Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Πλημμύρισε και πάλι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ - Μπαίνουν οι βάσεις για τις κλειστές δομές

Προσφυγικό : Πλημμύρισε και πάλι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ – Μπαίνουν οι βάσεις για τις κλειστές δομές

Έκθετη η κυβέρνηση για άλλη μια φορά για την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία στήθηκε ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ - Για μηδενική παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα έκανε λόγο στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των νέων κλειστών δομών.

Πλημμύρισε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ο οποίος φιλοξενεί 7.714 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί εκεί μετά την καταστροφή στη δομή της Μόριας.

Αιτία αποτέλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα σήμερα, καθώς έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε για λίγη ώρα το νησί, με αποτέλεσμα να μετατραπούν αρκετά σημεία του καταυλισμού σε βάλτους.

After the rain in new camp

Posted by Moria Corona Awareness Team on Tuesday, 13 October 2020

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο καταυλισμός είχε και πάλι βουλιάξει στα λασπόνερα, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να κάνει λόγο για «αυτονόητα» πράγματα, λέγοντας πως «μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα».

Ο κ. Μηταράκης είχε μάλιστα τονίσει πως τα προβλήματα «άμεσα αντιμετωπίζονται», ωστόσο λίγες ημέρες μετά αποδείχθηκε ότι το Υπουργείο δεν έκανε απολύτως τίποτα στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε την πρώτη πλημμύρα.

Παράλληλα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι πρόκειται να γίνει τον χειμώνα, όταν θα ενταθεί η κακοκαιρία.

Water storm

This raining is maybe lovely for a normal life, but it made too much problems for thousands of families who are currently in the camp.The situation inside the tents is very bad. Water has entered

Δημοσιεύτηκε από Moria Corona Awareness Team στις Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου

Στα «ακραία καιρικά φαινόμενα (που) έπληξαν σήμερα τη Λέσβο και το προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ», τη δυνατή και ειδικότερα την παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους, αποδίδουν πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σήμερα και τα οποία «ήδη έχουν ξεκινήσει και αντιμετωπίζονται. Ενώ τα έργα διαχείμασης βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ζητήθηκε η άμεση βοήθεια του Ελληνικού Στρατού για την διοχέτευση υδάτων όσο και για την άντλησή τους με κατάλληλα μηχανήματα και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της δομής από τα εξωτερικά όμβρια ύδατα, ανοίχτηκαν απορροές όμβριων υδάτων, έγιναν επιχωματώσεις, τοποθετήθηκαν συρματοκιβώτια, μπροστά από τις σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rubhalls), ανοίχτηκαν χαντάκια και αποστραγγίστηκαν λιμνάζοντα ύδατα. Αύριο το πρωί δε, θα τοποθετηθεί χαλίκι τύπου 3Α στο δρόμο πέριξ της δομής για την προστασία από ορμητικά νερά».

Another storm again today leaving new camp flooded

Posted by Moria Corona Awareness Team on Tuesday, 13 October 2020

Όπως τονίζεται «αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που συντονίζει στο πεδίο η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν μετά από λίγες ώρες τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται και η κατάσταση να αρχίζει να βελτιώνεται».

Ας σημειωθεί ότι σήμερα, δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» ο διαγωνισμός για την κατασκευή προγραμματισμένων έργων υποδομής και προστασίας, όπως αντιπλημμυρικά, επαρκούς ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, πυροπροστασίας κλπ. στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Επίσης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εθελοντές προχωρά η εφαρμογή έργων προστασίας της δομής.

Τίτλοι τέλους για το ΠΙΚΠΑ

Tην ίδια στιγμή, το υπουργείο αποφάσισε το κλείσιμο των δύο αξιοπρεπών δομών που υπάρχουν στο νησί, δηλαδή αυτές στο ΠΙΚΠΑ και στον δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ.

Αύριο είναι προγραμματισμένο το κλείσιμο της δομής του ΠΙΚΠΑ με τη μεταφορά των περίπου 100 ατόμων που διαμένουν εκεί στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Οι πρόσφυγες που μένουν σε αυτόν τον μικρό καταυλισμό συγκαταλέγονται στους πιο ευάλωτους: γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους και έχουν υποστεί σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση, άνδρες και γυναίκες που έχουν βασανιστεί, και παιδιά που έχουν δει τους γονείς τους να σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης.

Με κείμενο – παρέμβασή της στο Al Jazeera, η Έφη Λατσούδη – συνιδρύτρια του ΠΙΚΠΑ – ζητά από την κυβέρνηση και την ΕΕ να πάρουν τη δομή του ΠΙΚΠΑ ως παράδειγμα προς μίμηση, δημιουργώντας περισσότερους μικρούς καταυλισμούς, όπου οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να ζουν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες.

«Lesbos has been in a difficult situation for years, and the EU must work with the Greek government to decongest the…

Posted by Lesvos Solidarity – Pikpa on Tuesday, 13 October 2020

«Οι πρόσφυγες του ΠΙΚΠΑ έχουν ενταχθεί στην κοινωνία του νησιού. Τα παιδιά πηγαίνουν στο τοπικό σχολείο. Κάποια συμμετέχουν στη χορωδία ή σε μουσικά γκρουπ», λέει η Λατσούδη περιγράφοντας το πνεύμα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί στη δομή.

«Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες, μακριά από την τοπική κοινωνία, προωθεί τον φόβο και από τις δύο μεριές και είναι συνταγή για το μίσος, την ώρα που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός βρίθουν στη Λέσβο», σημειώνεται.

Μηταράκης: Δεσμευόμαστε για μηδενική παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα

Δέσμευση ενώπιον της Βουλής για μηδενική μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις δομές των νησιών και της ακριτικής Ελλάδας, ανέλαβε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, επισήμανε ότι στόχος είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες ως απόρροια της αποσυμφόρησης σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων.

Παραθέτοντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των νέων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο, ο κ. Μηταράκης είπε τα εξής:

Στη Σάμο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα,  συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων.

Στην Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», σε έκταση περίπου 67 στρεμμάτων. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται ΚΥΤ. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.

Στη Λέρο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στον χαρακτήρα των δομών. «Τα πρόσφατα γεγονότα της Μόριας κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών. Δομών που θα εγγυώνται την ασφάλεια όλων, αιτούντων και ντόπιου πληθυσμού, που θα θωρακίζουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας και που φυσικά θα εξασφαλίζουν στέγη και δικαιώματα σε όσους πραγματικά το δικαιούνται», είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται με τρόπο που θα λύνει τα προβλήματα του υπερπληθυσμού, με ΚΥΤ όμως σύγχρονα, αξιοπρεπή και ασφαλή.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενημερώθηκαν, από τον υπουργό, για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δομών.

Όπως ειδικότερα ανέφερε τα νέα ΚΥΤ θα περιλαμβάνουν:

1. Χώρο διαμονής μονογονεϊκών οικογενειών – Χώρο υπηρεσιών διοίκησης μονογονεϊκών οικογενειών

2. Χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (φωτισμός, κλιματισμός, υδροδότηση, πυρόσβεση, αποχέτευση, όμβρια).

3. Διαθέσιμο χώρο για μελλοντική εκμετάλλευση, όπου προσωρινά μπορούν να τοποθετηθούν σκηνές έως την ολοκλήρωση της κατασκευής της δομής ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών.

4. Χώρο υπηρεσιών διοίκησης ασυνόδευτων ανηλίκων – Χώρο διαμονής ασυνόδευτων ανηλίκων.

5. Χώρο κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώρο αθλοπαιδιών

6. Χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

7. Χώρο parking

8. Χώρο υπηρεσιών διοίκησης φιλοξενίας.

9. ΠΡΟΚΕΚΑ.

10. Χώρο υπηρεσιών διοίκησης ΠΡΟΚΕΚΑ.

Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη.

Οι χώροι διαμονής θα διαθέτουν φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ π̟ολυουρεθάνης.

Η αναλογία ατόμων/ τυπικών χώρων διαμονής θα είναι κατ’ ελάχιστον 4 τετραγωνικών μέτρων (4m2) μικτού εμβαδού/άτομο.

Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για παράνομες επαναπροωθήσεις

«Φωτιά» στην συζήτηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου ο κ. Νότης Μηταράκης ενημερώνει τους βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό – προσφυγικό έβαλε η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικών εντολών προς το Λιμενικό Σώμα για παράνομες απωθήσεις αλλά και οι απειλές περί ελέγχου των στελεχών του φυλούν τα θαλάσσια σύνορα.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που παραλάβαμε. Εσείς είχατε καταστήσει την χώρα θελκτικό προορισμό» ανέφερε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πιστεύετε στην πολιτική περιορισμού ροών. Δεν πιστεύετε στην φύλαξη των συνόρων, στο διαχωρισμό προσφύγων- μεταναστών και στον περιορισμό επιδομάτων».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Γιάννη Μουζάλα περί ποινικού ελέγχου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που υπακούουν σε παράνομες εντολές, πρόσθεσε: «Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εδώ σε αυτή την αίθουσα απείλησε το Λ.Σ. γιατί φυλούν τα σύνορα. Δεν θέλετε τη φύλαξη των συνόρων. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε πράγματι αυξημένες αφίξεις. Η Τουρκία προετοίμαζε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το είδαμε το προλάβαμε το αντιστρέψαμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Απαντώντας ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ) είπε: «δεν θα τολμούσε κανείς από εμάς να απειλήσει το Λιμενικό Σώμα. Τώρα αν κάποια ηγεσία θέλει να μετατρέψει το Λιμενικό σε μηχανισμό παράνομων ενεργειών αυτή πρέπει να ελεγχθεί και να απολογηθεί. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τέτοιες απόπειρες».

Επίσης, ο κ. Μουζάλας είπε «με κατηγόρησε ο υπουργός ότι απείλησα το Λιμενικό Σώμα. Ψεύδεται. Είπα ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αν υπάρχουν κάποιοι που υπακούουν σε παράνομες εντολές θα ελεγχθούν».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι καταγγελίες του κ. Μηταράκη περί απειλών Μουζάλα στα στελέχη του Λ.Σ είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί απειλητικά μηνύματα. «Κατόπιν αυτού έλαβα πάνω από 700 ειδοποιήσεις για εμένα, την γυναίκα μου, τα παιδιά μου για το αυτοκίνητό μου. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί» είπε.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024