Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου: Δείτε το σημερινό πρόγραμμα

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου: Δείτε το σημερινό πρόγραμμα

Με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το για 5η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου.

Ένα φεστιβάλ που για πέμπτη χρονιά ξαναδίνει την χαμένη του αίγλη στο Καστελλόριζο φροντίζοντας να προβάλλει σπουδαία δείγματα κινηματογραφικής τέχνης πάνω στην ιστορία και την κοινωνία, αλλά και να οργανώνει πληθώρα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην άκρη του Αιγαίου, στο ειδυλλιακό Καστελλόριζο ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που δεν χαίρει της προβολής που του αξίζει. Κάθε χρόνο το «Πέρα από τα Σύνορα» διοργανώνει πληθώρα παράλληλων πολιτιστικών δράσεων στο νησί, προσφέροντας μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και κινηματογράφου στους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Φέτος, στην πιο δύσκολη διοργάνωση του Φεστιβάλ και έχοντας να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού κατατέθηκαν προς κρίση περισσότερες από 300 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή επέλεξε 24 ντοκιμαντέρ (18 μεγάλου – μεσαίου και έξι μικρού μήκους) από 18 διαφορετικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία,  η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.α.

Να σημειωθεί τέλος ότι όλα τα μέσα του Ομίλου ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Mega, One, ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, in.gr) στηρίζουν την προσπάθεια που υπό αντίξοες συνθήκες γίνεται στο Καστελλόριζο, ενώ το Mega, εφέτος, είναι το τιμώμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης του Φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία της διοργάνωσης που έχει κάνει αίσθηση (στο παρελθόν έχει βραβευτεί εκτός άλλων το βρετανικό κανάλι ΒΒC).

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα

Τετάρτη 26/8, 20:30

Cerro Quemado

Αργεντινή | Argentina 2019, 62’ GP
Σκηνοθεσία | Directing: Juan Pablo Ruiz

Το Cerro Quemado είναι το πορτρέτο τριών γυναικών της φυλής των coya, μια εικόνα των τριών γυναικών που επανενώθηκαν στην προγονική γη όπου γεννήθηκαν. Αφορά στο ταξίδι της Micaela Chauque και
της μητέρας της για την αναζήτηση της γιαγιάς της Micaela, της τελευταίας εποίκου της ερημικής περιοχής στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής. Το πολυήμερο και δύσκολο ταξίδι αυτών των δύο γυναικών, μέσα από λόφους και κοιλάδες, οδηγεί σε μια συγκινητική συνάντηση με την ηλικιωμένη γυναίκα, της οποίας ο ισχυρός δεσμός με τις ρίζες της, την έκαναν να ζήσει σαν ερημίτης.

Χουάν Πάμπλο Ρουίζ
Ο Χουάν Πάμπλο Ρουίζ σπούδασε κινηματογράφο στο Κέντρο Κινηματογραφικών Ερευνών. Από τότε, ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μοντάζ. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «La Palabra Empeñada» (2008) για τον εξαφανισμένο Αργεντινό δημοσιογράφο, Jorge Ricardo Masetti. Το «Cerro Quemado» (2019) είναι η πρώτη του ταινία μεγάλης διάρκειας για την επιβίωση του τελευταίου έποικου κατοίκου coya σε έναν από τους λόφους της Βόρειας Αργεντινής. Το 2020 ξεκίνησε την έρευνα για τη δεύτερη ταινία του «Nebulosa», για τον εξαφανισμένο πιανίστα Francisco Tenorio Jr.

Τετάρτη 26/8, 21:40

Υ1-Στη σιωπή του Βυθού |
Y1-Silence of the Deep

Ελλάδα | Greece 2019, 93’ WP
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Βαρδάκας |
Directing: Philippos Vardakas

14.09.1943: Το θρυλικό Υποβρύχιο «Υ1-Λ. Κατσώνης» βυθίζεται βόρεια της Σκιάθου από γερμανικό ανθυποβρυχιακό. Η αφήγηση μέσα από το βιβλίο του Υπάρχου Ηλία Τσουκαλά που διεσώθη κολυμπώντας εννέα ώρες μέχρι τις ακτές του νησιού, απόρρητα έγγραφα και τα ημερολόγια των μελών του πληρώματος, είναι το νήμα που ξετυλίγει τις ανθρώπινες ιστορίες που πλέκονται γύρω από το υποβρύχιο. 75 χρόνια μετά, με την υποστήριξη
του Πολεμικού Ναυτικού αναζητούμε το βυθισμένο στα 253 μ. υποβρύχιο και το κινηματογραφούμε για πρώτη φορά.

Φίλιππος Βαρδάκας
Ο Φίλιππος Βαρδάκας έχει πτυχίο στο Media Studies (University of Sussex, Brighton, UK) και μεταπτυχιακό στο Creative Documentary (Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Βαρκελώνη, Ισπανία). Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως ερευνητής δημοσιογράφος για την ΕΡΤ. Μετά το μεταπτυχιακό του, έζησε στη Βαρκελώνη για δέκα χρόνια όπου ασχολήθηκε με όλα τα είδη οπτικοακουστικών παραγωγών. Εργάστηκε ως μηχανικός ήχου,
χειριστής κάμερας, πιλότος drone, συντάκτης και σε ειδικά εφέ μέχρι να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. Έχει εργαστεί σε ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, διαφήμιση και παραγωγή ειδήσεων. Είναι πλέον ανεξάρτητος σκηνοθέτης και παραγωγός στην Αθήνα.

Τετάρτη 26/8, 23:24

Ευλογίες και Τάματα |

Blessings and Vows
ΗΠΑ | USA 2018, 15’
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ζαχαρία |
Directing: Katerina Zaharia

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την 79χρονη Μεταξία Αναπλιώτη η οποία κράτησε το τάμα της για 49 χρόνια, ανάβοντας το καντήλι της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στην Βάμβακα, της Μάνης. Η επανάληψη αυτής της τελετουργικής πράξης συμβάλλει τόσο στην αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας της κ. Μεταξίας, όσο και στην αίσθηση της συλλογικής ταυτότητας του χωριού. Ταυτόχρονα, η ταινία είναι μια έκκληση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.

Κατερίνα Ζαχαρία
Η Κατερίνα Ζαχαρία είναι Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Loyola Marymount University, Los Angeles. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών με πτυχίο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές κλασσικές σπουδές στο University College London, έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία για τον Ίωνα του Ευριπίδη και τον μύθο της Αθηναϊκής ταυτότητας, και ένα συλλογικό τόμο με θέμα την ελληνική εθνοτική και πολιτισμική ταυτότητα από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η εταιρεία της «Αθηνόη» διοργανώνει σεμινάρια και παραγωγές καλλιτεχνικών, θεατρικών και κινηματογραφικών έργων. Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ευλογίες και Τάματα» (2018) είναι η πρώτη της ταινία.

Τετάρτη 26/8, 23:50

Vostok N°20

Γαλλία | France 2018, 49’ GP
Σκηνοθεσία | Directing: Elisabeth Silveiro

Μεταξύ της ταλαιπωρίας, των κοινών γευμάτων, της πλήξης και των εξομολογήσεων με τους ξένους, οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους με όποιον τρόπο μπορούν στο βαγόνι νούμερο 20 του Υπερσιβηρικού. Τα συναισθήματα των επιβατών φωτίζονται με τη μορφή λογοτεχνικής αντίθεσης: η μοναξιά τους και η επιθυμία τους για ελευθερία και αγάπη.

Ελίζαμπεθ Σιλβέιρο
Η Ελίζαμπεθ Σιλβέιρο είναι Γαλλίδα σκηνοθέτις με ρωσοκουβανέζικη καταγωγή. Σπούδασε μοντάζ στη Σχολή Κινηματογράφου IAD Belgium και έλαβε το δίπλωμά της το 2011. Το 2018, σκηνοθετεί την ταινία μικρού μήκους «The Lost Ones», που παράγεται από το G.R.E.C και τη France Télévision. Το «Vostok n°20» είναι το πρώτο της ντοκιμαντέρ.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024