Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πράγματι μας παχαίνουν τα βάρη;

Πράγματι μας παχαίνουν τα βάρη;

Οι διάφορες θεωρίες γύρω από τα βάρη είναι πολλές, με την πιο διαδεδομένη να υποστηρίζει ότι τα βάρη παχαίνουν και «φουσκώνουν»

Ακούτε πολλά για τις προπονήσεις με βάρη και πλέον δεν ξέρετε τι να πιστέψετε και τι όχι. Οι διάφορες θεωρίες γύρω από τα βάρη είναι πολλές, με την πιο διαδεδομένη να υποστηρίζει ότι τα βάρη παχαίνουν και «φουσκώνουν». Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Πρέπει να επιλέξετε τα βάρη για τη γυμναστική σας αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος ή καλύτερα να τα αποφύγετε;

Μας παχαίνουν τα βάρη;

Στην πραγματικότητα, τα βάρη ή αλλιώς η μυϊκή ενδυνάμωση όχι μόνο δεν παχαίνουν, όπως είναι η κοινή αντίληψη, αλλά είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό επειδή συνδέονται άμεσα με τη μυϊκή μάζα. Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Μάλιστα, όταν αυξάνε­ται η μυϊκή μάζα, που είναι υπεύθυνη για τις καύσεις, το σώμα σας ­καίει περισσότερες θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να κάνει τίποτα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα βάρη σάς βοηθούν να καίτε ­περισσότερες θερμίδες, σας βοηθούν και να χάσετε βάρος! Ειδικά αν σκεφτείτε ότι καθώς μεγαλώνετε μειώνεται η μυϊκή σας μάζα και κατ’ επέκταση ο μεταβολισμός σας, τότε είναι προφανές πόσο σημαντική είναι η μυϊκή ενδυ­νάμωση.

Μας φουσκώνουν τα βάρη;

Όσον αφορά στην αντίληψη ότι τα βάρη «φουσκώνουν» και πάλι πρόκειται για έναν διαδεδομένο μύθο. Οι γυναίκες δεν μπορούν να παράγουν (τουλάχιστον όχι με φυσικό τρόπο) τόσο μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης (μία από τις ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση του μεγέθους των μυών) όσο οι άνδρες. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο μια γυναίκα να αυξήσει πολύ τη μυϊκή της μάζα απλά κάνοντας βάρη. Έτσι, αν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια προπόνηση με βάρη, οι μύες σας θα αυξηθούν σε φυσιολογικό επίπεδο και θα έχετε μια πιο λεπτή σιλουέτα, όχι μια πιο ογκώδη.

Να θυμάστε ότι…

Η ζυγαριά δεν μπορεί να σας παρέχει μια πλήρη και ακριβή εικόνα της κατάστασης. Για παράδειγμα, αν συνδυάζετε την τακτική άσκηση με βάρη με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χάνετε λίπος ενώ παράλληλα να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα, πράγμα το οποίο πρέπει να είναι ο στόχος σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στο πώς δείχνει το σώμα σας (και φυσικά μια θετική αλλαγή για την κατάσταση της υγεία σας), η οποία δεν αποτυπώνεται πάντα στον αριθμό που βλέπετε να αναγράφεται στη ζυγαριά.

Από εκεί και πέρα, αν αναζητάτε μια αξιόπιστη μέθοδο για να παρακολουθήσετε την πραγματική πρόοδό σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν διαπιστευμένο διατροφολόγο για λιπομέτρηση, αφού ακόμη και οι ζυγαριές με λιπομετρητή αποτελούν μια επισφαλή μέθοδο μέτρησης του ποσοστού σωματικού λίπους. Και με τις καλύτερες ζυγαριές αυτού του είδους, το περιθώριο σφάλματος είναι της τάξης του 4%, ενώ με τα πιο φτηνά μοντέλα μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024