Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρέξιμο : Ποια οφέλη προσφέρει στο μυαλό μας;

Τρέξιμο : Ποια οφέλη προσφέρει στο μυαλό μας;

Ξέρατε ότι ενώ φροντίζετε το σώμα σας, φροντίζετε επίσης το μυαλό σας;

Βγαίνετε για τρέξιμο ώστε να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, να χτίσετε αντοχή και, μερικές φορές, να αντισταθμίσετε εκείνο το επιπλέον κομμάτι κέικ σοκολάτας που φάγατε. Αλλά ξέρατε ότι ενώ φροντίζετε το σώμα σας, φροντίζετε επίσης το μυαλό σας;

Καθώς αρχίζετε να τρέχετε, η καρδιά σας και το αναπνευστικό σας σύστημα λειτουργούν σκληρότερα, ενώ καθώς συνεχίζετε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες δρουν ως διεγερτικά και βελτιώνουν τη διάθεση. Και ενώ οι ενδορφίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν το τρέξιμο, τα οφέλη αυτής της προπόνησης δεν περιορίζονται εκεί.

Πώς ωφελεί το τρέξιμο το μυαλό μας;

*Διαχείριση του στρες

Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει τις εντάσεις. Η άσκηση αυξάνει επίσης τις συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης, μιας κατεχολαμίνης που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής και βελτιώνει την απόκριση του εγκεφάλου στο άγχος.

*Αυξάνει τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη και για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας. Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο, επομένως το τρέξιμο έξω μια ηλιόλουστη ημέρα, μπορεί να αυξήσει τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας.

*Προστατεύει τον εγκέφαλο

Ενώ το τρέξιμο δεν «θεραπεύει» το Αλτσχάιμερ, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ικανότητας του εγκεφάλου να ελαχιστοποιεί και να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή. Η σωματική άσκηση ενισχύει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο αποτρέπουν τον εκφυλισμό του ιππόκαμπου, ενός σημαντικού μέρους του εγκεφάλου για τη μνήμη και τη μάθηση.

*Ηρεμεί το πνεύμα

Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και μετά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βιώνουν άγχος να αισθάνονται πιο ήρεμοι. Άλλωστε, το τρέξιμο αποτελεί έναν καλό τρόπο να εκτονωθείτε και κατ’ επέκταση να ηρεμήσετε.

*Αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας αλλά και του πνεύματός μας. Το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο γρήγορα και καλύτερα, μειώνοντας τα επίπεδα στρες σας και βελτιώνοντας τη διάθεσή σας. Άλλωστε, όταν είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας.

*Οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα…

Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που γυμνάζονται σε τακτική βάση είναι πιο παραγωγικοί και έχουν περισσότερη ενέργεια από τους συνομηλίκους τους που είναι λιγότερο δραστήριοι. Ενώ ένα πιεστικό πρόγραμμα μπορεί να κάνει δύσκολη την άσκηση στη μέση της ημέρας, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το μεσημέρι είναι η ιδανική στιγμή για μια προπόνηση λόγω του κιρκάδιου ρυθμού μας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας).

*και μεγαλύτερη δημιουργικότητα

Όταν το σώμα σας είναι απασχολημένο, το μυαλό σας θα αποσπάται από τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής και θα είναι ελεύθερο να σκέφτεται δημιουργικά. Αντί, λοιπόν, να κοιτάζετε με τις ώρες την κενή σελίδα στον υπολογιστή, φορέστε τα αθλητικά σας και βγείτε για τρέξιμο.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024