Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 20% τον Μάιο λόγω κοροναϊού

Τουρκία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 20% τον Μάιο λόγω κοροναϊού

Πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις διέκοψαν τις δραστηριότητές τους μετά τις 11 Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Τουρκία.

H βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας μειώθηκε κατά 19,9% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ ανέκαμψε σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα.

Πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις διέκοψαν τις δραστηριότητές τους μετά τις 11 Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Τουρκία.

Η οικονομία της χώρας αναμένεται να αντιμετωπίσει τη δεύτερη μεγάλη συρρίκνωσή της σε μία διετία λόγω της μεγάλης διαταραχής της.

Σε έρευνα του Reuters, η τουρκική βιομηχανική παραγωγή αναμενόταν να μειωθεί κατά 22,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, όταν η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα, έναντι μείωσης κατά 31,4% τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 17,4% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Εύθραυστη η ανάκαμψη, μεγάλη αβεβαιότητα

Ο Ενβέρ Εκάν, οικονομολόγος της Tera Yatirim, δήλωσε ότι η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων καθιστά εύθραυστη την ανάκαμψη.

«Αν το άνοιγμα των οικονομιών συνεχισθεί σταδιακά με ομαλό τρόπο, μπορεί να δούμε μηνιαίες αυξήσεις, αλλά αναμένουμε τα ετήσια στοιχεία να παραμείνουν αρνητικά για μία περίοδο αρκετών μηνών», είπε ο Ερκάν.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε στα 5,09 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

Σε έρευνα του Reuters, οικονομολόγοι προέβλεπαν έλλειμμα ύψους 4 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2019 είχε καταγραφεί πλεόνασμα 1,674 δισ. δολαρίων λόγω των εσόδων από τον τουρισμό και της μεγάλης πτώσης των εισαγωγών.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπληξαν τις εξαγωγές και τα έσοδα από τον τουρισμό, αναβιώνοντας τις εδώ και καιρό ανησυχίες για αύξηση των ελλειμμάτων που μπορεί να αφήσει την οικονομία εξαρτημένη από κερδοσκοπικές εισροές κεφαλαίων.

«Τα σενάρια για την ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να συνδέονται τώρα πιο στενά με την παράμετρο της ζήτησης, έτσι η ανάπτυξη και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να τείνουν να αυξάνονται μαζί», σημείωσε ο Ερκάν.

Η τουρκική κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 5% το 2020 πριν από την έξαρση του κορονοϊού, ενώ έκτοτε θεωρεί ότι αυτή μπορεί να παραμείνει θετική.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, όμως, προβλέπουν μία συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024