Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε., ξανάρχισε με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγετών Σερβίας και Κοσόβου.

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και είχε διακοπεί πριν περίπου είκοσι μήνες, ξανάρχισε χθες Κυριακή με τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου.

Δια ζώσης διάσκεψη

Την Ε.Ε. εκπροσώπησαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Τη Σερβία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Κόσοβο ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι.

Κατά τη χθεσινή εξ αποστάσεως διάσκεψη καθορίστηκαν και συμφωνήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη δια ζώσης διάσκεψη των δύο αντιπροσωπειών και του εκπροσώπου της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επανεκκίνηση του διαλόγου και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την ημερήσια διάταξη.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα, επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Επικεφαλής ο Χότι

«Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από τον διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τα ανοιχτά ζητήματα με τη Σερβία. Συμμετέχουμε σε αυτήν τη διαδικασία με μοναδική προοπτική την αμοιβαία αναγνώριση και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» επισήμανε ο Χότι.

Επιβεβαίωσε δε, ότι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στη διαδικασία του διαλόγου με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στη Χάγη όπου σήμερα θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου ο οποίος τον κατηγορεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής των αλβανών ανταρτών του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου).

Ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας υπό την αιγίδα της Ε.Ε. άρχισε τον Μάρτιο του 2011 στις Βρυξέλλες με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων.

Η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2013 όταν υπεγράφη η «Συμφωνία των Βρυξελλών» η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως διότι η Πρίστινα αρνήθηκε να υλοποιήσει βασικό άρθρο που προέβλεπε την ίδρυση της «Ενωσης Σερβικών Δήμων» που θα αποτελούσε τη διοικητική αρχή εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας.

Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις

Εκτοτε ο διάλογος ατόνησε με τις δύο πλευρές να έχουν μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και να θέτουν όρους που κατέστησαν αδύνατη την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας.

Τον Νοέμβριο του 2018, ο διάλογος διακόπηκε όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου με πρωθυπουργό τον Ράμους Χαραντινάι επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Σερβία.

Οι δασμοί καταργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από την κυβέρνηση του Αλμπιν Κούρτι και έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr