Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κιμ Γιονγκ Ουν : «Τέλος στους πολέμους» χάρη στα… πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

Κιμ Γιονγκ Ουν : «Τέλος στους πολέμους» χάρη στα… πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε μια σειρά από εξωφρενικές δηλώσεις στην επέτειο της εκεχειρίας με τη Νότια Κορέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι πιστεύει πως η χώρα του δεν θα χρειαστεί να πολεμήσει ξανά, καθώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο εξασφαλίζει την ασφάλειά της, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

«Με τον αξιόπιστο και αποτελεσματικό πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα που στοχεύει στην αυτοάμυνά μας, δεν θα υπάρξουν άλλοι πόλεμοι σε αυτό τον πλανήτη και η ασφάλεια της χώρας μας και του μέλλοντός μας είναι εξασφαλισμένη για πάντα», δήλωσε ο Κιμ σε λόγο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Βορειοκορεάτικο Κεντρικό Κορεάτικο Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

Μιλώντας σε ομάδα βετεράνων για την 67η επέτειο της εκεχειρίας που ουσιαστικά σήμανε την παύση του Πολέμου της Κορέας, στις 27 Ιουλίου, ο Κιμ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα επέτρεπαν στη Βόρεια Κορέα να υπερασπιστεί τον εαυτό της «εναντίον οποιασδήποτε υψηλής πίεσης ή στρατιωτικής απειλής ιμπεριαλιστών και εχθρικών δυνάμεων»,

Η Βόρεια Κορέα πλαισιώνει εδώ και χρόνια την προσπάθειά της να εξασφαλίσει πυρηνικά όπλα ως καθαρά αμυντική κίνηση που στοχεύει στην αποτροπή προσπαθειών εισβολής ή αλλαγής πολιτεύματος. Όμως ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα πυρηνικά όπλα θα αυξήσουν την αυτοπεποίθηση της Πιονγιάνγκ, επιτρέποντας στο καθεστώς Κιμ να υιοθετήσει πιο εχθρικές και επιθετικές πολιτικές, ενώ παράλληλα αποτρέπει τους πολιτικούς αντιπάλους της από το να αντιδρούν σε επιθετικότητα χαμηλότερης έντασης.

Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα και κεφαλές, τα σχόλια του Κιμ τη Δευτέρα αποτελούν σημαντική υπενθύμιση ότι οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας που θα πείσει την Πιονγιάνγκ να αποσυρθεί από τη διεκδίκησή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αφού το καθεστώς συνδέει την απόκτησή τους με την επιβίωσή του.

Απίθανη η άμεση αποπυρηνικοποίηση

Αν και οι αισιόδοξοι ήλπιζαν ότι η συνάντηση Κιμ και Τραμπ στη Σιγκαπούρη το 2018 θα οδηγούσε σε σημαντικά βήματα για τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, οι μέχρι τώρα συνομιλίες των δύο αρχηγών για τα πυρηνικά δεν έχουν οδηγήσει σε απτή πρόοδο.

Στην αρχή του μήνα, η Κιμ Γιο Τζοννγκ, αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και πιθανώς η δεύτερη πιο ισχυρή φιγούρα της χώρας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα στρατηγική διαπραγματεύσεων αν θέλουν η Βόρεια Κορέα να συμφωνήσει σε μελλοντική συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Κιμ.

Η Κίμ ανέφερε επίσης ότι πιστεύει πως οι παράμετροι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επανεστιάσουν στην «παύση της αμερικανικής εχθρότητας» προς τη Βόρεια Κορέα και όχι στην ανταλλαγή της αποπυρηνικοποίησης με την άρση των κυρώσεων, ανεβάζοντας ουσιαστικά το τίμημα των μελλοντικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αποπυρηνικοποίηση είναι ανέφικτη», εξήγησε η Κιμ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το KCNA. «Όμως αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι είναι ανέφικτη στη δεδομένη χρονική στιγμή. Υπενθυμίζω στις ΗΠΑ ότι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεάτικης χερσονήσου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και από την άλλη πλευρά».

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024