Ο διεθνολόγος κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί στην αν. Μεσόγειο.

Ο διεθνολόγος στάθηκε στην πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, υπερσυγκέντρωση πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, τονίζοντας ότι «από τα γεγονότα στην Κύπρο και μετά, πρώτη φορά μια ελληνική κρίση τέτοιας στρατιωτικής εμπλοκής φτάνει σε 3η εβδομάδα».

«Βλέπετε ότι και το ’76 με το »Χόρα» και το ’96 με τα Ίμια και το ’87 με το Σισμίκ ποτέ δεν είχαμε φτάσει να έχουμε κι εμείς και οι Τούρκοι παρατεταμένους τους στόλους μας για τρίτη εβδομάδα, με μια αβέβαιη κατάσταση απεμπλοκής.

Παλαιότερα με ένα τηλέφωνο από τον πρόεδρο των Η.Π.Α και μια διαπραγμάτευση λίγων ωρών ήταν αρκετά για να υπάρξει απεμπλοκή, τώρα η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Επίσης δεν πρόκειται πια για μια ελληνοτουρκική κρίση. Είχαμε παρουσία F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εξελίξεις στην περιοχή τη δική μας, επηρεάζουν όλη τη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα.

Στη μέση Ανατολή αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο μπλοκ, σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο. το οποίο έχει προκύψει από την αραβική Άνοιξη, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν τους αδελφούς Μουσουλμάνους. «Μόνο η Τουρκία και το Κατάρ τους υποστήριξαν, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες χώρες (μοναρχίες) να έχουν κάνει ένα μπλοκ ενάντια στην Τουρκία με επικεφαλής τα Η.Α.Ε».

«Ο Ερντογάν το τραβάει γιατί έχει κατανοήσει ότι οι διμερείς σχέσεις μερικών ευρωπαϊκών κρατών είναι πολύ ισχυρές και εμποδίζουν στο να έχουμε μια ισχυρή αποφασιστική παρέμβαση στην Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή η Αμερική είναι απούσα» εξήγησε.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα και την πιθανότητα ο Ερντογάν να επιδιώξει ένα πολεμικό επεισόδιο, ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε: «για ένα διάστημα θα είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να προκαλέσει πραγματικά έναν πόλεμο με την Ελλάδα. Θέλει να αξιοποιήσει αυτήν την δυστοκία της Ευρώπης και την απουσία της Αμερικής, ώστε να ξεκινήσει με την Ελλάδα έναν διάλογο υπό την απειλή των όπλων».