Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταγγελία Anadolu: H Frontex βοηθά την Ελλάδα σε παράνομα pushbacks

Καταγγελία Anadolu: H Frontex βοηθά την Ελλάδα σε παράνομα pushbacks

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Frontex μαζί με την Ελληνική Ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα, παραβιάζουν τους νόμους της ΕΕ επαναπροωθώντας μετανάστες και πρόσφυγες που προσέγγιζαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και αναζητούσαν άσυλο στη χώρα μας, πίσω στην Τουρκία, αντί να τους περισυλλέξουν και να τους διασώσουν.

Άλλη μια καταγγελία για επαναπροώθηση προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό στα θαλάσσια σύνορα της χώρας έρχεται στο φως, ενώ αυτή τη φορά συμμέτοχος στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου φαίνεται πως είναι και η Frontex.

H συγκεκριμένη καταγγελία παρουσιάζεται από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και συνοδεύεται από εκτενές οπτικοακουστικό υλικό. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει επανειλημμένα τουρκικά και γερμανικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν pushbacks από το Λιμενικό.

Είναι γεγονός ότι οι καταγγελίες αυτές έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες (το in.gr έχει παρουσιάσει κάποιες από αυτές, δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ), με την Ελλάδα μάλιστα να έχει αναγκαστεί να λογοδοτήσει για αυτές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές Ιουνίου.

Βίντεο – ντοκουμέντο

Το βίντεο που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας καταγράφηκε από τις τουρκικές αρχές από ένα περιστατικό στις 8 Ιουνίου, στην πόλη Τσανάκκαλε.

«Η συνοριακή δύναμη της ΕΕ βοηθά την Ελλάδα να παραβιάζει τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο» τιτλοφορείται το επίμαχο δημοσίευμα, συντηρώντας την ένταση στα ελληνοτουρκικά με αφορμή αυτή τη φορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Frontex μαζί με την Ελληνική Ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα, παραβιάζουν τους νόμους της ΕΕ επαναπροωθώντας μετανάστες και πρόσφυγες που προσέγγιζαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και αναζητούσαν άσυλο στη χώρα μας, πίσω στην Τουρκία, αντί να τους περισυλλέξουν και να τους διασώσουν.

Στο βίντεο καταγράφεται ότι στελέχη της FRONTEX σταματούν το πλοιάριο που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες. Το ελληνικό Λιμενικό πλησιάζει το σκάφος και στελέχη του απομακρύνουν την μηχανή με τα καύσιμα και το σπρώχνουν προς τα τουρκικά ύδατα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ στο σημείο βρίσκεται και γερμανικό πλοίο, που πιθανότατα συμμετέχει σε αποστολή του ΝΑΤΟ, το οποίο παρακολουθεί το περιστατικό χωρίς να επεμβαίνει.

Το Anadolu, με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, τονίζει πως η Frontex στην πραγματικότητα βοηθάει την Ελλάδα να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο για τους μετανάστες.

Η τουρκική ακτοφυλακή μάλιστα, καταδίκασε την εν λόγω ενέργεια και προειδοποίησε την ελληνική ακτοφυλακή ότι η Τουρκία θα θέσει το ζήτημα σε διεθνείς οργανισμούς.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, το διεθνές ναυτικό δίκαιο, το δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ και τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ του 2016 με το να μην δέχεται τους αιτούντες άσυλο είτε από ξηρά ή θάλασσα, να τους βασανίζει και να τους κακομεταχειρίζεται, να κατάσχει τα προσωπικά τους αντικείμενα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, ακόμη και προκαλώντας θανάτους» υπογραμμίζει το Anadolu.

Ακόμη, εκτιμά πως τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότεροι από 70.000 αιτούντες άσυλο έχουν προωθηθεί πίσω στην Τουρκία από την Ελλάδα.

Αρνείται τα πάντα η Frontex

Από την πλευρά του, ο Κρις Μπορόφσκι, εκπρόσωπος της Frontex, μιλώντας στο Anadolu, διέψευσε τέτοια περιστατικά, τονίζοντας πως ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι υποχρεωμένος να καταγράφει περιπτώσεις όπου παρατηρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Απορρίπτουμε όλους τους ισχυρισμούς ότι η Frontex εμπλέκεται σε επαναπροωθήσεις. Η Frontex παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τον έλεγχο των συνόρων στα υψηλότερα επίπεδα. Οι αξιωματικοί μας δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε αποτροπές εισόδου, που είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024