«Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» τόνισε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στο Αναντολού.

Παράνομες οι συμφωνίες

Είπε ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν ποτέ σε μια φάση που οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τόσο σημαντικές, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτούν την έγκριση των Τουρκοκυπρίων και πως είναι παράνομες.

Ο Ερσίν Τατάρ έκανε γνωστό ότι τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στην ομάδα του είναι γνωστά και πως αποδίδει σημασία στην εμπειρία, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα προστεθούν και νέα ονόματα.

Ανέφερε πως «έπειτα από μισό αιώνα που πέρασε από το 1974 κανείς δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το κράτος της τδβκ», κατά την έκφρασή του.

«Συνεχίζω εντατικά τις επαφές για να διασφαλίσω τη διπλωματική αναγνώριση. Ασφαλώς στην ημερήσια διάταξή μας είναι να ξεπεράσουμε τα εμπάργκο, τους περιορισμούς, την απομόνωση. Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να μην έχουμε ακόμη απευθείας πτήσεις», πρόσθεσε.

Η ανάδειξη του «λαού της τδβκ»

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι ενθουσιασμένος και περήφανος που αναγνωρίζεται ως «πρόεδρος του λαού», και συμπλήρωσε ότι διατηρώντας την ουδετερότητά του θα αγκαλιάσει όλους και πως θα ήθελε να συνεχίσει το έργο του με αντίληψη ενότητας.


Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Τατάρ – Ερντογάν (aa.com.tr)

Οπως είπε, δεν θα επικεντρωθεί μόνο στις διαπραγματεύσεις όπως έπραξαν άλλες «προεδρίες» αλλά θα καταβάλει εντατικές προσπάθειες σε οικονομικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς τομείς για την ανάδειξη του «λαού της τδβκ» σε ένα ξεχωριστό «λαό» στον κόσμο.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «ειδικά στη Βρετανία υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι», προσθέτοντας πως στοχεύει να τους προστατεύσει και να ενισχύσει τους δεσμούς και τα ενδιαφέροντά τους με την «πατρίδα» τους «τδβκ».

Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη του «επίσημη» επίσκεψη στην Τουρκία έπειτα από πρόσκληση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Δίνω μεγάλη σημασία. Αυτή η επίσκεψη πιστεύω ότι θα στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα».

«Αγαπούν την Τουρκία»

Οτι, κατά τον ίδιο, «αναγνωρίζουμε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της τδβκ και αποδίδουμε σημασία». «Το ενδιαφέρον που δείχνει η Αγκυρα θα είναι αφορμή για να δοθεί αυτού του είδους το μήνυμα», πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως «όλοι στην Κύπρο αγαπούν πολύ την Τουρκία».

«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Θα εργαστώ τόσο για να έρθει πιο κοντά ο λαός της τδβκ με τον λαό της Τουρκίας όσο και για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ μας», ανέφερε.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια γωνιά αυτής της υπόθεσης. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την ανακάλυψη του πλούτου των υδρογονανθράκων και συνειδητοποιώντας πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον αυτής της χώρας ο διαμοιρασμός τους, κινούμαστε πάντα μαζί με την Δημοκρατία της Τουρκίας. Οταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν μόνοι, δίπλα τους βρισκόταν η Τουρκία», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να εργαστούν μέσα σε αρμονία με την Τουρκία για να οδηγήσουν σε επιτυχία την κοινή υπόθεση και για να προστατεύσουν τα δίκαια και συμφέροντά τους, προσθέτοντας ότι αυτό στοχεύει κατά την περίοδο της «προεδρίας» του.

Για πενταμερή

Ερωτηθείς για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό (5 συν 1) όπως την πρότεινε ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «η τδβκ δεν θα ξεφύγει από τις διαπραγματεύσεις αλλά δεν θα εγκαταλείψει ούτε και τις βασικές της θέσεις».

Για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι εμφανής».

Πλέον, πρόσθεσε, «πρέπει να τεθούν εναλλακτικά μοντέλα επίλυσης στο τραπέζι. Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών».

Οπως είπε, «στην πραγματικότητα η λύση των δύο κρατών αντικατοπτρίζει την παρούσα κατάσταση».

«Ακόμη και αν θέλουν δεν μπορούν να αλλάξουν αυτήν τη δομή. Και καμιά δύναμη δεν επιτρέπει να αλλάξει αυτή η δομή. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι η μητέρα πατρίδα μας. Φτάσαμε εδώ με την εγγύησή της. Από δω και μπρος βλέπουμε στην ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος και ότι οι διεθνείς παράγοντες αγωνίζονται να πάρουν μέρος σε αυτήν τη διαδικασία».

«Παίζουν παιχνίδια»

Εθνη, σύμφωνα με τον ίδιο, «που δεν έχουν καμιά σχέση με τα εδώ, προσπαθούν να διαμοιραστούν τα οικόπεδα εδώ, και παίζουν διάφορα παιχνίδια με το δίδυμο Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα».

Υποστήριξε ότι «μετά το 1974 υπήρχε δυνατότητα για λύση ομοσπονδίας αλλά δεν έγινε επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν είδαν ποτέ τους τουρκοκύπριους ως ίσους, σημειώνοντας ότι η ιδέα και νοοτροπία της «Ενωσης» συνεχίζεται».

Ο κ. Τατάρ υπογράμμισε επίσης πως «η ομοσπονδιακή προσέγγιση δεν ήταν επιτυχής εδώ και 50 χρόνια και ότι έπειτα από μισό αιώνα που πέρασε από το 1974 κανείς δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το κράτος της τδβκ».

«Εμείς δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε την τουρκικότητά μας», είπε.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την Τουρκία.

Η Τουρκία και η «τδβκ», όπως είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα, έκαναν συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου λέγοντας ότι «η διερεύνηση αυτού του πλούτου σε συνεργασία με την Τουρκία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να πάρουμε το μερίδιό μας».

Καμιά προσδοκία από την ΕΕ

Υποστήριξε ακόμη ότι «οι συμφωνίες που υπέγραψε η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτούν την έγκριση των Τουρκοκυπρίων. Είναι παράνομες».

Για την ΕΕ, ανέφερε ότι «θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική επειδή έχει πάρει θέση», προσθέτοντας ωστόσο ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει καμιά προσδοκία από την ΕΕ.

«Εμείς στεκόμαστε όρθιοι απέναντί τους. Η στάση που επέδειξε η Τουρκία είναι πολύ σημαντική», ανέφερε.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr