Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Μάχη στήθος με στήθος – Ίσως περάσουν μέρες μέχρι να έχουμε νικητή

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Μάχη στήθος με στήθος – Ίσως περάσουν μέρες μέχρι να έχουμε νικητή

Ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών και οι δύο υποψήφιοι διατηρούν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές-θρίλερ

Μικρές αποκλίσεις μεταξύ των υποψηφίων σε πέντε πολιτείες-κλειδιά συνεπάγονται ότι η αναμονή για το νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών μπορεί να διαρκέσει για ημέρες ακόμη – ή και για περισσότερο, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να ισχυριστεί ψευδώς ότι έχει ήδη νικήσει τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, παρά τα εκατομμύρια ψήφων που περιμένουν καταμέτρηση.

Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν έχει λάβει 238 ψήφους εκλεκτόρων, ενώ ο Τραμπ 213. Και οι δύο απέχουν αρκετά από τους 270 που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη νίκη.

Κατά τη διάρκεια νυχτερινής ομιλίας του από το Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απείλησε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «στέρηση εκλογικών δικαιωμάτων» των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην παραμικρή απόδειξη αξιόποινης πράξης.

«Ειλικρινά, έχουμε νικήσει αυτές τις εκλογές», είπε, επισημαίνοντας ότι είχε το προβάδισμα σε έναν αριθμό πολιτειών, όπου τα αποτελέσματα παραμένουν ακόμη και τώρα αβέβαια. «Οπότε θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θέλουμε να σταματήσει κάθε ψηφοφορία».

Το τι ακριβώς εννοούσε δεν έγινε αμέσως σαφές, αφού πολιτείες που περιλάμβαναν το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, τη Τζόρτζια και τη Νεβάδα καταμετρούσαν ψήφους που είχαν κατατεθεί νόμιμα. Είναι συνηθισμένο διάφορες πολιτείες να συνεχίζουν την καταμέτρηση μετά την ημέρα των εκλογών, και η Πενσιλβάνια έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα τελικά αποτελέσματα θα αργήσουν πολλές ημέρες ακόμη.

Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός επιστολικών ψήφων που κατατέθηκαν εξαιτίας της πανδημίας σημαίνει ότι η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Το άγνωστο αποτέλεσμα ναρκοθετεί το κλίμα στις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μαστίζονται από την οικονομική ύφεση και τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού.

Παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου, ο Μπάιντεν έφτασε στο τέλος της ημέρας των εκλογών με μεγάλες πιθανότητες νίκης. Συγκεκριμένα, η νίκη του στην αμφίρροπη πολιτεία της Αριζόνα – την οποία είχε κατακτήσει ο Τραμπ το 2016 – του άνοιξε μια σειρά από πιθανότητες για την επίτευξη της πλειοψηφίας στις ψήφους των εκλεκτόρων, ιδιαιτέρως στις βορειοανατολικές πολιτείες για τις οποίες «πολέμησαν» και οι δύο προεκλογικές εκστρατείες.

Ο Τραμπ επιχείρησε να δημιουργήσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα της καταμέτρησης νωρίς την Τετάρτη, αφού πέρασε ολόκληρες εβδομάδες προειδοποιώντας χωρίς να προσκομίζει στοιχεία ότι υπάρχει κίνδυνος εκλογικής απάτης που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του πρώην αντιπροέδρου. Τα σχόλια του Τραμπ επικρίθηκαν από την καμπάνια του Μπάιντεν και τουλάχιστον από έναν από τους ίδιους του τους συνεργάτες.

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, στενός συνεργάτης του Τραμπ, δήλωσε στο ABC News ότι διαφωνεί με τα σχόλια του προέδρου για τα εκλογικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι «απλώς δεν υπάρχει καμία βάση για να κάνεις έναν τέτοιο ισχυρισμό απόψε. Απλώς δεν υπάρχει».

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι είναι «σε τροχιά νίκης» και τους παρότρυνε να είναι υπομονετικοί, καθώς θα χρειαστεί να περιμένουν την καταμέτρηση των ψήφων.

Το Associated Press, στο οποίο στηρίζονται πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί για τα αποτελέσματα των εκλογών, ανακοίνωσε ότι «προς το παρόν δεν ανακηρύσσουμε νικητή, καθώς κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων που του είναι απαραίτητες για τη νίκη».

Και οι δύο άνδρες έχουν ακόμη πιθανότητες να νικήσουν, αν και όλα δείχνουν ότι ο Μπάιντεν είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον Τραμπ. Ο Τραμπ χρειάζεται τη νίκη τουλάχιστον σε τέσσερις από τις παρακάτω πολιτείες για να εξασφαλίσει τις ψήφους των εκλεκτόρων: Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν. Και κατάφερε να τις κατακτήσει το 2016.

Όμως αν ο Μπάιντεν πετύχει νίκη σε οποιεσδήποτε δύο από αυτές – και ήδη έχει προβάδισμα σε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν – η νίκη θα είναι δική του.

Ελάχιστες ήταν οι εκπλήξεις στις πολιτείες για τις οποίες το AP έχει ανακοινώσει νικητή. Ρεπουμπλικανικές και Δημοκρατικές πολιτείες ψήφισα λίγο-πολύ όπως συνηθίζουν, παρά τις προσδοκίες ανατροπών. Η μόνη περίπτωση που η ψήφος των εκλεκτόρων άλλαξε χέρια εκτός της Αριζόνα, έφτασε από μια περιοχή της Νεμπράσκα που υποστήριξε τον Μπάιντεν, ενώ το 2016 είχε προτιμήσει τον Τραμπ.

Ο Τραμπ νίκησε τη Φλόριντα, ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο, καταρρίπτοντας τις ελπίδες του Μπάιντεν ότι θα ανακηρυχθεί νικητής με ευκολία. Ο πρόεδρος κατέκτησε και το Τέξας, παρά τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα το έβλεπαν να «βάφεται μπλε», μεταμορφώνοντας πλήρως το χάρτη των εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ νίκησε στο Οχάιο και ο Μπάιντεν στη Μινεσότα, δυο πολιτείες που και οι δύο είχαν ελπίσει ότι θα κλέψουν από τον άλλο, όμως παρέμειναν πιστές στις αποφάσεις που είχαν λάβει το 2016.

Το Οχάιο ήταν μία από τις πρώτες αμφίρροπες πολιτείες που ανακήρυξε αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα στην πιο πολυπληθή κομητεία της Φλόριντα, το Μαϊάμι-Ντέιντ, όπου ο Τραμπ είχε χάσει με διαφορά 29% το 2016 – μια ψαλίδα που φέτος έκλεισε στο 8%.

Η περιοχή κατοικείται από μεγάλους κουβανέζικους και βενεζουελανούς πληθυσμούς, τους οποίους ο Τραμπ έχει ικανοποιήσει ασκώντας μεγάλες διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις στις χώρες καταγωγής τους. Παράλληλα, έχει υποστηρίξει ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει τα καθεστώτα από τα οποία δραπέτευσαν στα ΗΠΑ.

Ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να μπουν στο Λευκό Οίκο, το «μπλε κύμα» που ονειρεύονταν ότι θα τους έδινε τον πλήρη έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αποδείχθηκε αρκετά ορμητικό.

Πάντως ο Μπάιντεν έχει κατορθώσει να διατηρήσει τα εκλογικά ποσοστά των Δημοκρατικών σε Αφροαμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους, κλείνοντας και την ψαλίδα της ψήφου των λευκών, σύμφωνα με τα exit polls του AP.

Ο Τραμπ είχε προβάδισμα 12% στις ψήφους των λευκών ψηφοφόρων στις εκλογές της Τρίτης. Τα exit polls της Network τέσσερα χρόνια πριν είχαν δείξει προβάδισμα 20% στην ίδια ομάδα. Ο Μπάιντεν προηγείται κατά 30% στους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους, κατά 82% στους Αφροαμερικανούς και κατά 12% στις γυναίκες.

Πηγή: www.bloomberg.com

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024