυσικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει» είπε, δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν ξέρει να χάνει.

Πρόκειται, δε, για τον πρώτο αμερικανό πρόεδρο που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία, μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης: Τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα από τη νίκη Μπάιντεν

Ενωτικό μήνυμα Μπάιντεν: Ώρα να γιατρέψουμε τις ΗΠΑ

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται τιμή που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν ως πρόεδρό τους και είπε πως τώρα είναι καιρός να επουλωθεί ο διχασμός που άφησε η προεκλογική εκστρατεία και η χώρα να ενωθεί.

«Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν» έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

Διαβάστε επίσης: «Πραγματικός φίλος της Ελλάδας» – Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Μπάιντεν

Χαμός στους δρόμους των ΗΠΑ

Με μια συγχορδία κλάξον και επευφημιών, ένα πλήθος συρρέει στο κέντρο της Ουάσινγκτον, στην περιοχή του Λευκού Οϊκου, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Στην Φιλαδέλφεια, της Πενσυλβάνια, η οποία έδωσε και τη νίκη στον Δημοκρατικό Μπάιντεν, μια γυναίκα φαίνεται και να φωνάζει: «Είμαι τόσο χαρούμενη. Δεν ξέρω τι να κάνω».

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Ατλάντα.

Διαβάστε επίσης: «Ντόναλντ Τραμπ, απολύεσαι» – Πανευτυχής ο Στίβεν Κινγκ με τη νίκη Μπάιντεν

Ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζόζεφ – Ρόμπινετ (Τζο) Μπάιντεν τζούνιορ (Joseph Robinette “Joe” Biden, Jr., 20 Νοεμβρίου 1942) είναι Αμερικανός πολιτικός, πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020.

Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσιλβανία και έζησε εκεί για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στο Ντελάγουερ. Είναι γιος του Τζο Ρ. Μπάιντεν σήνιορ και της Κάθριν-Γιουτζίνια Φίννεγκαν, εγγονής του Έντουαρντ-Φράνσις Μπλιούιτ γερουσιαστή της Πενσυλβάνια· αδέλφια του είναι η Βάλερη (σύζυγος Όουενς), ο Φρανκ και ο Τζιμ.

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ. Το 2020 διεκδίκησε εκ νέου για τρίτη φορά το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του.

Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν

Περίπου έναν μήνα αργότερα, η γυναίκα του και η κόρη του που ήταν βρέφος, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και οι δύο γιοι του τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αν και σκέφτηκε να σταματήσει την πολιτική του σταδιοδρομία, ο Μπάιντεν πείστηκε να προσχωρήσει στη Γερουσία το 1973 και συνέχισε να κερδίζει την επανεκλογή του έξι φορές ενώ έγινε ο γερουσιαστής του Ντέλαγουερ με τη μεγαλύτερη θητεία.

Να σημειωθεί πως ο γιος του Μπο Μπάιντεν πέθανε στις 30 Μαΐου 2015 σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Η νέα ζωή και το «κυνήγι» του χρίσματος
Το 1977 παντρεύτηκε την Τζιλ Τζέικομπς, εκπαιδευτικό με την οποία αργότερα απέκτησαν μια κόρη.

Εκτός από γερουσιαστής, ο Μπάιντεν ήταν επίσης αναπληρωτής καθηγητής (1991–2008) στο Γουίλμιγκτον, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Widener.

Ο Μπάιντεν διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1988, αλλά αποσύρθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι τμήματα της κομματικής ομιλίας του είχαν κλαπεί από τον αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Νιλ Κίνοκ.

20 χρόνια αργότερα, η προεδρική του εκστρατεία για το 2008 δεν κέρδισε ποτέ δυναμική και αποχώρησε από την κούρσα.

Η αντιπροεδρία με τον Ομπάμα

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως πρώτος υποψήφιος για να γίνει αντιπρόεδρος του Ομπάμα. Στις 23 Αυγούστου ο Ομπάμα ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και στις 27 Αυγούστου ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν εξασφάλισαν το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στις 4 Νοεμβρίου, Ομπάμα-Μπάιντεν νίκησαν τον Τζον Μακέιν και τη Σάρα Παλίν, και ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης εύκολα την επανεκλογή του στη Γερουσίας των ΗΠΑ.

Παραιτήθηκε από τη θέση του στη Γερουσία λίγο πριν δώσει όρκο αντιπροέδρου στις 20 Ιανουαρίου 2009.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν για δεύτερη θητεία, νικώντας το Ρεπουμπλικανικό δίδυμο των Μιτ Ρόμνεϊ και Πολ Ράιαν.

Η στενή σχέση του Μπάιντεν με τον Ομπάμα ήταν εμφανής καθώς ο τελευταίος τον εξέπληξε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, στις 12 Ιανουαρίου 2017, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψουν τα αξιώματά τους.

Ο Ομπάμα, μάλιστα, μιλώντας για τον Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτόν ως «ο αδερφός μου».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024