Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντικείμενα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη στο e-shop του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης»

Αντικείμενα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη στο e-shop του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης»

Η πλούσια συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα και αντίγραφα από σπουδαίες στιγμές του λογοτέχνης, πολλά από τα οποία έχει το Μουσείο σε αποκλειστικότητα

Βιβλία, δώρα, αφίσες και αναμνηστικά εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη μπορεί να βρει κανείς στο πολύ πλούσιο πωλητήριο και το e-shop του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη.

Η πλούσια συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα και αντίγραφα από σπουδαίες στιγμές του λογοτέχνης, πολλά από τα οποία έχει το Μουσείο σε αποκλειστικότητα.

Αναμνηστικά, ειδικές εκδόσεις, φιγούρες αλλά και είδη σπιτιού με τον αγαπημένο συγγραφέα και φράσεις του γίνονται ιδανικές επιλογές για δώρα σε αγαπημένους ή στον εαυτό σας.

Το Πωλητήριο στεγάζεται στον Πολυχώρο, στην πλατεία του Μουσείου Καζαντζάκη, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Μόνιμης Έκθεσης και όλες οι αγορές συμβάλλουν στην ενίσχυση του έργου του Μουσείου.

Διαφύλαξη τεκμηρίων του μεγάλου στοχαστή

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη που διέθεσε το πατρογονικό του σπίτι στη Μυρτιά για τη δημιουργία ενός πυρήνα διαφύλαξης των τεκμηρίων της ζωής και του έργου του μεγάλου στοχαστή.

Το Μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του τον Ιούνιο του 1983 και διέγραψε μια πορεία 25 χρόνων δίνοντας τη δυνατότητα σε ερευνητές, αλλά και θαυμαστές του Νίκου Καζαντζάκη να γίνουν κοινωνοί του έργου του.

Προς το τέλος αυτής της διαδρομής κρίθηκε ότι οι νέες αντιλήψεις για τη λειτουργία και τη διάδραση με το κοινό ενός Ιδρύματος του βεληνεκούς του Μουσείου Καζαντζάκη επέβαλαν την αλλαγή της δομής του με άξονα την έκθεση και την επικοινωνία με το κοινό.

Μόνιμη έκθεση

Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Καζαντζάκη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα.

Από το 1983, έτος ίδρυσης του Μουσείου, και μέχρι σήμερα, στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος. Το 2009, ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως, χάρη στη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εργασίες περιελάμβαναν την αναδιαμόρφωση του κτιρίου και την επανέκθεση των Συλλογών του, με νέα σεναριακή δομή και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις και μουσειολογικές μεθόδους. Η νέα μουσειακή εμπειρία πλαισιώθηκε από διαδραστικά οπτικοακουστικά εκθέματα και ασύρματη ακουστική ξενάγηση. Τα εγκαίνια της νέας Έκθεσης έγιναν στις 3 Ιουλίου 2010.

Στη νέα Μόνιμη Έκθεση ο επισκέπτης θα δει χειρόγραφα, επιστολές, έγγραφα, ελληνικές και ξένες εκδόσεις, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, θεατρικό υλικό, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, και ποικιλία έργων τέχνης με απεικονίσεις του συγγραφέα. Το φυσικό υλικό, μαζί με ψηφιακές αναπαραγωγές, αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές-αίθουσες:

  • Βιογραφικά στοιχεία
  • Το ποίημα της Οδύσσειας
  • Οι φίλοι και οι επιρροές
  • Τα πρώιμα και τα θεατρικά έργα
  • Τα μυθιστορήματα και τα ταξιδιωτικά έργα

Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957)

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα (1902-1906), και μεταπτυχιακά στο Παρίσι (1907-1909), όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν και του Νίτσε. Την εποχή αυτή αρχίζει η συστηματική του ενασχόληση με τα γράμματα. Πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών στο εξωτερικό, αρκετές φορές ως ανταποκριτής εφημερίδων. Υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως (1919), διορίστηκε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου (1945) και εργάστηκε ως σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO (1946). Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας εννέα φορές.

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστως ποιητή, έχοντας γράψει την Οδύσεια, ένα μεγαλόπνοο έργο με 24 ραψωδίες και 33.333 στίχους. Διακρίθηκε στη δραματουργία (Προμηθέας, Καποδίστριας, Κούρος, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Χριστόφορος Κολόμβος, κ.ά.), στη συγγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Σινά, Ιαπωνία και Κίνα, Αγγλία, Ρωσία, Ιερουσαλήμ και Κύπρο), στα φιλοσοφικά δοκίμια (Ασκητική, Συμπόσιο, κ.ά.). Ωστόσο, ευρύτερα γνωστός έγινε από τα μυθιστορήματά του: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946), Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1948), Ο καπετάν Μιχάλης (1950), Ο τελευταίος πειρασμός (1951), Αναφορά στο Γκρέκο (1961), κ.ά. Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Sports in

Πώς έζησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κρίσιμο πέναλτι του Ελ Κααμπί

Με κομμένη την ανάσα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρακολουθεί και ξεσπά μόλις η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα του Ντόουγκλας Λουίς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024