Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
DW : ΗΠΑ και Γερμανία πίσω από την αποκλιμάκωση με Τουρκία

DW : ΗΠΑ και Γερμανία πίσω από την αποκλιμάκωση με Τουρκία

ΗΠΑ και Γερμανία συντονίζουν τις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Πομπέο: «Εκνομες οι ενέργειες της Τουρκίας».

ΗΠΑ και Γερμανία συντονίζουν τις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Πομπέο: «Εκνομες οι ενέργειες της Τουρκίας».

Στήριξη των ΗΠΑ

Τη στήριξη των ΗΠΑ στη γερμανική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και την αισιοδοξία του ότι αυτή θα έχει αποτέλεσμα εξέφρασε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ο Μάικ Πομπέο κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται παράλληλα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, στοχεύοντας στην εξάλειψη των εντάσεων μέσω της αποχώρησης των τουρκικών ερευνητικών από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Τηλεφωνική διπλωματία

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προς την επίτευξη του στόχου αυτού, ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά δύο φορές με τον Ταγίπ Ερντογάν και μία φορά με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στη DW, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κύπρος αποτιμά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο και ιδιαίτερα τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας σε σχέση με την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και την προσέγγισή τους σε σχέση με το ενδεχόμενο διάνοιξης της πόλης των Βαρωσίων.

Ανησυχία για τα ρωσικά πλοία

Η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο έγινε αιφνιδιαστικά

Κατά τις προχθεσινές του δηλώσεις ο Μάικ Πομπέο ανέδειξε ως έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και επισήμανε το δικαίωμα της Κύπρου και της Ελλάδας να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους.

Υπέδειξε ότι οι όποιες διαφορές, μπορούν να λυθούν διά της διπλωματικής οδού και υπενθύμισε πως η Λευκωσία έχει δεσμευθεί ότι τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα πάντως εξέφρασε δημόσια την ανησυχία των ΗΠΑ για τον ελλιμενισμό στην Κύπρο ρωσικών πλοίων που επιχειρούν στη Συρία αναφέροντας με νόημα πως δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Κάλεσε επίσης την Κύπρο να λάβει μέτρα που θα τερματίζουν το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος στην επικράτεια της.

Ενοχλημένος ο Ακιντζί

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επικαλούμενος τον περιορισμένο χρόνο της επίσκεψής του.

Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τον τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη.

Εκανε λόγο για σοβαρό λάθος του Μάικ Πομπέο, σημειώνοντας πως τα προβλήματα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν με μονομερείς συναντήσεις.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024