Προετοιμασία 40΄, Αναμονή 30΄, Ψήσιμο 40΄, Μαγείρεμα 11΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τη ζύμη

75 γρ. βούτυρο, σε μικρούς κύβους + λίγο ακόμη για το ταψί

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το ταψί

90 ml νερό

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι

Για τη γέμιση

300 γρ. πράσα, κομμένα κατά μήκος στη μέση και μετά σε φέτες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

70 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

160 γρ. κρέμα γάλακτος

2 μεσαία αβγά

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

300 γρ. βλίτα, βρασμένα ελαφρά και σουρωμένα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με το αλεύρι ώστε να έχουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αρχίσει η ζύμη να μαζεύεται σε μπάλα γύρω από το φτερό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 4 εκ. Απλώνουμε εκεί τη ζύμη πιέζοντάς τη με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να είναι λεπτή και να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού. Τρυπάμε παντού τη ζύμη με ένα πιρούνι, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 14 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι πλευρές της και να ξεραθεί όλος ο πάτος.

Γέμιση: Στο μεταξύ, τσιγαρίζουμε τα πράσα στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, για 11 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη το τυρί, την κρέμα γάλάκτος, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Αν το τυρί δεν είναι αλμυρό, βάζουμε και λίγο αλάτι.

Απλώνουμε τα βλίτα στον πάτο της τάρτας και από πάνω τα πράσα. Ρίχνουμε από πάνω κουταλιές από το μείγμα του τυριού ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 170°C ή ώσπου να ροδίσει και να δέσει η τάρτα.

Γράψτε το σχόλιό σας