Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Η αντοχή των κοραλλιών της Ερυθράς Θάλασσας γεννά ελπίδες

Κλιματική αλλαγή: Η αντοχή των κοραλλιών της Ερυθράς Θάλασσας γεννά ελπίδες

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, μερικά από τα πλουσιότερα περιβάλλοντα του κόσμου, υφίστανται τακτικά μαζική λεύκανση ως αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια του ωκεανού και αυξημένης οξίνισης, δηλαδή αύξησης της συγκέντρωσης του CO2.

Τα κοράλλια στον Κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα επέζησαν μετά και την άνοδο της θερμοκρασίας κατά επτά βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες. Γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες τους παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

«Αυξήσαμε τη θερμοκρασία του νερού έναν βαθμό πάνω από τη μέγιστη θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», λέει ο Anders Meibom, ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, μιλώντας στον βρετανικό Guardian.

«Σε μία ανάλογη περίπτωση, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο μετά από μερικές εβδομάδες, τα κοράλλια θα άρχιζαν να πεθαίνουν».

Όμως τα κοράλλια από τον κόλπο της Άκαμπα, μια προεξοχή της Ερυθράς Θάλασσας, που εκτείνεται ως την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα από τη θερμοκρασία. «Έτσι αυξήσαμε τη θερμοκρασία στους δύο βαθμούς. Τώρα, υποτίθεται ότι θα πέθαιναν. Αντ ‘αυτού φαινόταν πιο ευτυχισμένα» λέει ο ερευνητής.

«Και συνεχίσαμε. Τρεις βαθμούς τώρα, αυτό είναι σχεδόν αστείο», λέει ο Meibom. «Σκεφτήκαμε, αυτό είναι ανοησία, υποτίθεται ότι σε τέτοια θερμοκρασία (τα κοράλλια) είναι νεκρά. Αλλά δεν φαινόταν ούτε καν να ενοχλούνται. Έτσι, ανεβήκαμε στους τέσσερις βαθμούς».

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, μερικά από τα πλουσιότερα περιβάλλοντα του κόσμου, υφίστανται τακτικά μαζική λεύκανση ως αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια του ωκεανού και αυξημένης οξίνισης, δηλαδή αύξησης της συγκέντρωσης του CO2.

Η απώλεια του χρώματος των κοραλλιών είναι ένα έντονο σημάδι ότι τα κοράλλια έχουν γίνει πολύ ευάλωτα σε αυξημένη θερμοκρασία και ασθένειες. Οι μισοί κοραλλιογενείς ύφαλοι στον κόσμο πιστεύεται δε, ότι έχουν πεθάνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και έως και το 90% των υφιστάμενων κοραλλιογενών υφάλων μπορεί να πεθάνουν μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, το κοράλλι της Ερυθράς Θάλασσας, στο πείραμα του Πανεπιστημίου του Eilat επέζησε, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν σε πέντε, μετά έξι, και έπειτα επτά βαθμούς Κελσίου. «Τα κοράλλια σημείωσαν ακόμα και βελτιωμένη απόδοση σε υψηλότερες θερμοκρασίες», λέει ο Maoz Fine, καθηγητής θαλάσσιας επιστήμης που ηγήθηκε της έρευνας. Τα αποτελέσματά της έρευνας επιβεβαιώνουν χρόνια αναφορών από δύτες στον Κόλπο της Άκαμπα και τη Βόρεια Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά τις θερμοκρασίες της επιφάνειας του ωκεανού στην περιοχή, τα είδη κοραλλιών δεν έχουν υποστεί ποτέ τεκμηριωμένη λεύκανση. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες σε μία συναρπαστική σκέψη: ότι μια μεγάλη γκάμα κοραλλιών κατά μήκος του υφάλου της Ερυθράς Θάλασσας, μήκους 4.000 χιλιομέτρων είναι μοναδικά ανθεκτική στην κλιματική κρίση. «Συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε μια απίστευτη κατάσταση», λέει ο Meibom.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024