Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικές φωτιές ανάβει η Μόρια: Ασφάλεια, έννομη τάξη και κλειστές δομές - Παραιτήσεις ζητάει η αντιπολίτευση

Πολιτικές φωτιές ανάβει η Μόρια: Ασφάλεια, έννομη τάξη και κλειστές δομές – Παραιτήσεις ζητάει η αντιπολίτευση

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκαλεί η κατάσταση που διαμορφώνει η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Επί τάπητος η συνολική διαχείριση του προσφυγικού. Ασφάλεια, έννομη τάξη και κλειστές δομές προτάσσει η κυβέρνηση. Το μήνυμα του Μητσοτάκη. Παραιτήσεις ζητάει η αντιπολίτευση. Προσωπικά πυρά κατά του πρωθυπουργού από τον Αλέξη Τσίπρα

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας ενώ η πολιτική αντιπαράθεση αναζωπυρώνεται μετά και τη δεύτερη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης.

Έννομη τάξη, κλειστές δομές και παραιτήσεις

Η κατάσταση μάλιστα προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, την αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου στη Λέσβο προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και να καθησυχαστούν οι νησιώτες ενώ στο ζήτημα παρενέβησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να ζητούν τις παραιτήσεις των Νότη Μηταράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το βάρος πέφτει καταρχήν στην διαχείριση της παρούσας κρίσης που έχει να κάνει με την εξεύρεση χώρων για τη στέγαση των άστεγων προσφύγων και στον έλεγχο των αντιδράσεων από τους ντόπιους κατοίκους της Λέσβου. Μάλιστα από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών αυτό που προτάσσεται αυτή τη στιγμή είναι η «ασφάλεια» και η «τήρηση της έννομης τάξης».

Παράλληλα από την πλευρά της κυβέρνησης δρομολογείται με αφορμή και τη φωτιά στη Μόρια, η προώθηση του σχεδίου της κλειστές δομές.

Την ίδια ώρα οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, των αρμόδιων υπουργών για τη Μετανάστευση, Νότη Μηταράκη και Γιώργου Κουμουτσάκου δείχνουν ως υπαίτιους για την πρόκληση της πυρκαγιάς τους πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο αποδίδοντας την πυρκαγιά στη Μόρια στην άρνησή τους να τεθούν σε καραντίνα εξαιτίας της ύπαρξης θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στη συγκεκριμένη προσφυγική δομή.

Ανθρωπισμός αλλά και …εθνική ασφάλεια

«Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δική του παρέμβαση.

Σημείωσε ακόμη πως η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας, κηρύσσοντας το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή.

Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι «κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες.

Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν».

Οι μεταναστευτικές ροές

Τόνισε ακόμη πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές.

«Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.

Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών.

Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο».

Προσωπικά υπεύθυνος

«Προσωπικά υπεύθυνο» για το «δράμα» της Μόριας και «ιστορικά λίγο» να το διαχειριστεί, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η καταστροφή στη Μόρια είναι ανείπωτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίζεται δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα με μόνο κριτήριο την ικανοποίηση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και των οπαδών της», τόνισε μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «έτσι η Ελλάδα έγινε ξανά αποθήκη ψυχών».

«Ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να γίνει η Ελλάδα πρώτη είδηση στα διεθνή δίκτυα, με φιέστες και συνεντεύξεις. Τελικά σήμερα τα κατάφερε, αλλά από την ανάποδη. Η εικόνα του φλεγόμενου καταυλισμού διασύρει την πατρίδα μας και πληγώνει την περηφάνια όλων των Ελλήνων ανά τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση οφείλει, εδώ και τώρα, να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, να καλύψει άμεσα όλες τις υγειονομικές ανάγκες και να προχωρήσει επιτέλους με σχέδιο και σοβαρότητα στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος γι’ αυτό το δράμα και αποδεικνύεται ιστορικά λίγος για να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα και η Ευρώπη».

Η καταστροφή στη Μόρια είναι ανείπωτη.Η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίζεται δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο το προσφυγικό και…

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στιςΤετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Εγκληματικές ευθύνες

Νωρίτερα ο  Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, καταλογίζει «εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τραγικές εξελίξεις στη Μόρια» ζητώντας την «άμεση παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει η εν λόγω κρίσιμη κατάσταση να γίνει ευκαιρία για να προωθήσει ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ τα κλειστά κέντρα -ζήτημα στο οποίο τίθεται και θέμα διαφάνειας», κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «παταγώδη αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Πολιτική ευθύνη στους αρμόδιους υπουργούς καταλόγισε και ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας υπογραμμίζοντας ότι «ο εμπρησμός στο ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία».

Έχασε τον έλεγχο των προσφυγικών δομών

Τις παραιτήσεις των κ.κ. Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη ζήτησε και το ΚΙΝΑΛ.

«Εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Όμως, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε και η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ ζητώντας την παραίτηση των υπευθύνων.

Η κα Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί ένα χρόνο τώρα αντιμετωπίζει με προσωρινά μέτρα, διαχειριστικές λογικές και επικοινωνιακούς όρους το προσφυγικό.

«Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των δομών. Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες ζούγκλας. Προσπάθησε να κρύψει το διογκούμενο πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι πρέπει σήμερα να παραιτηθούν», είπε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ επανήλθε μετά την νεότερη φωτιά σήμερα το βράδυ στη Μόρια τονίζοντας ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης ξεπερνάει κάθε όριο.

Βαρύτατες ευθύνες – Να κλείσουν τα ΚΥΤ στα νησιά

Τον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών ζήτησε το ΚΚΕ απαιτώντας να κλείσει το κέντρο της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα καινούργιο ΚΥΤ κλειστό ή ανοιχτό στα νησιά.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση παρενέβη ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποδίδοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Αν μας είχε ακούσει η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Πρέπει, αυτήν την στιγμή, αμέσως, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από εκεί, να παρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και τα απαραίτητα πρωτόκολλα για προσωρινή μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί η χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να πάνε στις χώρες προορισμού τους» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τα γεγονότα στη Μόρια.

«Πρέπει να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μην φτιαχτεί άλλο ΚΥΤ, είτε κλειστού είτε ανοιχτού τύπου και στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου» υπογράμμισε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας.

Επικίνδυνα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Μάλιστα το ΚΚΕ επισήμανε επιπλέον ότι «σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία πριμοδοτούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αποδεικνύεται ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες τεράστιες ευθύνες στο βαθμό που θα αξιοποιήσει αυτήν την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών στη Λέσβο στα άλλα νησιά. Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να τον αποτρέψει».

Ντροπή της ΕΕ

Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ε.Ε. Είναι μια διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων που τη χτίσανε και την μετατρέψανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και είναι μια καταδίκη της Άνγκελα Μέρκελ και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Ερντογάν που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25.

Κυβερνητικό σχέδιο και όχι αστοχίες

Μάλιστα το ΜέΡΑ25 επανήλθε στο θέμα μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μόρια τονίζοντας ότι «επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι όλες οι κυβερνητικές «αστοχίες» δεν είναι αποτυχίες αλλά σχέδιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για «κλειστά κέντρα κράτησης», μια πολιτική που τα αποτελέσματά της καπνίζουν ακόμα.

Η κινητικότητα μεταφοράς και μετεγκατάστασης που ακολούθησαν μετά την πυρκαγιά, δείχνουν ότι μπορούσαν να γίνουν πράγματα που επίτηδες δεν γίνονταν, δημιουργώντας, καθιερώνοντας και ενισχύοντας την προβληματική κατάσταση που σε τόσο δραματική κορύφωση έφτασε χθες το βράδυ.

Τέλος, η επιμονή της κατασταλτικής επιβολής σε κάθε πρόβλημα, με διμοιρίες ΜΑΤ στη θέση μέτρων ανακούφισης, είναι trademark «κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σε αντίθεση με αυτόν λοιπόν τον απαράδεκτο μισανθρωπισμό και την αποδοχή της χώρας μας ως ασπίδας της ΕΕ έναντι απελπισμένων συνανθρώπων μας, πρέπει να απαιτήσουμε ως Ευρωπαίοι να μην υπάρξει κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης, καμία φυλακή ψυχών και κανένας νέος φράχτης της ντροπής ποτέ ξανά στην Ευρώπη.

Να υπάρξει επιτέλους ελεύθερη μετακίνηση και αξιοπρεπής εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα».

Ρατσιστικό παραλήρημα από Βελόπουλο

Σε ρατσιστικό και εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα επιδόθηκε ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ζητώντας «να μεταφερθούν όλοι στη Μακρόνησο και στην Γυάρο. Όλοι μα όλοι οι λαθρομετανάστες και από εκεί να απελαθούν τάχιστα».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024