Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μονοπάτια πολιτισμού στο Καστελλόριζο

Μονοπάτια πολιτισμού στο Καστελλόριζο

«Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε τον πολιτισμό και την ιστορία του Καστελόριζου στα πέρατα της οικουμένης». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου που ξεκινάει σήμερα η καλλιτεχνικής του διευθύντρια Ειρήνη Σαρίογλου

«Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε τον πολιτισμό και την ιστορία του Καστελόριζου στα πέρατα της οικουμένης». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου που ξεκινάει σήμερα η καλλιτεχνικής του διευθύντρια Ειρήνη Σαρίογλου.

Ένα φεστιβάλ που για πέμπτη χρονιά ξαναδίνει την χαμένη του αίγλη στο Καστελλόριζο φροντίζοντας να προβάλλει σπουδαία δείγματα κινηματογραφικής τέχνης πάνω στην ιστορία και την κοινωνία, αλλά και να οργανώνει πληθώρα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

Το «Πέρα από τα Σύνορα» αφορά την Ιστορία του σήμερα, του τότε, του «εδώ» αλλά και όλου του κόσμου.

Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην άκρη του Αιγαίου, στο ειδυλλιακό Καστελλόριζο ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που δεν χαίρει της προβολής που του αξίζει. Κάθε χρόνο το «Πέρα από τα Σύνορα» διοργανώνει πληθώρα παράλληλων πολιτιστικών δράσεων στο νησί, προσφέροντας μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και κινηματογράφου στους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Το Φεστιβάλ θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), με την υποστήριξη της Ecrans des Mondes (Παρίσι) και προσφέρει κάθε χρόνο στο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές κοινό προκριμένες ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) που πραγματεύονται γεγονότα, ζητήματα και πρόσωπα τα οποία έχουν επηρεάσει τις χώρες, τους λαούς και τους πολιτισμούς του κόσμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Αξιόλογες υποψηφιότητες εν μέσω πανδημίας

Φέτος, στην πιο δύσκολη διοργάνωση του Φεστιβάλ και έχοντας να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού κατατέθηκαν προς κρίση περισσότερες από 300 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή επέλεξε 24 ντοκιμαντέρ (18 μεγάλου – μεσαίου και έξι μικρού μήκους) από 18 διαφορετικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία,  η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.α.

Φέτος το Φεστιβάλ έχει τη χαρά να εγκαινιάσει τρία νέα βραβεία.  Εκτός από τα βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ  -αμφότερα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων –  και το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, προστίθενται το βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  καθώς και το Ειδικό Βραβείο του «Οδυσσέα», με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού.

Τη δύσκολη διαδικασία απονομής των βραβείων αναλαμβάνουν διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, με προεδρεύουσα της κριτικής επιτροπής την παραγωγό και σκηνοθέτη Μπάρμπαρα Βακερνάγκελ-Τζέικομπς. Τη σύσταση της επιτροπής θα ολοκληρώσουν ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης , η Μάρτζι ντε Κόνινγκ, o Άρης Φατούρος και ο Στέλιος Κυμιωνής.

Αρχή και τέλος… μετά μουσικής

Στην τελετή έναρξης οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον “πατριάρχη του Ρεμπέτικου”, τον Μάρκο Βαμβακάρη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάρκος», σε σκηνοθεσία Νίκου Σκαρέντζου, που συμμετείχε στο 22Ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Σοφίας Παπάζογλου. Μεγάλη έκπληξη περιμένει τους θεατές και στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, καθώς θα προβληθεί σε πρώτη παγκόσμια προβολή το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Saving North»  του Μίτσελ Τζόνσον. Η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της ορχήστρας του.

Πάνω από όλα η κοινωνία

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα δύο Πάνελ Συζήτησης, ένα διεθνές με θέμα το Whistleblowing και ένα επαγγελματικό για τη δημιουργία ταινιών με αντίκτυπο στην κοινωνία.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις για επαγγελματίες (Pitching Forum) για όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι και την ολοκλήρωση της παραγωγής. Σ ε όλες τις συζητήσεις θα συμμετάσχει η αρχισυντάκτρια του Storyville,BBC και πρέσβειρα του Φεστιβάλ, Mandy Chang.

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα του «Πανοράματος» και των Ειδικών προβολών του Φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκτός διαγωνισμού 14 ντοκιμαντέρ που ιχνηλατούν και αναδεικνύουν τη συνέχεια, το χθες, το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου κινηματογραφικού γίγνεσθαι. Ανάμεσά τους και το υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το φαινόμενο “Honeyland” των Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέβσκα.

Εκεί που σταματάει ο χρόνος

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης η έκθεση φωτογραφίας του Χρίστου Σιμάτου «Καστελλόριζο, εκεί που σταματάει ο χρόνος», ενώ οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη έκθεση γλυπτικής του «αγίου» του νησιού Αλέξανδρου Ζυγούρη. Τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων θα αναλάβει το ντουέτο World Music Ensemble με τον Δημήτρη Χατζιπλή και τον Βασίλη Καράμαλη.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η διοργάνωση και για τους μικρούς Καστελλοριζιούς καθώς σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, θα έχουν την ευκαιρία να μεταποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά και να κατασκευάσουν φιγούρες Καραγκιόζη. Ο Θίασος Σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού θα τους χαρίσει άφθονο γέλιο και ο πολυβραβευμένος εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Ρομπέρτο Κάλιτς θα αναζητήσει ανάμεσά τους τον επόμενο πρωταθλητή καταδύσεων.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση όλων των εικαστικών δρωμένων του 5ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» είναι δωρεάν.

Για τη συνεισφορά του και το αποτύπωμά του στην ενημέρωση το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον όμιλο Alter Ego Media και ειδικότερα την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και το περιοδικό ΒΗΜΑgazino, την εφημερίδα «Τα Νέα», το in.gr και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και One Channel.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024