Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός από το 1800

Συναγερμός από το 1800

Ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, ο γερμανός φυσιοδίφης πρώτος αναφέρθηκε στην ανθρωπογενή επίδραση στο κλίμα, ήδη από το 1800

«Οταν τα δάση καταστρέφονται με απερίσκεπτη βιασύνη, όπως συμβαίνει παντού στην Αμερική από τους ευρωπαίους αγρότες, οι πηγές στεγνώνουν ολοκληρωτικά, ή μειώνονται. Οι κοίτες των ποταμών, που παραμένουν στεγνές για μια ορισμένη περίοδο κάθε χρόνο, μετατρέπονται σε χειμάρρους όποτε έρχονται καταιγίδες. Καθώς η χλόη, τα βρύα και τα φρύγανα εξαφανίζονται από τις πλαγιές των βουνών, τα νερά της βροχής δεν συναντούν κανένα εμπόδιο· αντί να ενισχύουν αργά το επίπεδο των ποταμών με προοδευτικές διηθήσεις, τρέχουν σε αυλάκια από τους λόφους, παρασέρνουν το έδαφος που πλέον δεν είναι συμπαγές και δημιουργούν αυτές τις ξαφνικές πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα».

Το παραπάνω, θλιβερά επίκαιρο, απόσπασμα γράφτηκε στα 1800! Συγγραφέας του ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, ο γερμανός φυσιοδίφης ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, πρώτος αναφέρθηκε στην ανθρωπογενή επίδραση στο κλίμα. Στην πραγματικότητα η άποψη του Φον Χούμπολτ για το κλίμα δεν είναι παρά φυσική και λογική συνέπεια της κοσμοθεωρίας του για τη Φύση, την οποία έβλεπε ως μια πολύπλοκη και με πολλαπλές διασυνδέσεις παγκόσμια δύναμη.

Η επίδραση του Φον Χούμπολτ στους σύγχρονούς του διανοητές υπήρξε τεράστια, ωστόσο ο γερμανικός επεκτατισμός των επόμενων αιώνων είχε σαν «παράπλευρη απώλεια» να λησμονηθεί το έργο του. Ευτυχώς, πριν από 5 χρόνια αφενός επανεκδόθηκαν κάποια από τα έργα του στην αγγλική γλώσσα, αφετέρου η συγγραφέας Αντρεα Γουλφ έγραψε το βιβλίο «Η επινόηση της Φύσης», το οποίο αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του. Πολύ πρόσφατα, το βραβευμένο και ευπώλητο στις ΗΠΑ και αλλού πόνημα της Γουλφ εκδόθηκε (εξαιρετικά μεταφρασμένο) στην ελληνική από τις εκδόσεις Ροπή.

Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο: η ζωή του Φον Χούμπολτ ήταν τόσο περιπετειώδης (εξερεύνησε τους τροπικούς, ταξίδεψε στη ρωσική ενδοχώρα, έζησε μεταξύ Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας και ανέπτυξε φιλίες με όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής του) που θα μπορούσε να ήταν ήρωας μυθιστορήματος. Και ως μυθιστόρημα διαβάζεται λοιπόν το βιβλίο της Γουλφ, ο ήρωας του οποίου μας κάνει να σκεφτούμε τη θέση μας πάνω στη Γη και το πώς οι σημερινές μας πράξεις θέτουν τις βάσεις για αυριανές συνέπειες.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024