Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αδιόρθωτος ο Τραμπ - Ανάρτησε ξανά fake news για τον κοροναϊό

Αδιόρθωτος ο Τραμπ – Ανάρτησε ξανά fake news για τον κοροναϊό

Μέσα από μια σειρά από tweets, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε βίντεο γεμάτο με ψευδείς ισχυρισμούς για τους τρόπους προστασίας από τη φονική ασθένεια

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, το Facebook απομάκρυνε viral βίντεο που απεικόνιζε μια ομάδα γιατρών να προχωρούν σε μια σειρά από παραπλανητικούς ισχυρισμούς για την πανδημία του κοροναϊού, και το οποίο είχαν παρακολουθήσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα. Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος Τραμπ ανάρτησε στο Twitter πολλαπλά αποσπάσματα του ίδιου βίντεο.

Ο Τραμπ μοιράστηκε το βίντεο – στο οποίο υποστηρίζεται ότι οι μάσκες και τα lockdown δεν είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της πανδημίας – με τους 84,2 εκατομμύρια ακολούθους του, μέσα από 14 Tweet σε διάστημα μισής ώρας. Εκεί, υπερασπιζόταν τη χρήση υδροξυχλωροκίνης, του ανθελονοσιακού φαρμάκου που έχει προωθήσει ήδη πολλές φορές, και εξαπέλυε επιθέσεις στον Άντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο ειδικό της χώρας στα λοιμώδη νοσήματα.

Το Twitter σύντομα ακολούθησε το παράδειγμα του Facebook και του Youtube και απομάκρυνε τα βίντεο, διαγράφοντας και αρκετά από τα tweet του Τραμπ. Επιπλέον, πρόσθεσε ακόμη και μια ένδειξη στις «τάσεις», προειδοποιώντας για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβονται στη χρήση υδροξυχλωροκίνης.

«Τα Tweet με το συγκεκριμένο βίντεο παραβιάζουν την πολιτική μας ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις για τον κοροναϊό», δήλωσε η Λιζ Κέλι, εκπρόσωπος του Twitter, μιλώντας στην Washington Post.

Διαδίδει και πάλι fake news

Η απόφαση Τραμπ να μοιραστεί το βίντεο φτάνει τη στιγμή που οι φωνές που επικρίνουν τους χειρισμούς του στην πανδημία αυξάνονται, τόσο από τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και από τους συμμάχους του. Πλέον, ο ιός έχει κοστίσει τις ζωές σε περισσότερα από 146.000 άτομα στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος πέρασε ολόκληρους μήνες αμφισβητώντας τη σοβαρότητα της κρίσης, αρνούμενος να φορέσει μάσκα σε δημόσιους χώρους, αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων στα τεστ και κάνοντας εκστρατείες εναντίον των κυβερνητών που επέβαλλαν lockdown. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, ο τόνος του αλλάζει ανά διαστήματα, φορώντας μάσκα για πρώτη φορά στις αρχές του μήνα και αποφασίζοντας να ακυρώσει τις προγραμματισμένες προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Όμως τη Δευτέρα, το ύφος του άλλαξε και πάλι, καθώς ξανάρχισε να προωθεί ένα φάρμακο που οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι φέρει πολύ σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και παρουσιάζοντας την επικρατούσα άποψη των επιστημόνων γύρω από τη χρήση του ως επίθεση στην εκστρατεία επανεκλογής του.

Το βίντεο που μοιράστηκε ο Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας, απεικόνιζε μια ομάδα γιατρών που μιλούσαν υπέρ της χορήγησης του ανθελονοσιακού φαρμάκου στο πλαίσιο της θεραπείας ασθενών κοροναϊού. Το απόσπασμα εστίαζε στη μαρτυρία μιας γυναίκας, της Στέλλα Ιμμάνουελ, η οποία αποφοίτησε από την ιατρική στο Τέξας τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα αρχεία της πολιτείας. Η γιατρός αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα στην Washington Post.

Το περιεχόμενο του βίντεο

«Η μάσκα δεν είναι απαραίτητη», ισχυριζόταν η Ιμμάνουελ στο βίντεο, σε αντίθεση με τις κοινώς αποδεκτές υγειονομικές συστάσεις που προωθούνται ακόμη και από την ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό, αλλά και από τον ίδιο τον Τραμπ. Επιπλέον, αναφέρθηκε πολλές φορές σε μελέτες που αμφισβητούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης ως «ψευδοεπιστήμη».

«Δεν χρειαζόμαστε lockdown», συνέχισε, παρά τις αποδείξεις ότι οι εντολές για παραμονή των πολιτών στο σπίτι έχουν βοηθήσει στην ισοπέδωση της καμπύλης. «Αμερική, υπάρχει θεραπεία για τον κοροναϊό».

Φυσικά, οι ισχυρισμοί της καταρρίπτονται από κάθε επίσημο φορέα – αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών στις ΗΠΑ.

Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Τραμπ από το να προωθεί το φάρμακο, επιδιώκοντας μάλιστα την πρόωρη έγκρισή του κατά τη διάρκεια του μήνα μετά από μια έρευνα – που η πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί λανθασμένη – η οποία έδειξε ορισμένες θετικές δράσεις από τη χρήση του φαρμάκου στα πρώτα στάδια της ασθένειας. Ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να σχολιάσει το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Facebook, Άντι Στόουν, ανέφερε σε tweet του: «Το απομακρύναμε γιατί περιλάμβανε ψευδείς πληροφορίες για θεραπείες από τον κοροναϊό».

Μετά την απομάκρυνση του βίντεο από το Facebook, η Ιμμάνουελ προειδοποίησε την εταιρεία στο Twitter:

«Γεια σου Facebook φέρε πίσω τη σελίδα του προφίλ μου και ανέβασε πάλι τα βίντεο ή οι υπολογιστές σου θα αρχίσουν να καταρρέουν μέχρι να το κάνεις», έγραψε. »Δεν είσαι μεγαλύτερο από τον Θεό. Σου το υπόσχομαι. Αν η σελίδα μου δεν είναι πίσω πάλι το face book θα πέσει στο όνομα του Ιησού» (sic).

Έκτοτε το βίντεο έχει απομακρυνθεί και από το YouTube το οποίο έχει επίσης αναρτήσει προειδοποίηση κατά της υδροξυχλωροκίνης.

Το viral βίντεο της Δευτέρας οδήγησε σε χιλιάδες αναρτήσεις που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για την πανδημία. Το πρώτο tweet του προέδρου των ΗΠΑ, που περιλάμβανε το βίντεο, υπονοεί ότι η υδροξυχλωροκίνη δέχεται επικρίσεις στο πλαίσιο σχεδίου απαξίωσης του Τραμπ και σαμποτάζ της υποψηφιότητάς του.

«ΟΥΑΟΥ!! Γιατρός μιλάει δημόσια για αυτό που θα έπρεπε να είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας», έγραφε το πλέον διαγραμμένο tweet του Τραμπ. «Η άρνηση της υδροξυχλωροκίνης από τον Φάουτσι & τους Δημοκρατικούς για να συνεχιστούν οι θάνατοι από κοροναϊό και να βλάψουν τον Τραμπ».

Πηγή: www.washingtonpost.com

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024