Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας εν Ελλάδι

Ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας εν Ελλάδι

Η περιοχή βρίσκεται πλέον, όλο και περισσότερο, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων και ο ανταγωνισμός αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει τα επόμενα χρόνια. Αρθρο του Αγγελου Αλ. Αθανασόπουλου.

Oι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση ή στα όσα εκτυλίσσονται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η περιοχή βρίσκεται πλέον, όλο και περισσότερο, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων και ο ανταγωνισμός αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει τα επόμενα χρόνια.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι, λόγω γεωγραφίας, η Ελλάδα θα είναι βασικό κομμάτι αυτού του γεωπολιτικού παζλ, σε μία περιοχή στην οποία τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα θα επιδιώξουν να αυξήσουν την επιρροή τους. Και αν η ρωσική προβολή ισχύος στην Ελλάδα είναι αυτή την εποχή μάλλον περιορισμένη, με τις διμερείς σχέσεις να βρίσκονται σε κακό σημείο, το Πεκίνο κινείται με διαφορετικό και πολύ πιο μεθοδικό τρόπο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να επιτρέψουν στην Κίνα να διευρύνει την επιρροή της στον μείζονος σημασία χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ήδη διακριτή σε όσους παρατηρούν τη διπλωματική κινητικότητα στην Αθήνα η αμερικανική επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα φράχτης (ringfence) γύρω από την κύρια έκφραση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αυτή η επένδυση δεν μπορεί να ανασχεθεί. Εχουν όμως κατανοήσει τις συνέργειες που δημιουργεί στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη του Πειραιά και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να δουν να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Οι προθέσεις τους φάνηκαν από την πίεση που άσκησαν στην Αθήνα για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από την είσοδο στο δίκτυο 5G. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν πιο στρατηγικά στον χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, όπου πέραν του Νεωρίου Σύρου και της Ελευσίνας εξετάζουν και την προοπτική των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αναμένεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, η άφιξη κλιμακίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ελλάδα εντός του φθινοπώρου για την αξιολόγηση των υποδομών.

Ηταν θέμα χρόνου να φθάσει και στην Ελλάδα ο σινοαμερικανός ανταγωνισμός. Οι εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες.

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024