Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Φρακάρουν» επικίνδυνα οι ΜΕΘ – SOS από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας

Κοροναϊός: «Φρακάρουν» επικίνδυνα οι ΜΕΘ – SOS από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και η κυβέρνηση για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού και την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στην Αττική, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα θετικά τεστ.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και η κυβέρνηση για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού και την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στην Αττική, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα θετικά τεστ.

Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, έχουν φρακάρει, ενώ ανάγκες έχουν δημιουργηθεί και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα ξεκίνησε μάλιστα και η κατασκευή νέων κλινών Εντατικής Θεραπείας.

Σε πρώτη φάση θα προστεθούν 38 κλίνες ΜΕΘ γενικών περιστατικών στις 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19.

Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κατασκευή επιπλέον 58 κλινών ΜΕΘ και 4 κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στο “Σωτηρία” και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό

Στοιχεία για την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος τόνισε πως έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19.

Πρόσθεσε  ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο «Αττικόν», ενώ θα ακολουθήσει το «Γ. Γεννηματάς» και άλλα νοσοκομεία. «Αυτή τη στιγμή ο «Ευαγγελισμός» έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19», σημείωσε.

Κραυγή αγωνίας από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει ότι την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συνέταξαν επιστολή μετά από συνάντησή τους στην οποία καταγράφουν την αγωνία τους.

Στην επιστολή τους, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και τονίζουν στην επιστολή τους πως «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».

Σε ακόμη πιο δραματικό τόνο, σημειώνουν πως η κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως «απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».

Αυξάνονται οι κλίνες Covid στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Την αγωνία τους εξέφρασαν χθες και οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα που προκαλεί ο κοροναϊός, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου αλλά και την υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19 να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση, ανακοίνωσε την αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα, και συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του Λεκανοπεδίου.

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την καταγραφή των ΜΕΘ

Για τους παραπάνω λόγους, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα Νοσοκομεία της Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Οι πρώτες εικόνες από τις νέες ΜΕΘ σε «Σωτηρία» και Νοσ. Νίκαιας

Τις πρώτες φωτογραφίες από τις εργασίες για την ανέγερση νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και Νίκαιας κοινοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σημειώνεται πως η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει την αντίθεσή της στη μετατροπή γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid-19, επισημαίνοντας ότι είναι ελάχιστες οι γενικές ΜΕΘ και εκφράζει την ελπίδα οι νέες μονάδες στο «Σωτηρία» και το νοσοκομείο Νίκαιας να λειτουργήσουν άμεσα «αν και στο σημείο που βρίσκονται οι εργασίες δεν φαίνεται πιθανόν».

Πόσες ΜΕΘ προστίθενται στο σύστημα
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική 107 διαθέσιμες, κατειλημμένες 62», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο για αύξηση με 40 επιπλέον κλινών ΜΕΘ» και πως «δόθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη 38 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική».

Οι φωτογραφίες από τη νέα πτέρυγα ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα προστεθούν 22 κλίνες ΜΕΘ στο σύστημα, ενώ θα ακολουθήσει η ενίσχυση με 67 ΜΕΘ τον Οκτώβριο και 41 κλίνες τον Νοέμβριο.

Ο υφυπουργός Υγείας υπενθύμισε τη «δωρεά της Βουλής, τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”», τη δωρεά για μια ΜΕΘ στη Νίκαια, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 κλίνες ΜΑΦ που ήδη λειτουργούν στα νοσοκομεία της χώρας και προέρχονται από πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ.

Κλίνη ΜΕΘ  στο νοσοκομείο Νίκαιας:

«Επομένως, ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή την στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κοροναϊό, διότι έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο την διαχείριση, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα. Υπάρχει διαθεσιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες αυτές να αυξάνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό» σημείωσε ο καταλήγοντας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024