Λαϊκά δικαστήρια δεν θέλουμε. Αλλά μια δίκαιη δίκη με βάση τα στοιχεία. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε. Και στη συνέχεια διασύρθηκε

Η δίκη της Χρυσής Αυγής τελειώνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μια άλλη δίκη, ίσως όχι τόσο μεγάλης πολιτικής σημασίας, αλλά με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, ξεκίνησε.

Η ώρα της Δικαιοσύνης και για την περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, σήμανε και οφείλουμε όλοι να δώσουμε τη δέουσα προσοχή.

Οι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν αν τελικά ήταν δολοφονία ή απλά… υπερβάλλων ζήλος των καταστηματαρχών και των αστυνομικών που έσπευσαν να πιάσουν τον «επικίνδυνο εγκληματία με το μαχαίρι».

Κατά τη δική μου γνώμη πρόκειται για απροκάλυπτη δολοφονία. Ισως όχι από δόλο, όμως, ξεκάθαρα από την αίσθηση της υπεροχής απέναντι σε έναν αντικειμενικά αδύναμο άνθρωπο.

Δυστυχώς ο Ζακ δικάστηκε και καταδικάστηκε από τα ΜΜΕ, επομένως και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης,

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ούτε φυσικά οι δικαστές, ότι επί δύο ημέρες ένας νεκρός νέος εξευτελιζόταν με τόσο απροκάλυπτο τρόπο.

Πόσοι και πόσοι έγραψαν για τον «επικίνδυνο ληστή που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει κι αν χρειαστεί να σκοτώσει»;

Πόσα ΜΜΕ δεν έγραψαν, με βάση τις διαρροές της Αστυνομίας, ότι πέθανε γιατί «χτυπούσε το κεφάλι του στη βιτρίνα»;

Πόσοι δεν είπαν «καλά να πάθει το πρεζόνι, η παλιοαδερφή, που μπήκε να κλέψει τον νοικοκύρη κοσμηματοπώλη;»

Και πόσοι αθώωσαν από την πρώτη στιγμή τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον «επισπεύδοντα» μάγκα μεσίτη και τους αστυνομικούς που έδεσαν και χτυπούσαν τον άτυχο Ζακ;

«Κυρ Παντελήδες εναντίον Ζακ σημειώσατε ένα». Γιατί έτσι έπρεπε. Γιατί η «τάξις και ηθική» δεν μπορεί να χωρέσει μέσα έναν τοξικοεξαρτημένο που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο… άνδρας όσο εκείνοι που τον χτυπούσαν στο κεφάλι αν και ανήμπορος να αντιδράσει;

Ο Ζακ δικάστηκε εκείνες τις ημέρες του θανάτου του, όμως, τα βίντεο στη συνέχεια ανέδειξαν την αλήθεια και απέδειξαν ότι ένας «φτωχοδιάβολος» όπως ο κάθε Ζακ αυτής της χώρας μπορεί να γίνει έρμαιο των «διαρροών» των επίσημων φορέων.

Πατώντας του το κεφάλι οι «κυρ Παντελήδες» έκαναν το… χρέος τους

Πώς θα μπορούσε ο κάθε «κυρ Παντελής», ο νοικοκύρης μαγαζάτορας του κέντρου να στοχοποιηθεί και να κατηγορηθεί;

Πώς θα μπορούσε ο φίλος μεσίτης που χτυπούσε με μανία έναν κουρελιασμένο και αποκαμωμένο άνθρωπο να κατηγορηθεί αφού απλά… έκανε το καθήκον του απέναντι σε έναν ληστή;

Πώς θα μπορούσαν οι αστυνομικοί να κατηγορηθούν για μια περίπτωση «Φλόιντ» στην Ελλάδα; Ηταν απλά όργανα που προσπαθούσαν να… ηρεμήσουν έναν ανεξέλεγκτο Ζακ.

Όταν δε τις επόμενες ημέρες αποδείχθηκε ότι ο Κωστόπουλος ήταν «ενός άλλου κόσμου», μακριά από τα συνηθισμένα σπίτια της υποκρισίας πολλών μάτσο ανδρών, ε, η καταδίκη του ήταν σίγουρη.
Όμως, η Δικαιοσύνη πρέπει απερίσπαστη να κάνει το καθήκον. Ούτε λαϊκά δικαστήρια χρειαζόμαστε, αλλά ούτε και τους δικαστές να επηρεάζονται από το κράτος, από την καθεστηκυία αντίληψη περί της τάξης και από το παρελθόν του καθενός.

Ο Ζακ ήταν αυτός που ήταν, τιμή του και καμάρι του. Ζούσε όπως ήθελε τη ζωή του και δεν μπήκε στις νόρμες που κάποιοι άλλοι καθορίζουν.

Δεν πρέπει να «δικαστεί» γιατί δεν ήταν ίδιος με εμάς. Γιατί φορούσε περούκες κι έκανε σόου.

Πρέπει να δικαιωθεί γιατί ήταν μια ανθρώπινη ύπαρξη που όσοι τον γνώριζαν λένε ότι ήταν μοναδική.

Πρέπει να δικαιωθεί γιατί δεν μπορεί κανείς «κυρ Παντελής» να χρησιμοποιεί το κεφάλι ενός ανθρώπου σαν μπάλα ποδοσφαίρου. Και πρέπει να δικαιωθεί η ψυχή του γιατί κανείς αστυνομικός δεν μπορεί να είναι τόσο τσαμπουκάς και μάτσο έχοντας να αντιμετωπίσει έναν λιπόσαρκο, τοξικοεξαρτημένο νέο, ακόμη κι αν ήταν σε κρίση.

Η δίκη του Ζακ αναβλήθηκε επειδή η πλευρά των κατηγορούμενων επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας. Ενδεχομένως, να ξαναγίνει και στις 6 Νοεμβρίου που θα ξαναρχίσει.

Πιθανότατα να σέρνεται για μήνες ή και χρόνια μια δίκη που κάποτε πρέπει να τελειώσει. Όχι μόνο για την ψυχή του Ζακ. Αλλά για όλους τους ανθρώπους που θα βρεθούν σ’ αυτή τη θέση. Και που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους δολοφονεί. Και στη συνέχεια να τους διασύρει… Διπλή δολοφονία δηλαδή.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr