Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα επόμενα 10 εκατομμύρια ευρώ για την Spotawheel

Τα επόμενα 10 εκατομμύρια ευρώ για την Spotawheel

Όταν ο Fabrice Grinda – early investor στον κολοσσό Alibaba- βάζει εκατομμύρια ευρώ σε μια startup από την Νέα Ιωνία.

Τι να σημαίνει εν τέλει όταν σε έναν από τους γύρους χρηματοδότησης της εταιρείας σου συμμετέχει το fund, συνιδρυτής του οποίου είναι ο κατά Forbes Νο1 Angel Investor στον κόσμο;  Ακόμη περισσότερο αν η εταιρεία σου βρίσκεται στο ίδιο κάδρο των επενδύσεων του fund με κολοσσούς όπως το Alibaba… Σταματώ εδώ. Μιας και τα πράγματα χρειάζονται εξηγήσεις.

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Το έγκυρο TechCrunch δημοσίευσε πριν από λίγα 24ωρα την είδηση για ένα νέο γύρο χρηματοδότησης της Spotawheel , μιας startup εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που δραστηριοποιείται σήμερα σε δύο ευρωπαϊκές αγορές – εκείνες της Ελλάδας και της Πολωνίας. Ένας γύρος που έφτασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ αν σε αυτό το ποσό συμπεριληφθούν εκτός από τη συμμετοχή στο κεφάλαιο και τα νέα δάνεια. Επικεφαλής του νέου γύρου το VentureFriends, ενώ στο γύρο συμμετείχαν το Velocity.Partners, το εξ Αμερικής FJ Labs αλλά και ιδιώτες Έλληνες με χοντρά πορτοφόλια που προασπίζουν την ιδιωτικότητα των επενδυτικών επιλογών τους.

Αλλά, ας έρθουμε στο FJ Labs και στον έναν εκ των συνιδρυτών του Fabrice Grinda. O 46χρονος Γαλλικής καταγωγής κοσμοπολίτης επενδυτής τρέχει το startup studio και το venture fund – τα δύο συστατικά μέρη του FJ Labs- με τη συνεργασία του συνεταίρου του, Jose Marin.

Οι επιδόσεις του Fabrice – που άρχισε να επενδύει και να κερδίζει χρήματα από τα 23 του χρόνια- δεν μπορούν να μπουν καν στο ζύγι. Απλά, δεν υπάρχουν λόγια μιας και αυτά υπερκαλύπτονται από νούμερα και μεγέθη. Ο ίδιος πιστώνεται 150 exits (επιτυχημένες εξόδοι) από 500 επενδύσεις όπου είχε συμμετάσχει ως angel investor. Ο ίδιος έχει υπηρετήσει ως Διευθύνων Σύμβουλος σε τρεις πολυεθνικές εταιρείες και έχει ένα εντυπωσιακό ιστορικό ως early investor στην Alibaba, Flexport, Delivery Hero, Betterment και Brightroll.

Πριν από την FJ Labs, o Fabrice ήταν συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της OLX, μιας από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες στον κόσμο με περισσότερους από 300 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και απασχολεί πάνω από 5.000 υπαλλήλους. Το OLX είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος με αγγελίες στην Ινδία, τη Βραζιλία, το Πακιστάν, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Πορτογαλία και πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές.

Πριν από την OLX, ο Fabrice ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Zingy, μιας εταιρείας περιεχομένου για κινητά  που η απογείωση της σε τζίρο και κέρδη δεν άργησε καθόλου να έρθει. Ο Fabrice ξεκίνησε το επιχειρηματικό του ταξίδι το 1998, στα 23 του χρόνια. Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aucland. Λίγο αργότερα, η Aucland εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους δημοπρασιών στην Ευρώπη. Πριν από τις επιχειρηματικές του προσπάθειες, ο Fabrice με σπουδές στο Princeton  εργάστηκε ως σύμβουλος διαχείρισης της McKinsey & Company.

O Fabrice, λοιπόν, έχει ανέβει στο όχημα της Spotawheel από την ταπεινή γειτονιά της Νέας Ιωνίας και φαίνεται ικανοποιημένος από την επένδυση του. Γι΄αυτό άλλωστε και συνεχίζει να βάζει λεφτά.

Τι προσφέρουν

Στο site της Spotawheel βρήκα ένα ενδιαφέρον κείμενο για την διαδρομή της. Ας το διαβάσουμε μαζί:  «Πριν από χρόνια ονειρευτήκαμε μία διαφανή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αφού παραλίγο να την πατήσουμε εμείς οι ίδιοι. Δημιουργήσαμε τη Spotmechanic, τη 1η υπηρεσία επιτόπιων ελέγχων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, η ομάδα της Spotmechanic έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να πάρουν τη σωστή απόφαση. Με τον πιο αυστηρό έλεγχο της αγοράς και την παροιμιώδη αξιοπιστία των μηχανικών μας, αποκτήσαμε φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και εχθρούς, επαγγελματίες και μη.

Όλα αυτά επειδή λέμε όλη την αλήθεια γραπτώς και με φωτογραφίες. Με τη Spotmechanic καταλάβαμε πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Με τη Spotawheel το λύνουμε.

Η Spotawheel είναι η φυσική συνέχεια αυτής της προσπάθειας, ένα μοντέλο εμπορίας αυτοκινήτων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια.

Ταράζουμε τα νερά για ακόμα μια φορά προσφέροντας:

  •  Επιλεγμένα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με βάση την ποιότητα και την αξιοπιστία (και όχι το κέρδος)
  • Γραπτή Τεχνική Αναφορά Ελέγχου 200 σημείων της Spotmechanic και δυνατότητα ελέγχου σε οποιοδήποτε συνεργείο/αντιπροσωπεία
  • Επίδειξη και Test drive στο χώρο που επιθυμεί ο αγοραστής
  • Χαμηλά κόστη και χαμηλά περιθώρια κέρδους ώστε η αξία περνά στον πωλητή και τον αγοραστή
  • 5 Χρόνια Εγγύηση… Δωρεάν!
  • Όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής, ανταλλαγή και χρηματοδότηση
  • Παράδοση σε όλη την Ελλάδα
  • 7 μέρες ή 300 χλμ δικαίωμα επιστροφής του αυτοκινήτου, χωρίς ερωτήσεις

Μία διαδικασία εύκολη και διαφανής, από την αρχή μέχρι το τέλος

Η Spotawheel υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από τους πιο επιφανείς Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ενώ έχει συνάψει πολύτιμες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου. Η ομάδα της Spotawheel αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από 40 ανθρώπους δυναμικό, έχοντας ως μοναδικό σκοπό την απόλυτη εμπειρία των πελατών της, ιδιοκτητών και αγοραστών».

Μια παλιά συνομιλία με αξία

Στο αρχείο μου βρήκα το κείμενο μιας παλιάς συνομιλίας μου με τον Χάρη Αρβανίτη, συνιδρυτή και CEO της Spotawheel. «Βίωσα στο πετσί μου το πρόβλημα στην αγορά του μεταχειρισμένου όταν προσπάθησα με τον Χρήστο Ζη και τον Κυριάκο Αγαδάκο (σ.σ.: συνιδρυτές) το καλοκαίρι του 2014 να βρω ένα ασφαλές 7θέσιο μεταχειρισμένο για την οικογένειά μου που μεγάλωσε απότομα (δίδυμα)! Μέσα σε 3 μήνες εντατικού ψαξίματος ήρθαμε αντιμέτωποι με όλα τα ευτράπελα της αγοράς: παραπληροφόρηση ή απόκρυψη πληροφοριών, γυρισμένα χιλιόμετρα, κρυφά μηχανικά προβλήματα, ιστορικά σοβαρών ατυχημάτων, ψεύτικα βιβλία service και πλαστά έγγραφα, εισαγωγές «αγνώστου πατρός» κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Είδαμε δεκάδες αυτοκίνητα ιδιωτών και εμπόρων, ενώ σε όλα τρέχαμε αφήνοντας στην άκρη τις δουλειές μας, προσπαθώντας να κανονίσουμε με τους ιδιοκτήτες τον χρόνο και τον τόπο του ελέγχου του αυτοκινήτου. Πραγματικός εφιάλτης! Από το πρόβλημα αυτό λοιπόν προέκυψε και το όραμα της αλλαγής αυτής της αρρωστημένης κατάστασης. Οραματιστήκαμε μια αγορά μεταχειρισμένων όπου θα υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη, διαφάνεια, ευκολία και πάνω από όλα αξία για τον πελάτη!». Αυτή ήταν η ιδέα και ακολουθεί πάλι από τον ίδιο η εξιστόρηση της υλοποίησης της: «1) Πρώτα θέσαμε τον στόχο να φτιάξουμε το μοντέλο της Amazon για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Απόλυτη εμπιστοσύνη, 1-click διαδικασίες, εμμονή με την εμπειρία του πελάτη, δικαίωμα επιστροφής χωρίς ερωτήσεις, online customer feedback, ελαχιστοποίηση του κόστους μέσω της τεχνολογίας.

2) Έπειτα δώσαμε βάση στο να χτίσουμε την εμπιστοσύνη, δημιουργώντας τη Spotmechanic τον Απρίλιο του 2015, το μεγαλύτερο σήμερα δίκτυο μηχανικών στην Ελλάδα που πραγματοποιεί εξονυχιστικούς επιτόπιους έλεγχους σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ιδιωτών και εμπόρων για λογαριασμό των δυνητικών αγοραστών τους, δίνοντας τα αποτελέσματα γραπτώς, σημείο-σημείο, με φωτογραφίες για κάθε εύρημα. Η Spotmechanic κατάφερε φοβερά νούμερα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, ολοκληρώνοντας πάνω από 4.000 ελέγχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 92% customer satisfaction και 0,1% problem rate. Παράλληλα μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την αγορά εκ των έσω, ώστε να αντιληφθούμε πόσο πραγματικά μεγάλο ήταν το πρόβλημα.

3) Ένα χρόνο μετά ήμασταν έτοιμοι να προσφέρουμε την ολοκληρωμένη λύση στον κόσμο, κι αυτή δεν ήταν άλλη από τη Spotawheel».

Με αυτά και με εκείνα θα ήταν χρήσιμο πράγμα μια επίσκεψη στο site του FJ Labs – η επίσκεψη θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι τα ελληνικά funds (εκείνα της οικογένειας του Equifund, μια κοινή πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του European Investment Fund – EIF) κάνουν μια καλή δουλειά με τις επενδύσεις τους και ότι το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας έχει μπει για τα καλά σε μια φάση ωρίμανσης.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024