Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ένας... ώριμος startuper με βαρύ βιογραφικό που πήρε χρηματοδότηση 1,1 εκατ. ευρώ

Ένας… ώριμος startuper με βαρύ βιογραφικό που πήρε χρηματοδότηση 1,1 εκατ. ευρώ

Ο Αντώνης Μαρκόπουλος όταν ήταν ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού (2010-2012) πιστώνεται προσωπικά την δημιουργία των πρώτων funds (Jeremie Funds) που χρηματοδότησαν τις τεχνολογικές startups εκείνης της εποχής. Δέκα χρόνια μετά ο ίδιος ως συνιδρυτής μιας startup κάθισε στην ουρά για χρηματοδότηση από τα funds της επόμενης γενιάς (funds του Equifund). Και τα κατάφερε. Η χρηματοδότηση της Prosperty έφθασε το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο προφίλ του στο Linkedin σταμάτησα σε μια στιγμή της επαγγελματικής του διαδρομής και ήταν σαν να γύρισα πίσω το χρόνο.

Όλη και όλη μια στιγμή από το βιογραφικό του: «Σχεδίαση και εφαρμογή των ICT Jeremie VC Funds που υποστήριξε τη διαμόρφωση οικοσυστήματος για τεχνολογικές startups στην Ελλάδα».

Ο Αντώνης Μαρκόπουλος τα 2 χρόνια και 6 μήνες (Φεβρουάριος 2010- Ιούλιος 2012) που έμεινε στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού στο υπουργείο Ανάπτυξης πιστώνεται προσωπικά τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη δημιουργία των 4 πρώτων funds (Openfund II, Piraeus Jeremie Technology Catalyst Fund, Elikonos Jeremie Fund, Odyssey Jeremie Partners) που επένδυσαν σε νεοφυείς εταιρείες.

Ήταν το σημείο της εκκίνησης για την οργάνωση σε διαφορετική βάση της αναδυόμενης σκηνής των startups και τη σταδιακή μετεξέλιξη σε ένα πραγματικό  οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας.

Σήμερα, ο Αντώνης Μαρκόπουλος είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, θυγατρικής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο Δ.Σ της οποίας συμμετέχει ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

Το βαρύ βιογραφικό

Οι αναφορές αυτές έχουν το νόημα και τη σημασία τους και αυτό δίχως άλλο θα φανεί λίγο παρακάτω. Στο σημείο αυτό όμως ας μου επιτραπεί να προσθέσω στοιχεία από το βιογραφικό του:

  • Kάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το EMΠ, Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και πτυχιούχος του τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Έχει πλούσια εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα τόσο μέσα από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και μέσα από την πολυετή πορεία του στον ιδιωτικό τομέα, συμμετέχοντας στην σχεδίαση Αρχιτεκτονικής Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Επιπλέον έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με διαδικασίες Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, τη διαχείριση μεγάλων έργων του ΓʼΚΠΣ και ΕΣΠΑ ειδικότερα στον Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ψηφιακής Στρατηγικής.
  • Έχει εμπειρία και γνώση για τις δυνατότητες αλλά και τα «κουσούρια» των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα στις οποίες εργάστηκε για χρόνια.

Με την αναφορά στο cv αλλά και σε ιδιαίτερες στιγμές της επαγγελματικής του διαδρομής φθάσαμε στο ζητούμενο οποίο και μπορεί να διατυπωθεί με ένα και μόνο ερώτημα: Πόσο εύκολο είναι ένας σχεδιαστής και εφαρμοστής πολιτικών για τις startups – για την ακρίβεια για τα funds που θα έρθουν να βάλουν τα πρώτα χρήματα για την ανάπτυξη τους- να περνάει μπροστά από τον πάγκο και να περιμένει στην ουρά για το γκισέ τα κεφάλαια της χρηματοδότησης της δικής του startup;

Ας κρατήσουμε το ερώτημα.

Ο Αντώνης Μαρκόπουλος είναι ο ένας εκ των τριών συνιδρυτών της εταιρείας Prosperty – μια πλατφόρμα που επιθυμεί και επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων παρέχοντας ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις και αυτοματοποίηση των σχετικών διαδικασιών- κατάφερε πριν από λίγο καιρό να εξασφαλίσει κεφάλαια εκκίνησης ύψους 1,1 εκατ. ευρώ από τα funds Metavallon και Velocity.Partners καθώς και από angel investors. Στο σημείο αυτό μια χρήσιμη επισήμανση: Τα funds Metavallon και Velocity.Partners ανήκουν στην οικογένεια του EquiFund και αποτελούν τρόπον τινά τους διαδόχους των Jeremie Funds που φτιάχτηκαν την εποχή που ο Αντώνης Μαρκόπουλος ήταν ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού.

Τεχνολογία και real estate

Ο ίδιος με αφορμή την πρώτη χρηματοδότηση σε δηλώσεις ανέφερε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα και σε αντίστοιχες αγορές αναπτύσσεται και προσελκύει επενδυτές. Παρά το σημαντικό μέγεθός της αγοράς ακινήτων η αγοραπωλησία και ενοικίαση ενός ακίνητου απαιτεί πολύπλοκες και ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες με ελάχιστη παρουσία της τεχνολογίας, προσφέροντας μια φτωχή έως και κακή εμπειρία τόσο σε ιδιοκτήτες όσο και σε αγοραστές ή ενοικιαστές.

Σε μια αγορά που παραμένει τεχνολογικά εδώ και καιρό στάσιμη, η Prosperty, μέσα από την καινοτόμα πλατφόρμα της theprosperty.com, κάνει τη διαφορά και προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων με αξιόπιστα δεδομένα, πλούσιο περιεχόμενο, διαφάνεια, ταχύτητα και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Η Prosperty αναπτύσσει σύγχρονες τεχνολογίες και δεδομένα για να διευκολύνει τις συναλλαγές σε ακίνητα, να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, να αναβαθμίσει την εμπειρία τους από τη διαδικασία και τελικά να δώσει ώθηση στην ίδια την αγορά των ακινήτων.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που οι επενδυτές αναγνώρισαν την καινοτομία και την δυναμική του σχεδίου μας και μας εμπιστεύθηκαν για να το υλοποιήσουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Ενδιαφέρον έχουν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δύο funds. Ο Αχιλλέας Πετρόπουλος, Operating Partner της Velocity.Partners δήλωσε: «Η Prosperty ανταποκρίνεται σε όλες τις προδιαγραφές που θέτουμε για επένδυση σε μία νέα επιχείρηση. Εξαιρετική ομάδα, ξεκάθαρη στόχευση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και δραστηριοποίηση σε μία αγορά που μετασχηματίζεται και ως εκ τούτου δημιουργεί νέες σημαντικές ευκαιρίες.

Ειδικότερα, στην μετά κορωνοϊού εποχή, η πλατφόρμα της Prosperty αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για αγοραστές και πωλητές να διαχειρίζονται ψηφιακά πολλά – αν όχι όλα – τα στάδια αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία. Επιπλέον, το δίκτυο συνεργασιών που αναπτύσσει συνεχώς η ομάδα της Prosperty, παρέχει άμεση πρόσβαση σε αυτά τα ακίνητα και σε αγοραστές του εξωτερικού που επιζητούν έτοιμα προς αγορά ακίνητα μέσω μιας ολοκληρωμένης λύσης».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μούσμουλας, Partner της Metavallon VC, ανέφερε:

«Η συμμετοχή μας σε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους seed financing σε αμιγώς ελληνική startup, δείχνει την εμπιστοσύνη μας στο όραμα και τις ικανότητες της ομάδας της Prosperty να ορίσει τις εξελίξεις στον κλάδο του real estate. Η πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία αγοραπωλησίας ακινήτων μέσω της Prosperty, παρέχει στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να παρουσιάζουν με τον πιο επαγγελματικό τρόπο τα ακίνητα τους και να διαπραγματεύονται απευθείας με αγοραστές και ενοικιαστές – με πλήρη διαφάνεια – για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, και όλα αυτά σε σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που εξελίσσεται στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην απόδειξη του επιχειρηματικού μοντέλου στην εγχώρια αγορά, επιταχύνοντας την επέκταση και στις επόμενες χώρες το 2021».

Οι 3 συνιδρυτές της Prosperty – Αντώνης Μαρκόπουλος, Νίκος Πατσιόγιαννης και Αντώνης Δεσποτάκης- σε κάθε δυνατή ευκαιρία δεν παραλείπουν να τονίζουν τα στοιχεία του δικού τους σχεδίου ανάπτυξης: «Θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η αγορά ακινήτων και κάνει την πώληση, αγορά, και ενοικίαση ενός ακινήτου απλή, ανέπαφη, διαφανή και αποτελεσματική για όλους μέσω μιας πλήρους ψηφιακής και αναβαθμισμένης εμπειρίας.

Μεταξύ άλλων, προσφέρουμε: Πλήρη και αναλυτικό έλεγχο και προετοιμασία/ωρίμανση των προς διάθεση ακινήτων (due diligence & normalisation),πλούσια παρουσίαση τους (3D & Virtual tours, drone, floorplans, κλπ.), online υπηρεσίες υποστήριξης για την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών, νομικών και συμβολαιογραφικών διαδικασιών που απαιτούνται από την προετοιμασία μέχρι και το κλείσιμο μιας συναλλαγής, ψηφιοποίηση εγγράφων και δυνατότητα πλήρους ψηφιακής διαχείρισης και επικοινωνίας, αποτελεσματική προώθηση τους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, οnline Property Management και οnline Rental Management». Επιπλέον, η ιδρυτική ομάδα της εταιρείας εκτιμά ότι «τα πλήρως ψηφιακά εργαλεία wokflow διαχείρισης διαδικασιών και εξωτερικών συνεργατών/vendors καθώς και οι προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων, μας επιτρέπουν την αποτελεσματική και ταυτόχρονη διαχείριση χαρτοφυλακίων μεγάλου αριθμού ακινήτων, υπηρεσία κατάλληλη για κατασκευαστές, θεσμικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια διαχείρισης κόκκινων δανείων και τράπεζες».

Προσέλκυση ξένων επενδυτών

Σε κάθε περίπτωση εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην ίδια την πλατφόρμα και τις δυνατότητες της πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ειδικά για ξένους επενδυτές οι οποίοι σήμερα θεωρούν τη διαδικασία αγοράς ενός ακινήτου στη χώρα μας μια περίπλοκή και γραφειοκρατική υπόθεση».

Για το τέλος, κράτησα κάτι που διάβασα στο site της εταιρείας και αφορά το κόσμο του προσεχούς μέλλοντος όταν τα πάντα θα εξαρτώνται από την εξόρυξη, την ανάλυση και την αξιοποίηση δεδομένων. Διάβασα στο site  της Prosperty (theprosperty.com): «Η συστηματική συλλογή και ανάλυση δεδομένων βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχείρησής μας, καθώς μας επιτρέπει να εκτιμούμε αποτελεσματικότερα την κατάσταση της αγοράς, να εντοπίζουμε τις τρέχουσες και επερχόμενες τάσεις και να κάνουμε πιο αποτελεσματικές προβλέψεις, δημιουργώντας πολύτιμες βάσεις δεδομένων και απαραίτητα συμπεράσματα.

Ο καινοτόμος τρόπος χρήσης αλγορίθμων και οι αναφορών ανάλυσης δεδομένων παρέχουν σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και στους αγοραστές / ενοικιαστές και τους βοηθά να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις.

Η επιτυχημένη μας προσέγγιση που βασίζεται στη διαρκή καταγραφή, ανανέωση, ενοποίηση, ανάλυση και χρήση δεδομένων η οποία σας βοηθά στην διεξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων και στον εντοπισμό ευκαιριών αναφορικά με τις αποφάσεις σας σε ακίνητα».

Sports in

Αναζητώντας ακόμη … τον ηγέτη Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό (pic,vids)

Σχεδόν 2,5 μήνες σε αγωνιστική δράση στα επίσημα ματς με την πράσινη φανέλα ο Κώστας Σλούκας δεν έχει δικαιώσει, έως τώρα, τις πολύ μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023