Μερικές αξιοπρόσεκτες επισημάνσεις και κάποιες προσωπικές απορίες που αναζητούν λογικές εξηγήσεις: Αρθρο του Γιάννη Μαρίνου.

Μερικές αξιοπρόσεκτες επισημάνσεις και κάποιες προσωπικές απορίες που αναζητούν λογικές εξηγήσεις:

• Δεν υπάρχει αρμόδιος ή αναρμόδιος κυβερνητικός παράγων ή πολιτικός και διπλωματικός σχολιαστής που να μην υποστηρίζει ότι οι απόψεις μας σε ό,τι αφορά τις διαφορές μας με την Τουρκία στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. «Αν όμως είμαστε τόσο σίγουροι για τα δικαιώματά μας τότε γιατί αποφεύγουμε τη διεθνή δικαστική διευθέτηση;» διερωτάται εύλογα ο καθηγητής Στάθης Καλύβας. Προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εξασφαλίζαμε έτσι και την επίσημη επικύρωση των δικαίων μας. Εκτός αν αμφιβάλλουμε για τη βασιμότητα των ισχυρισμών μας.

• Πόση αξία έχουν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις όλων σχεδόν των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης; «Η Ελλάς ως προχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης θα είχε νόημα εάν τα σύνορα της χώρας μας υπερασπίζονταν ενόπλως και οι εταίροι μας» (Κ. Ιορδανίδης «Καθημερινή» 28/6). Αλλά μια τέτοια προσδοκία είναι εντελώς αβάσιμη, αφού η ΕΕ δεν έχει κοινή αμυντική πολιτική και δεν διαθέτει στρατό. Συνεπώς οι δηλώσεις αυτές συνιστούν άσφαιρα πυρά και το γνωρίζει αυτό πολύ καλά ο επίβουλος γείτονάς μας. Αλλωστε έχει και την πλήρη στήριξη του ΝΑΤΟ, όπως εκφράζεται από την εκκωφαντική σιωπή της κυρίας Μέρκελ, τον ανυπόκριτο θαυμασμό του κ. Τραμπ προς τον Ερντογάν και την προκλητική ανοχή της τουρκικής συμπεριφοράς από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Σε μια πιθανή πολεμική εμπλοκή οι σύμμαχοί μας θα εκφράσουν απλώς την ανησυχία τους και θα μας συστήσουν να τα βρούμε με τον αδίστακτο γείτονα και – τι ειρωνεία! – σύμμαχο.

• «Γιατί τέσσερα χρόνια τώρα η πολυπράγμων εισαγγελέας Τουλουπάκη δεν έχει καλέσει σε απολογία τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis Φρουζή και τους εμπλεκόμενους γιατρούς;» (Π. Τσίμας, «ΝΕΑ» 27/6). Είναι το κυρίαρχο ερώτημα για την εκκρεμούσα πολύκροτη υπόθεση που είχε εκτραπεί σε πρόταση παραπομπής δέκα αθώων τέως πρωθυπουργών και υπουργών. Νομίζω όμως ως μείζονα την ακόλουθη απορία: Γιατί στις εξόφθαλμες, έστω και εκ λάθους, πράξεις ή παραλείψεις της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς παρέμειναν αδιάφοροι οι αλληλοδιάδοχοι προϊστάμενοί της εισαγγελείς του Αρείου Πάγου και άφησαν έτσι έκθετο το κύρος τής υποτίθεται ανεξάρτητης από κυβερνητικές παρεμβάσεις Δικαιοσύνης, όπως οι ασκηθείσες από τον ήδη υπόδικο τέως υπουργό Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλο;

Ορθά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων συνιστά να αφεθεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να ασκήσει το λειτούργημά της. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι δικαστές και εισαγγελείς δεν γίνονται υπηρέτες εξωθεσμικών συμφερόντων, οπότε η κριτική για τη συμπεριφορά αυτή είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του κάθε έλληνα πολίτη. Η περίεργη ανοχή στην παράνομη συμπεριφορά της εισαγγελέως διαφθοράς αναπόφευκτα καταλήγει σε συνενοχή των προϊσταμένων της.

• Και μια εύλογη νομίζω και ιδιαίτερης πρακτικής αξίας απορία. Γιατί οι επίσημες αρχές ανακοινώνουν καθημερινά σε ποιες περιοχές καταλήγουν εισερχόμενα κρούσματα φορέων του κορωνοϊού και δεν μας λένε το μείζον: από ποιες χώρες προέρχονται.

Μήπως επειδή η χώρα προέλευσης θα επέβαλλε άμεση απαγόρευση υποδοχής ταξιδιωτών από αυτήν;

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr