Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία στο Βερολίνο - Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν για συνάντηση

Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία στο Βερολίνο – Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν για συνάντηση

Τα επόμενα «δείγματα γραφής» της Τουρκίας μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια περιμένει η Αθήνα με τον Κ. Μητσοτάκη μάλιστα να στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα ότι είναι έτοιμος ακόμα και για συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν. Τι είπε ο πρωθυπουργός για το περιεχόμενο της γραπτής συμφωνίας του Βερολίνου. Πως απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα επόμενα «δείγματα γραφής» της Τουρκίας μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια περιμένει η Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα ότι είναι έτοιμος ακόμα και για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν αν υπάρξουν και άλλες κινήσεις έμπρακτης αποκλιμάκωσης.

Ετοιμότητα για διάλογο

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη Θεσσαλονίκη υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που έχει ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά και επέμεινε στη θέση του ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει επιπλέον συμμάχους και έχει ενισχύσει τη διπλωματική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε τόσο στο ρόλο της ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ και το αυξημένο ενδιαφέρον που εκφράζουν τα τελευταία χρόνια για τις εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς να αποσαφηνίζει το τι θα πράξει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που έχει συγκληθεί για να συζητήσει το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τόνισε η λίστα των κυρώσεων παραμένει στο τραπέζι.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, αλλά αφορά και την Κύπρο όπου υφίσταται στην ΑΟΖ της, τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά υπό το φως της απόσυρσης του Oruc Reis από την περιοχή, το κύριο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού από τη συμπρωτεύουσα εστίασε στο να δείξει έτοιμος για διάλογο στο βαθμό που η Τουρκία προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες έμπρακτης αποκλιμάκωσης.

«Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση ήταν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον έχουμε «δείγματα γραφής», «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».

Από εκεί που σταμάτησε το 2016

Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης των συνομιλιών είναι το 2016.

«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Για τη μία μείζονα διαφορά και τα …υπόλοιπα ζητήματα

«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής και από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης αν και επανέλαβε ότι οι συζητήσεις θα αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες εντούτοις δεν αποσαφήνισε αν υπάρχουν «ουρές» στο πλαίσιο του διαλόγου καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μία σύγχυση ως προς την ορολογία που χρησιμοποιείται τα τελευταία 24ωρα περί διαφορών.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα μίλησε για «μία μείζονα διαφορά» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι εννοούσε στο άρθρο του στον ευρωπαϊκό τύπο όταν μιλούσε για «διαφορές» με την Τουρκία.

Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι για να αντιμετωπίσουμε το κύριο, το βασικό το μόνο πρόβλημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό στο οποίο πάντως ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση ήταν η ανάγκη η Τουρκία να επέχει από μονομερείς ενέργειες σε θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είναι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου ανέφερε ο πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά.

Δύναμη ειρήνης – Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών

Αυτή η επιθυμία μου και βούλησή μου και εναπόκειται στην άλλη πλευρά η ευθύνη πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εκτός από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα η στάση της Τουρκίας αφορά και στις σχέσεις με την Ευρώπη για την οποία όπως τόνισε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι έκανε ο ίδιος τις ανακοινώσεις για την αγορά των γαλλικών εξοπλιστικών (πολεμικά αεροσκάφη, φρεγάτες), καθώς και το συνολικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων εντούτοις δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ναι μεν πρόκειται για αποφάσεις που ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο απέρριψε κάθε ιδέα να επιδοθεί η Ελλάδα σε μια «κούρσα εξοπλισμών» ανταγωνιζόμενη σε αυτό τον τομέα την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι συζητήσεις με τη Γαλλία για μια ευρεία αμυντική-στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μετρημένες τις εξαγγελίες για την Άμυνα, ενταγμένες στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας και έκανε λόγο για «έξυπνες ψηφιακές ΕΔ».

«Δεν πάμε να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

Απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση».

«Μακριά από εμάς όποια ρητορική για μυστική διπλωματία. Απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε καλώντας ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα επιβεβαίωσε ότι δεν είναι ίδιος ο βαθμός ενημέρωσης του συνόλου των πολιτικών αρχηγών καθώς σημείωσε ότι «ο βαθμός της ενημέρωσης και ο βαθμός λεπτομέρειας επιτρέψτε μου να πω ότι αφορά τις εμπιστευτικές συζητήσεις τις οποίες κάνω εγώ ανά πάσα στιγμή με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Αυτά συμφωνήθηκαν

Σε ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία (written understanding) ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτό που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, παραβιάστηκε και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα με ευθύνη της Άγκυρας.

Ειδικότερα για το τι περιείχε η συμφωνία με την Τουρκία υπό την εποπτεία του Βερολίνου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία ήταν ««για το πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί, το οποίο ήταν μια διαδικασία του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να επανέλθουμε σε διερευνητικές συζητήσεις για το ένα αντικείμενο για το οποίο έχουμε να συζητήσουμε σε αυτό το επίπεδο με την Τουρκία που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες λέγοντας ότι «είπα αυτά που μπορώ να πω δημόσια», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει «υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες καλό είναι να μένουνε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό δεν συνιστά μυστική διπλωματία είναι πάγια πρακτική στη διπλωματία»!

Στο «τραπέζι» η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά και μάλιστα για πρώτη φορά άφησε παράθυρο ανοιχτό για την σύγκλησή του.

«Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει άσχετα αν κάποιοι το υπονομεύουν. Δεν υπάρχει στρατηγική διαφοροποίηση στις επιλογές μας με την Αντιπολίτευση» είπε ερωτηθείς για ένα πιθανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Ενδέχεται να το χρησιμοποιήσω όταν πρέπει να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Εφόσον κρίνω ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, θα το κάνω» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Έντονα αντέδρασαν στις σημερινές αναφορές του πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Δεν θα μας καταστήσει συνυπεύθυνους

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να καταστήσει συνυπεύθυνη την αξιωματική αντιπολίτευση με τις αναφορές του περί ενημέρωσης του κ. Τσίπρα για την γραπτή συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο.

«Μας πληροφόρησε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη πως ενημέρωσε την αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, ενώ τον διαψεύδουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Την ίδια στιγμή, η «έγγραφη συμφωνία» έγινε προχθές «γραπτή κατανόηση» από τον κ. Γεραπετρίτη και κατέληξε «αποτύπωση σε πρακτικά μίας προφορικής συμφωνίας».

Περιμένουμε να αποφασίσει επιτέλους τι συμφώνησε και να εξηγήσει γιατί απέφυγε να απαντήσει τις επανειλημμένες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν για το περιεχόμενό της συμφωνίας.

Αν θεωρεί ότι μπορεί να καταστήσει έτσι την Αξιωματική Αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για μια τελική συμφωνία που δεν γνωρίζουμε, είναι βαθιά γελασμένος» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Συνεχίζει να υποτιμά το αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και πως ο ίδιος είναι Πρωθυπουργός και όχι Μονάρχης».

Δεν θα επικυρώσουμε τετελεσμένα

Στο θέμα της σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στέκεται το ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι το αντιλαμβάνεται ως όργανο επικύρωσης τετελεσμένων και όχι ως όργανο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε σήμερα για ακόμη μια φορά ψέματα, σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα. Καμία ενημέρωση δεν μας έγινε για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία.

Επιμένουμε να δοθεί το κείμενο στα πολιτικά κόμματα. Για να γνωρίζουμε το πραγματικό περιεχόμενό της. Γιατί άραγε το κρύβει;

Όσο για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι αναγκαίο για να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική και το αρραγές εθνικό μέτωπο. Όχι για να επικυρώσει τα τετελεσμένα του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχει και δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή» ανέφερε χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ.

Μυστικές διαπραγματεύσεις – αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

«Ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, αλλά και ότι ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται επιλεκτικά.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους – όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές, καθώς μοιράζονται την πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικα σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων εξελίσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024