Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέτοια νοσοκομεία χρειαζόμαστε, αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας αξίζει

Τέτοια νοσοκομεία χρειαζόμαστε, αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας αξίζει

Ενα «διαμάντι» στο χώρο της δημόσιας υγείας, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αντικαρκινικού «Αγιος Σάββας»

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσα λάθη έχουν γίνει στα νοσοκομεία, και τόσες σκηνές ντροπής έχουν καταγραφεί.

Ολοι έχουμε ζήσει στιγμές αθλιότητας σε κάποια μονάδα του ΕΣΥ και τις έχουμε στηλιτεύσει.

Όμως, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε φωτεινά παραδείγματα νοσοκομείων που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιά, ελπίδα.

Κι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να προσφέρει πολλά στους ασφαλισμένους, κυρίως σε εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Μια βόλτα κι ένα ρεπορτάζ στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», μια κλινική που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» θα πείσει τους πάντες ότι υπάρχει και το άλλο ΕΣΥ.

Κι ότι χάρη στις προσπάθειες ορισμένων ανθρώπων μπορεί και η Ελλάδα να έχει τέτοιες μονάδες υγείας.

Η κλινική αυτή δόθηκε δωρεά πριν από μια πενταετία. Η οικογένεια Λάτση, προς τιμήν του μεγάλου ηθοποιού, συζύγου της Μαριάννας Λάτση, του Νίκου Κούρκουλου, που πέθανε μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, αποφάσισε να κάνει μια δωρεά.

Πήρε ένα παλιό κτίριο του ΙΚΑ, το μετέτρεψε σε μια σύγχρονη ιατρική μονάδα, σε μια κλινική που συνδέεται άμεσα με τον «Αγιο Σάββα», και το παρέδωσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ετσι απλά, αθόρυβα, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, έγινε μια μοναδική προσφορά ζωής, ένα 6όροφο κτίριο που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει κλινικές άλλων χωρών.

Στο Κέντρο αυτό υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες καρκινοπαθείς ή γίνονται διάφορες επεμβάσεις που δεν χρειάζονται στη συνέχεια μακρά νοσηλεία.

Περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους και τις κλινικές βλέπεις πολλά. Γυναίκες και άνδρες με καρκίνο που περιμένουν να κάνουν εξετάσεις, θεραπείες ή επεμβάσεις.

Τους συγγενείς τους να είναι εκεί να συνδράμουν σε ό,τι χρειάζεται και το ιατρικό προσωπικό έτοιμο να εξυπηρετήσει τους πάντες.

Μ. Λάτση και Ν. Κούρκουλος

Κάποιος που έχει γνωρίσει κι άλλα νοσοκομεία στην Ελλάδα παθαίνει… πολιτισμικό σοκ από τη στιγμή που μπαίνει σ’ αυτήν την κλινική.

Πεντακάθαρο, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, με προσωπικό έτοιμο να δώσει οδηγίες σε όλους. Χωρίς ατέλειωτες ουρές και εκνευρισμό, με απόλυτο σεβασμό σε ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Ευγενικές νοσοκόμες και γιατροί που δεν τους έχουν «φάει» πολύωρες βάρδιες και τα ατέλειωτα βράδια χωρίς ύπνο προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που δεν μπορείς να βρεις σε κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Κι όλα αυτά για όλους τους Ελληνες χωρίς διακρίσεις και χωρίς κοινωνικό στιγματισμό.

Το πρότυπο αυτό Κέντρο δεν είναι εκεί για να έχει κέρδος, δεν είναι εκεί για να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ άνθρωποι με καρκίνο. Είναι εκεί για να υπηρετεί το θεσμό της ημερήσιας νοσηλείας που σε άλλες χώρες είναι διαδεδομένος, όχι όμως στην Ελλάδα.

Και μακάρι να υπήρχαν κι άλλα τέτοια κέντρα που θα βοηθούσαν στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων.

Αυτή τη δημόσια υγεία έχει ανάγκη η Ελλάδα, αυτήν δικαιούνται όλοι οι Ελληνες που πληρώνουν στα ταμεία τους για να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Ενας ιδιώτης έκανε μια δωρεά έχοντας το αίσθημα της προσφοράς στους πολίτες.

Ένα νοσοκομείο, ο «Αγιος Σάββας» κι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αγκάλιασαν αυτή την προσφορά, και προσέχουν σαν τα μάτια τους αυτό το ιατρικό «διαμάντι».

Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια σε όλους για ένα πρότυπο Κέντρο που δείχνει τι σημαίνει ανθρωπιά στην Ελλάδα.

Μπράβο και στο υπουργείο Υγείας, μπράβο και στη διοίκηση του «Αγίου Σάββα» που διατηρούν με εκπληκτικό τρόπο το «Νίκος Κούρκουλος».

Απλά ας ακούσουν λίγο τους εργαζόμενους, που ζητούν λίγη περισσότερη βοήθεια, λίγες περισσότερες προσλήψεις. Το αξίζουν.

Η επένδυση στην Υγεία, όπως και στην Παιδεία, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις.

Ένα ποιοτικό και ανθρώπινο ΕΣΥ πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή ώστε να μη ζει κανείς στιγμές εξαθλίωσης σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Και οι πλούσιοι της χώρας μπορούν να βοηθήσουν κάνοντας δωρεές και απαιτώντας από το Δημόσιο να κρατά τις δωρεές τους ζωντανές και προς όφελος του πολίτη.

Αυτό το ΕΣΥ θέλουμε, μας αξίζει, το δικαιούμαστε.

Κυρίως οι καρκινοπαθείς ή όσοι ασθενείς δίνουν μάχη με τρομερές αρρώστιες, μαζί και οι συγγενείς τους.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024