Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης : Πρώτο θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis για να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές

Μητσοτάκης : Πρώτο θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis για να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές

Θετικό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση της Άγκυρας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει συνέχεια αυτή η κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Θετικό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση της Άγκυρας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει συνέχεια αυτή η κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Δεν κρυψαμε ότι θέλουμε να συζητησουμε αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση βήμα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον έχουμε «δείγματα γραφής», «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών».

Δεν μπορεί να υπάρχει ένταση, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη «μία μείζονα διαφορά» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δε ότι απαγορεύονται οι έρευνες με βάση το διεθνές δίκαιο σε μη οριοθετημένες περιοχές και κατά συνέπεια εφόσον η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τις θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είναι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη Ειρήνης , ενώ επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα είναι διπλωματικά πιο ενισχυμένη.

Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι για να αντιμετωπίσουμε το κύριο, το βασικό το μόνο πρόβλημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επεανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή η επιθυμία μου και βούλησή μου και εναπόκειται στην άλλη πλευρά η ευθύνη πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εκτός από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα η στάση της Τουρκίας αφορά και στις σχέσεις με την Ευρώπη για την οποία όπως τόνισε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης στις 24-25 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι η λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει και η επιβολή τους θα εξαρτηθεί από την στάση της άλλης πλευράς, της Τουρκίας.

«Η απειλή κυρώσεων υπάρχει στο τραπέζι ως μια επιλογή της ΕΕ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο όπου υπάρχει παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό που προέχει και τονίστηκε και στη σύνοδο της Κορσικής είναι να γίνει κατανοητό «η ανατολική Μεσόγειος είναι θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη»

Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να ευαισθητοποιήσουμε την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσόγειου και συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ότι αυτό το έχουμε καταφέρει και με τις ΗΠΑ που δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι έδειχναν πριν από ένα-δύο χρόνια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024