Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υβριδικός πόλεμος

Υβριδικός πόλεμος

Γιατί προκαλεί η Τουρκία

Η Τουρκία επανέρχεται, ως αναμενόταν, στην περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου, με την έκδοση Navtex για σεισμικές έρευνες. Το επιχείρησε και το 2018 και μας προϊδέασε στις 31 Ιανουαρίου του 2020, όταν το «Ορούτς Ρέις» έκανε αβλαβή διέλευση σχεδόν 200 μίλια νοτίως του Καστελλορίζου. Ακόμη και τώρα, δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει στην πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, αν και η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Αν τελικά το τουρκικό σεισμογραφικό διεξαγάγει έρευνες στο σύνολο της επικράτειας που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα (σημειώνεται πως σε ανάλογες περιπτώσεις το μεν 2012 το είχε αποφύγει, το δε 2018 είχε αποτύχει), θα πρόκειται για μονομερή προκλητική ενέργεια, που θα δώσει επιπλέον επιχειρήματα και μοχλούς πίεσης στην Αθήνα για να απαιτήσει κυρώσεις.

Μία τέτοια κίνηση, θα αφήσει εκτεθειμένους όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται στη λήψη μέτρων, ενώ η Αθήνα επέδειξε – και με την παρουσία της στο Βερολίνο – ότι προκρίνει την ειρηνική και μέσω διαλόγου διευθέτηση. Το ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η λήψη 70 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης (εδώ η Τουρκία θεωρεί ότι αδικείται, αφού για χρόνια πασχίζει να εξασφαλίσει επιπρόσθετα κεφάλαια για το Προσφυγομεταναστευτικό), η θέση της ΕΕ ότι προϋπόθεση για την πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι η διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το τεστάρισμα των αντιδράσεων (πολιτικών και πολιτών, με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πανικού) και της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας, συνέβαλαν λιγότερο ή περισσότερο στην έκδοση της Νavtex.

Η Τουρκία επιχειρεί να μεταφέρει την πίεση στην ελληνική πλευρά ώστε είτε να δημιουργήσει ντε φάκτο τετελεσμένα, είτε/και να αντιστρέψει τους όρους μελλοντικής διαπραγμάτευσης, μεταφέροντας το βάρος της απόφασης εμπλοκής στην ελληνική πλευρά. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν είναι αποφασισμένη να μπει σε περιπέτειες και πόσο θα «μετρήσει» αυτή τη φορά την αναμενόμενη αντίθεση του διεθνούς παράγοντα.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι εκτελεστικός διευθυντής ΙΔΙΣ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024