Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Από την κόλαση της Μόριας στον λασπότοπο του Καρά Τεπέ

Προσφυγικό : Από την κόλαση της Μόριας στον λασπότοπο του Καρά Τεπέ

Δεκάδες σκηνές πλημμύρισαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας να δείχνουν πρόσφυγες και παιδιά να τρέχουν σε πάσα κατεύθυνση για να βρουν, μάταια, καταφύγιο.

Εμφανής έγινε με την πρώτη βροχή στη Λέσβο η προχειρότητα με την οποία κατασκευάστηκε ο νέος καταυλισμός στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, μετατρέποντας τη νέα δομή σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Δεκάδες σκηνές πλημμύρισαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, να δείχνουν πρόσφυγες και παιδιά να τρέχουν σε πάσα κατεύθυνση για να βρουν, μάταια, καταφύγιο.

Υπερπληθείς σκηνές οι οποίες με τον παραμικρό αέρα διαλύονται, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν κάτω από τη μανία της φύσης να τις στήσουν πρόχειρα, με ό,τι «εργαλεία» έχουν, για να μπορέσουν να προστατευθούν.

Με γυμνά χέρια και ξυπόλητοι -ή στην καλύτερη περίπτωση φορώντας παντόφλες- προσπαθούν να σκάψουν αυλάκια ώστε να αποτρέψουν την εισροή της βροχής στις σκηνές τους.

Ανάμεσα τους, 150 ευάλωτοι πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Καρά Τεπέ, από την δομή του ΠΙΚΠΑ, η οποία αναμενόταν να κλείσει.

Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει φτάσει ακόμα οι βαρύς χειμώνας…

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο καταυλισμός είχε και πάλι βουλιάξει στα λασπόνερα, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να κάνει λόγο για «αυτονόητα» πράγματα, λέγοντας πως «μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα».

«Παγώνει» το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ

Αναβάλλεται μετά τον σάλο και τις διεθνείς αντιδράσεις το λουκέτο στο ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης το οποίο ως γνωστόν φιλοξενεί μικρό αριθμό μεταναστών που ανήκουν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του ΠΙΚΠΑ στο Twitter, σήμερα το μεσημέρι, στελέχη του Υπουργείου Εργασίας επικοινώνησαν με τους εργαζόμενους στο κέντρο και τους ενημέρωσαν ότι το ΠΙΚΠΑ θα παραμείνει ανοιχτό για λίγο καιρό ακόμη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το ακριβές διάστημα.

Στο χώρο του Κέντρου αμέσως μετά την ανακοίνωση της χαρμόσυνης είδησης οι φιλοξενούμενοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

«Περιμένουμε και την γραπτή επιβεβαίωση. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει αλλά γιορτάζουμε αυτή τη μικρή νίκη».

Αντιπαράθεση για τη δομή στον Καρά Τεπέ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το ελληνικό τμήμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τον πρώτο να αποδίδει στο ελληνικό τμήμα της οργάνωσης «πολιτικές προκαταλήψεις» οι οποίες επηρεάζουν την εικόνα που μεταφέρεται στο διεθνές τμήμα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Το «ποτήρι ξεχείλισε» μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Υ.Α. για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στο Palais des Nations στη Γενεύη, για την κατάσταση στον νέο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ.

Αναφερόμενη στον καταυλισμό που στήθηκε πριν από έναν μήνα προκειμένου να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο μετά την καταστροφή της Μόριας, απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα δράση και βελτιώσεις για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τις περίπου 7.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη δομή έκτακτης ανάγκης στον Καρά Τεπέ». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «κρίσιμες ελλείψεις» σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, «τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση».

«Η Υπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας στη νέα δομή, οι οποίοι απαιτούν την άμεση παρέμβασή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

Για ανειλημμένες υποχρεώσεις κάνει λόγο το υπουργείο

Απο πλευράς του το υπουργείο ζητάει από την Ύπατη Αρμοστεία υην ολοκλήρωση των «ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής» στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο επιρρίπτοντας ευθύνες στο διεθνή οργανισμό για την εικόνα του καταυλισμού μετά τη χτεσινή βροχόπτωση.

«Στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπό της» αναφέρει.

Μάλιστα, συνεχίζει: «Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα- χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024