Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρυσή Αυγή : Πώς σχολιάζουν οι Τούρκοι τη δίκη - Αναφορά στη σκισμένη σημαία του Λαγού

Χρυσή Αυγή : Πώς σχολιάζουν οι Τούρκοι τη δίκη – Αναφορά στη σκισμένη σημαία του Λαγού

Με τίτλο «Από τον ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό μέχρι την εγκληματική οργάνωση» το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu καταγράφει την πορεία της νεοναζιστικής συμμορίας από την είσοδό της στη Βουλή μέχρι στο εδώλιο.

Τα βλέμματα και τον σχολιασμό του διεθνούς τύπου έχει προσελκύσει η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών.

Με τίτλο «Από τον ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό μέχρι την εγκληματική οργάνωση» το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu καταγράφει την πορεία της νεοναζιστικής συμμορίας από την είσοδό της στη Βουλή μέχρι στο εδώλιο.

Το άρθρο σαφώς δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο σκίσιμο της τουρκικής σημαίας στο ευρωκοινοβούλιο από τον Γιάννη Λαγό, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η δίκη της ΧΑ είναι η «πιο σημαντική πολιτική δίκη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», η οποία τελειώνει με την «απόφαση ότι αυτό το κόμμα είναι «εγκληματική οργάνωση» μετά από περισσότερα από 5 χρόνια δικαστικής διαδικασίας», αναφέρει το Anadolu.

To πρακτορείο ερμηνεύει την καταδίκη των ηγετικών στελεχών ως «νίκη της δημοκρατίας στην ελληνική κοινή γνώμη», με την επισήμανση ωστόσο πως «ορισμένες αξιολογήσεις δείχνουν ότι «ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη αποφευχθεί».

Σχετικά με την τελευταία αναφορά, εξηγεί πως «οι Έλληνες σχολιάζουν πως παρά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά στην Ελλάδα άρχισε να αυξάνεται και πάλι τα τελευταία χρόνια και υπενθυμίζεται ότι ένα νέο ακροδεξιό κόμμα με το όνομα «Ελληνική Λύση» μπήκε στο κοινοβούλιο στις εκλογές του 2019. Αναφέρουν μάλιστα ότι οι λόγοι που τροφοδοτούν τις ρατσιστικές ακροδεξίες τάσεις στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν και να εκφράζουν την ανησυχία πως «μια νέα Χρυσή Αυγή θα αναδυθεί πιο μαλακά, πιο μοντέρνα αλλά δεν διαφέρει από την παλιά»».

Το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας

Το άρθρο επαναφέρει το παραλήρημα του καταδικασθέντος Ιω. Λαγού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του εντός της Ευρωβουλής είχε σκίσει αντίγραφο της τουρκικής σημαίας:

«Μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι κλήθηκαν να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης 5 έως 15 ετών επειδή ήταν μέλοι ή διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, είναι και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λάγος, ο οποίος έσκισε την τουρκική σημαία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας πως «παραιτήθηκε από τη Χρυσή Αυγή και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Ο Λάγος, 47 ετών, που εξακολουθεί να είναι βουλευτής του ΕΚ, έχει καταδικαστεί δύο φορές μέχρι στιγμής για ρατσιστικές του πράξεις και για πολλά επαίσχυντα εγκλήματα».

Δολοφονία Φύσσα: Η αρχή του τέλους

Το Anadolu αναφέρει στη συνέχεια στη δολοφονία του «αριστερού τραγουδιστή Παύλου Φίσσα από τον υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά το 2013. Ξεκίνησε μια νομική πρωτοβουλία για να συμπεριληφθούν οι δράσεις της Χρυσής Αυγής στο πεδίο των «δραστηριοτήτων εγκληματικής οργάνωσης».

Ως αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατατέθηκε αγωγή εναντίον του Μιχαολιάκου, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, και 68 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του κόμματος, με την κατηγορία ότι «ηγήθηκε ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης και μέλος του οργανισμού. Η δίκη, η οποία διήρκεσε περισσότερα από 5 χρόνια στο Εφετείο Αθηνών, έληξε μετά την απόφαση των 454 ακροάσεων την Τετάρτη, καθώς η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση.

«Αφού το δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές, αυτοί που κρίνονται ένοχοι θα συλληφθούν και θα σταλούν στη φυλακή» καταλήγει το άρθρο.

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024