Οι προσπάθειες ενός Γάλλου αξιωματούχου να απαγορεύσει ένα δοκίμιο με τίτλο I Hate Men σχετικά με την «υποκίνηση μίσους λόγω φύλου» έχουν αποτύχει, στέλνοντας τις πωλήσεις του φεμινιστικού φυλλαδίου στα ύψη.

Το Moi les hommes, je les déteste της Pauline Harmange διερευνά εάν οι γυναίκες «έχουν καλό λόγο να μισούν τους άνδρες» και αν «ο θυμός προς τους άνδρες είναι πραγματικά μια χαρούμενη και χειραφετητική πορεία, εάν επιτρέπεται να εκφραστεί».

Ο μικρός γαλλικός εκδοτικός του, Monstrograph, το ονόμασε «φεμινιστικό και εικονοκλαστικό βιβλίο» που «υπερασπίζεται τη μισανδρία ως τρόπο δημιουργίας γυναικείας αδελφοσύνης».

Αντιδράσεις από πολιτικά και ηγετικά μέλη

Ο Ralph Zurmély, ειδικός σύμβουλος του υπουργείου ισότητας των φύλων της Γαλλίας, το χαρακτήρισε «ωδή στην κακοποίηση».

Ο Zurmély, σε ένα email που έλαβε η Mediapart, είπε στο Monstrograph ότι «η υποκίνηση μίσους λόγω φύλου είναι ποινικό αδίκημα» και ζήτησε από τον εκδότη να σταματήσει το βιβλίο από το στάδιο της δημοσίευσης «λόγω της ποινικής δίωξης».

Το υπουργείο στη συνέχεια είπε ότι η απειλή της δίωξης ήταν «προσωπική πρωτοβουλία και εντελώς ανεξάρτητη από το υπουργείο», αλλά ο Zurmély είπε στη Mediapart ότι εάν το Monstrograph συνεχίσει να πουλά το βιβλίο της Harmange, ο εκδότης θα «εμπλέκεται άμεσα στο αδίκημα και τότε θα είναι υποχρεωμένος να το στείλει στη δίωξη για νομικές διαδικασίες».

Το Monstrograph τόνισε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι το βιβλίο δεν ήταν υποκίνηση μίσους. «Ο τίτλος είναι προκλητικός, αλλά ο σκοπός μετράται. Είναι μια πρόσκληση να μην αναγκάσει κανείς και καμία τον εαυτό του-της να συνεργαστεί με τους άνδρες ή να έρθει αντιμέτωπος-η με αυτούς. Σε καμία περίπτωση η συγγραφέας δεν υποκινεί σε βία», δήλωσε ο εκδότης του.

Η Harmange, μία 25χρονη ακτιβίστρια από τη Λιλ, είπε ότι το βιβλίο είναι μια πρόσκληση για τις γυναίκες «να φανταστούν έναν νέο τρόπο ύπαρξης, να λαμβάνουν λιγότερο υπόψη τις συχνά μη υποστηριζόμενες απόψεις των ανδρών, όπως λέει και η παροιμία «είναι καλύτερο να είσαι μόνος παρά με κακή παρέα «να ανακαλύψεις ξανά τη δύναμη των γυναικείων σχέσεων γεμάτων αμοιβαιότητα, ευγένεια και δύναμη»

Επικρίνει την απάντηση του Zurmély στο έργο της. «Ένας κρατικός αξιωματούχος που παθαίνει κρίση εξουσίας και που αντιμετωπίζει ένα βιβλίο 80 σελίδων που κυκλοφόρησε σε 400 αντίτυπα, το βρίσκω πολύ προβληματικό», είπε.

Το Monstrograph ξεκίνησε αρχικά να εκτυπώσει μόλις 400 αντίγραφα όταν δημοσιεύτηκε το δοκίμιο τον Αύγουστο, αλλά μετά τις επιθέσεις του Zurmély, οι τρεις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου έχουν εξαντληθεί, με σχεδόν 2.500 αντίτυπα να πωλούνται μόλις δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του. Ένας μεγαλύτερος εκδότης, ο οποίος δεν έχει ακόμη κατονομαστεί, είναι έτοιμος να αναλάβει τον τίτλο.

Δημοσιεύτηκε από The Guardian στις Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο