Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ου Χονγκιίι: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ της Κίνας

Ου Χονγκιίι: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ της Κίνας

Εδώ και δύο χρόνια, η 17χρονη μαθήτρια Ου Χονγκιίι αγωνίζεται με σειρά δράσεων για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Αντιμετωπίζει, ήδη, προβλήματα. «Μου είπαν να μην ξαναπάω στο μάθημα όσο δραστηριοποιούμαι».

H μαθήτρια Ου Χονγκιί είναι η μόνη γνωστή ακτιβίστρια του κινήματος Fridays for Future μέσα σε 1,3 δισεκατομμύρια Κινέζους. Παρά τις εξαγγελίες, το Πεκίνο εξακολουθεί να επενδύει στην παραγωγή ρεύματος από άνθρακα.

Διαδήλωσε

Εδώ και δύο χρόνια η 17χρονη μαθήτρια , που προτιμά να την φωνάζουν Χόγουι, αγωνίζεται με σειρά δράσεων για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Στο κέντρο της πόλης Γκιουλίν, για παράδειγμα, διαδήλωσε σε κεντρικό δρόμο κρατώντας πανό:

«Δυστυχώς δεν τα πήγα και πολύ καλά. Κατάφερα ωστόσο να συζητήσω εκτενώς με τέσσερεις ή πέντε περαστικούς για το περιβάλλον. Τους κάλεσα να συμμετάσχουν στο οικολογικό κίνημα και να έρθουν σε μια από τις προβολές που διοργανώνουμε» είπε.

Το ενδιαφέρον της κινεζικής κοινής γνώμης για οικολογικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα είναι πολύ πιο περιορισμένο απ’ ό,τι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Ούτως ή άλλως οι αρχές δεν βλέπουν με καλό μάτι πολίτες που δραστηριοποιούνται εκτός θεσμικών δομών. Προφανώς γι’ αυτόν το λόγο η νεαρή ακτιβίστρια αντιμετωπίζει προβλήματα: «Η αστυνομία έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους δικούς μου. Μας ανέκριναν. Στο σχολείο δεν θέλουν να συνεχίσω στο οικολογικό κίνημα. Μου είπαν να μην ξαναπάω στο μάθημα όσο δραστηριοποιούμαι».

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς

Το 64% των αναγκών σε ρεύμα καλύπτουν εργοστάσια με άνθρακα

Η κομμουνιστική ηγεσία έχει αναγνωρίσει τη σημασία των μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε γενναίες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Σι Ζινμπίνγκ, στόχος του Πεκίνου είναι να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2060.

Τα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ωστόσο ότι σήμερα το 64% των κινεζικών αναγκών σε ηλεκτρικό καλύπτονται από εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με άνθρακα.

Νέα εργοστάσια

Παράλληλα, η Κίνα κατασκευάζει ή σχεδιάζει νέα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 250 γιγαβάτ, δείχνουν τα στοιχεία περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της Global Energy Monitor.

Ο Γκουάν Ντάμπο, καθηγητής στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο Τσινχουά του Πεκίνου, με ειδίκευση στις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία ζουν από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

»Αυτά τα 2,6 δισεκατομμύρια συνηθίζουν σιγά σιγά να ζουν όπως οι πληθυσμοί των δυτικών βιομηχανικών χωρών. Δηλαδή, υψηλή κατανάλωση ενέργειας και διάφορων προϊόντων, καθώς και μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων.

»Αν όλοι οι Κινέζοι και όλοι οι Ινδοί θελήσουν να ζήσουν όπως οι άνθρωποι στη Δύση, τότε ο πλανήτης μας δεν θα τα καταφέρει», προειδοποιεί ο κινέζος καθηγητής.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Οι συνομιλίες που μπορεί να τερμάτιζαν τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η κρυφή ιστορία της διπλωματίας που απέτυχε

Τι συνέβη; Πόσο κοντά ήταν Ρωσία και Ουκρανία στο να τερματίσουν τον πόλεμο; Και γιατί δεν οριστικοποίησαν ποτέ μια συμφωνία;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024