Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Θολό το τοπίο για τον νέο πλανητάρχη – Τι χρειάζονται Μπάιντεν και Τραμπ για τη νίκη

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Θολό το τοπίο για τον νέο πλανητάρχη – Τι χρειάζονται Μπάιντεν και Τραμπ για τη νίκη

Μάχη… πολιτεία με πολιτεία δίνουν πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν καθώς όπως φαίνεται έξι Πολιτείες θα βγάλουν νέο πλανητάρχη.

Μάχη… πολιτεία με πολιτεία δίνουν πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν καθώς όπως φαίνεται η νίκη θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Κι ενδεχομένως να περάσει και η Τετάρτη αλλά και η Πέμπτη προκειμένου να μάθουμε το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 238 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ, καθώς η ιστορική του νίκη στην Αριζονα με 11 εκλέκτορες του έδωσε προς στιγμήν ένα μικρό προβάδισμα. Προηγείται επίσης κατά 2 εκατ. ψήφους από τον Τραμπ, αν κι αυτό δεν εξασφαλίζει νίκη, κάτι που αποδείχθηκε και στις προηγούμενες εκλογές.

Ενα σενάριο που διακινούν τα αμερικανικά δίκτα αναφέρει ότι αν πάρει ο Μπάιντεν πέραν της Αριζόνας, το Μίτσιγκαν, το Ουισκόνσιν και Νεβάδα που είναι σε οριακό σημείο, φτάνει τους 270 εκλέκτορες.

Το άλλο σενάριο είναι να χάσει Ουισκόνσιν και Νεβάδα και να κερδίσει την Τζόρτζια με 16 εκλέκτορες.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, θα γίνουν πολλές ενστάσεις και επανακαταμετρήσεις και η διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος.

Εντυπωσιακό το ποσοστό της συμμετοχής που είναι το μεγαλύτερο από το… 1900.

Ανάσα η Αριζόνα για Μπάιντεν – Στο επίκεντρο το Ουισκόσκιν, Βόρεια Καρολίνα

Από τις 9 το πρωί μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πάντως μεγάλες ανατροπές, καθώς εκτός από την Αριζόνα, ο Μπάιντεν «πήρε» και την Χαβάη με 4 εκλέκτορες, ενώ οδεύει προς το Ουσκόσκιν το οποίο δίνει 10 εκλέκτορες.

Ειδικότερα ο Μπάιντεν πέρασε μπροστά στο Ουισκόσκιν με 49,3%-49% με ενσωμάτωση 89% μέχρι τις 12 ταο μεσημέρι της Τετάρτης.

Σημειώνεται πως οι δύο άνδρες δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε άλλη μία πολιτεία κλειδί, στη Βόρεια Καρολίνα.

Τελευταίες εξελίξεις μέχρι τις 13:00 μ.μ.

-Ουισκόνσιν (ενσωμάτωση 89%): Προβάδισμα Μπαίντεν 7.121 ψήφων (0.2%)
– Μίσιγκαν (ενσωμάτωση 80%): Προβάδισμα Τραμπ 197.032 ψήφων (4.3%)
– Πενσιλβάνια (ενσωμάτωση 75%): Προβάδισμα Τραμπ 618.840 ψήφων (11,5%)

Όλα τα σενάρια – Τι χρειάζονται Τραμπ και Μπάιντεν για να πάρουν την προεδρεία

  • Πλέον όλα θα κριθούν σε τέσσερις πολιτείες-«κλειδιά», καθώς αν ο Μπάιντεν τελικά πάρει το Ουισκόσκιν κιαι επικρατήσει σε μία από Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), τότε είναι πολύ πιθανό να πάρει και την προεδρεία.

  • Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρειάζεται νίκες σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες εκ των Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν για να φθάσει στους 270 εκλέκτορες.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα αμερικάνικα ειδησεογραφικά δίκτυα παρ΄όλο που η Τζόρτζια κι η Βόρεια Καρολίνα θα έδιναν μεγάλη ανακούφιση στον Μπάιντεν, ο Τραμπ φαίνεται να προηγείται εκεί.

  • Ένα ακόμη σενάριο  που αφορά το βορειοανατολικό Μέιν το οποίο διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ’ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής.

Αν νικητής είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα – τότε θα ισοψηφήσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μια τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

Ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι, πολύ μεγάλο ποσοστό των ψήφων, που δεν έχουν καταμετρηθεί ως τώρα, προέρχονται από κομητείες που ακόμη και το 2016 είχαν στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα παραμένει ανοιχτό.

Οι πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη

Λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των ψηφοφόρων στις φετινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες περισσότερα από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν εκ των προτέρων, λίγο περισσότερες από μια χούφτα πολιτείες δεν είχαν ακόμη καταμετρήσει όλα τα ψηφοδέλτια.

Με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών να μην έχει ακόμη κριθεί και τον Τραμπ από την μια πλευρά να ανακηρύσσει τη νίκη του και να δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενος χωρίς να παραθέτει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο «νοθεία», και τον Μπάιντεν από την άλλη να δηλώνει ότι βρίσκεται «σε καλό δρόμο» και να συνιστά «υπομονή» ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», τα αποτελέσματα αυτών των πολιτειών αναμένονται με μεγάλη αγωνία.

Οι πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι οι εξής:

Πενσιλβάνια (20)

Μίσιγκαν (16)

Τζόρτζια (16)

Βόρεια Καρολίνα (15)

Ουισκόνσιν (10)

Νεβάδα (6)

Μέιν (1)

Οι πέντε πρώτες ανήκουν στην κατηγορία των πολιτειών που θεωρούνται σημαντικές για το αποτέλεσμα των εκλογών, με το Ουισκόνσιν να αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία καθώς οι δύο υποψήφιοι ερχόντουσαν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις στην πολιτεία αυτή πριν από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα η Νεβάδα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ανακηρύξει νικητή, ενώ στο Μέιν δεν έχει κριθεί ακόμη ένας μεγάλος εκλέκτορας.

Το σασπένς γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καλά κρατεί, την ώρα που εξακολουθούν να αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα από κάποιες πολιτείες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Μέχρι στιγμής ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται ελαφρά του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε αριθμό μεγάλο εκλεκτόρων.

Υπενθυμίζεται πως τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

Οι πολιτείες που έχουν ήδη κριθεί

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ως αυτήν τη στιγμή 238 μεγάλους εκλέκτορες στις ακόλουθες πολιτείες:

Αριζόνα (11)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Χαβάη (4)

Ιλινόι (20)

Μέιν (3 στους 4)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Μινεσότα (10)

Νεμπράσκα (1)

Νιού Χάμσαϊρ (4)

Νιού Τζέρζι (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νέο Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 213 μεγάλους εκλέκτορες στις εξής πολιτείες:

Τέξας (38)

Φλόριντα (29)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μοντάνα (3)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαιόμινγκ (3)

Εχθρικό κλίμα μεταξύ Μπαίντεν – Τραμπ

Πέρα όμως από το θρίλερ που παίζεται στις εναπομείναντες πολιτείες, το κλίμα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι τουλάχιστον εχθρικό, αν όχι πολεμικό.

Ειδικότερα λίγο μετά μετά τη δήλωση-βόμβα του πρόεδρου των ΗΠΑ ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, το στρατόπεδο Μπάιντεν απάντησε με ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «εξωφρενική» δήλωση «καθώς αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αφαιρέσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των Αμερικανών».

«Ποτέ στην ιστορία μας δεν υπήρξε πρόεδρος των ΗΠΑ που να ζήτησε να κλείσει τη φωνή των Αμερικανών στις εθνικές εκλογές {…} Η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει. Θα συνεχιστεί μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Γιατί αυτό προβλέπουν οι νόμοι που προστατεύουν το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να ψηφίσουν» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ-Ντίλον.

Στο τέλος της ανακοίνωσης υπενθυμίζεται  ότι «δεν είναι ο Τραμπ που θα αποφασίσει το το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι ο Μπάιντεν που θα το αποφασίσει. Οι Αμερικανοί αποφασίσουν. Και η δημοκρατική αυτή διαδικασία πρέπει και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος».

Παράλληλα η εκπρόσωπος του υποψηφίου των Δημοκρατικών ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τραμπ: Πρόκειται για νοθεία

Από την πλευρά του ο Τραμπ έκανε λόγο για «νοθεία» και ανακοίνωσε προσφυγή των Ρεπουμπλικανών στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επιστολικές ψήφους.

«Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για την στήριξή του. Μια μερίδα αξιοθρήνητων ανθρώπων προσπαθούσαν να αρπάξουν το δικαίωμα ψήφου, δεν θα το ανεχτούμε αυτό» είπε αρχικά ο Τραμπ.

«Στη Φλόριντα δεν περιμέναμε να νικήσουμε και το κάναμε με διαφορά. Κερδίσαμε την πολιτεία του Οχάιο, νικήσαμε στο Τέξας με διαφορά 700.000 ψήφων και ακόμα δεν το έχουν βάλει στους υπολογισμούς. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και στην Τζόρτζια. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και τη Βόρεια Καρολίνα, δεν μπορούν να μας φτάσουν οι αντίπαλοί μας. Έχουμε πολύ ψωμί στην Αριζόνα, μπορεί και να κερδίσουμε. Τώρα μπαίνουν οι ψήφοι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «περιοχές Τραμπ». Θα ήταν ωραιό να πάρουμε την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε. Τώρα που το βλέπω οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί. Είμαστε μπροστά και κερδίζουμε στην Πενσιλβάνια με τρομακτική διαφορά» συνέχισε.

«Ρίξτε μια ματιά στις πολιτείες που κερδίσαμε και κοιτάξτε τις διαφορές. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν και οι αντίπαλοι μας θέλουν να μας πάνε στα δικαστήρια. Η Φλόριντα και το Τέξας ήταν τρομερές νίκες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι μια ντροπή. Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσαμε. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας. Θα πάμε στο ανώτατο δικαστήριο και θα ζητήσουμε να σταματήσει η καταμέτρηση. Δεν θέλουμε να βάζουν νέες ψήφους στις 4 το πρωί».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024