Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Καταστροφικές οι επιπτώσεις του lockdown για την ψυχική υγεία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Βρετανία : Καταστροφικές οι επιπτώσεις του lockdown για την ψυχική υγεία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Πρόσφατη έρευνα έφερε στο φως ανησυχητικά αποτελέσματα για τα νεαρά άτομα ΛΟΑΤΚΙ που αναγκάστηκαν να περάσουν το lockdown με τις (συχνά ομοφοβικές) οικογένειές τους

Το lockdown του κοροναϊού προκάλεσε κρίση ψυχικής υγείας στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, με τους νέους που αναγκάστηκαν να περάσουν ολόκληρους μήνες εγκλωβισμένοι μαζί με τους ομοφοβικούς συγγενείς τους να είναι εκείνοι που βιώνουν τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μελέτη των εμπειριών των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που πραγματοποιήθηκε από το University College London (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ανακάλυψε ότι το 69% των συμμετεχόντων υπέφεραν από συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία αφορούσαν το 90% εκείνων που είχαν γίνει θύματα ομοφοβίας ή τρανσφοβίας.

Περίπου το ένα έκτο των 310 συμμετεχόντων στην έρευνα με τίτλο Queerantine, δήλωσαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο αριθμός άγγιζε το ένα τρίτο εκείνων που δεν είχαν αποκαλύψει την ταυτότητά τους στην οικογένειά τους. Σχεδόν το 10% ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν ασφαλείς στα σπίτια τους.

Καταστροφικές επιπτώσεις

Μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, η Λάια Μπεκάρες, αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου καινοτομίας και έρευνας για την ευημερία στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ δήλωσε στον Guardian ότι η πανδημία είχε «καταστροφικές επιπτώσεις» για την ψυχική υγεία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, με τα νεότερα τρανς και non-binary άτομα να υφίστανται τις περισσότερες διακρίσεις και να δηλώνουν τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Όπως σημειώνει: «Πολλοί αναγκάστηκαν να κρύψουν και πάλι την ταυτότητά τους και να ζήσουν με άτομα που δεν ήξεραν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους ή δεν τους υποστήριζαν. Οι επιπτώσεις για την ψυχική τους υγεία ήταν συντριπτικές».

Ο Ντίλαν Κέλι, άλλος ένας εκ των συγγραφέων και ερευνητής στο ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών του UCL, τονίζει ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν αποκομμένοι από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν χωρίς αυτό το δίκτυο υποστήριξης. «Ένας γκέι άνδρας περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο η κοινωική του απομόνωση είχε καταστεί αβάσταχτη και «κατέστρεφε την ψυχική του υγεία», εξηγεί.

Τα ευρήματα της έρευνας αντανακλούν τις απαντήσεις του κοινού στην έκκληση του Guardian για εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από την πανδημία. Πολλοί από τους νεότερους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στην υποστήριξη άλλων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ή υποστηρικτών τους όσο ζούσαν με τις οικογένειές τους, ενώ πολλοί ένιωθαν αναγκασμένοι να κρύψουν και πάλι τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

«Πρέπει να προσέχω πώς περπατάω»

Ο Μάθιου (πρόκειται για ψευδώνυμο), δήλωσε ότι είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι με την οικογένειά του, την οποία περιγράφει ως «ομοφοβικούς φονταμενταλιστές μαύρους προτεστάντες από την Καραϊβική». Πριν το lockdown, ο ομοφυλόφιλος έφηβος από το νότιο Λονδίνο σημείωσε ότι το σχολείο αποτελούσε ασφαλή χώρο που του επέτρεπε να είναι ο εαυτός του, γιατί μόνο ένα από τα αδέρφια του γνώριζε την ταυτότητά του. Στο σπίτι, αναγκαζόταν να κρύβει τη σεξουαλικότητά του από την οικογένειά του, πράγμα που όπως λέει τον έκανε να αισθάνεται πως είχε το σύνδρομο του απατεώνα.

Χαρακτηριστικά, έγραψε: «Ο μπαμπάς μου συγκρίνει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με την Κου Κλουξ Κλαν. Η οικογένειά μου ασχολείται συνέχεια μαζί μου γιατί δεν έχω τα τυπικά αρρενωπά ενδιαφέροντα. Όταν είμαι στο σχολείο μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Όταν όμως είμαι αναγκασμένος να είμαι στο σπίτι, υποχρεώνομαι να κρατάω περισσότερα μυστικά, να λέω περισσότερα ψέματα. Πρέπει να προσέχω πώς περπατάω και πώς μιλάω. Όταν λένε κάτι ομοφοβικό, δεν μπορώ να τους απαντήσω».

Ανάγκη κρατικής στήριξης

Η έρευνα καλεί την κυβέρνηση να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη σε φιλανθρωπίες για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίες έχουν δει τη ζήτησή τους να αυξάνεται από την αρχή της πανδημίας. Όπως προειδοποιεί: «Η κακή ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ μπορεί να μείνει ανεξέλεγκτη χωρίς επαρκή δέσμευση της νομοθεσίας και χωρίς χρηματοδότηση για την άμβλυνση των υγειονομικών ανισοτήτων που επιδεινώθηκαν με την πανδημία».

Το Ίδρυμα ΛΟΑΤΚΙ, η γραμμή βοήθειας του οποίου έλαβε 25% περισσότερες κλήσεις από άτομα με αυτοκτονικό ιδεασμό κατά τη διάρκεια του lockdown δήλωσε ότι η ζήτηση για στήριξη συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Η φιλανθρωπική οργάνωση εξηγεί ότι οι κλήσεις για κρίσεις ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί κατά 123% τον περασμένο μήνα, οι κλήσεις για κακοποίηση κατά 86%, εκείνες που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία κατά 65% και εκείνες που αφορούν την κατάχρηση ουσιών κατά 50%.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024