Πολλά καρφιά, υπαινιγμούς και αντιπαράθεση γύρω από την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περιείχε η σημερινή συζήτηση στη βουλή μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και της Φ. Γεννηματά. Ενώ, μέρος αυτής της αντιπαράθεσης υπήρξε και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Πολλά καρφιά, υπαινιγμούς αλλά αντιπαράθεση γύρω από την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περιείχε η σημερινή συζήτηση στη βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά. Ενώ μέρος αυτής της αντιπαράθεσης υπήρξε και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Η σοσιαλδημοκρατία και οι υπουργοί του Σαμαρά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέβασε τους τόνους και σε ανάλογο ύφος ο πρωθυπουργός της υπενθύμισε ότι συνυπήρξαν στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με νόημα πως ««πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ με ενδιαφέρον την έντονα κριτική διάθεση που έχετε απέναντι στην παράταξή μας αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσασταν υπουργός του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά. Θα μπορούσατε να μην συμμετέχετε σε εκείνη την κυβέρνηση αν διαφωνούσατε. Πάνω απ’ όλα το αξίωμα όμως» σχολιάζοντας κάποιες από τις διαφωνίες που εκφράζει τώρα η κα Γεννηματά σε σχέση με την πολιτική της ΝΔ.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε σε ότι αφορά την κριτική της κας Γεννηματά για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πως τέτοια προγράμματα πρωτοεφάρμοσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία.

Η μάσκα του Τσίπρα και τα decibel

Μη μου κάνετε μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας ήταν η απάντηση της κας Γεννηματά, προσθέτοντας ότι αυτή τη μάσκα τη φοράει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μη γίνετε σαν τους άλλους» υπονοώντας τον κ. Τσίπρα και την αντιπολίτευση για «μαγκάλια» και «συσσίτια» ήταν η προτροπή του κ. Μητσοτάκη προς την κα Γεννηματά καλώντας την να μην ανεβάζει τα «decibel».

Είχε προηγηθεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που εισέπραξε ως κριτική προς την ίδια τις αναφορές σε «μαγκάλια» και απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό είχε τονίσει πως «δεν αφήνετε άνθρωπο ν’ αγιάσει».

Ενδιαφέρον είχε το brad e fair του κ. Μητσοτάκη και της κας Γεννηματά για το νομοσχέδιο του περιορισμού των διαδηλώσεων, καθώς όπως φαίνεται το ΚΙΝΑΛ έχει εσωτερικό πρόβλημα και δυσκολεύεται να στηρίξει το νομοσχέδιο που ενσωματώνει προτάσεις του κ. Καμίνη.

Ζητά εγγυήσεις για να το ψηφίσει

Μάλιστα η κα Γεννηματά επανέλαβε σήμερα πως όπως έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να το ψηφίσει, θέση την οποία εξέφρασε και χτες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης ωστόσο στην επιτροπή της βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε για τη στάση της ενόψει της ψηφοφορίας στην ολομέλεια.

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κα Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει το νομοσχέδιο καταθέτοντας τις προτάσεις της και δεν παρέλειψε να εξάρει το ρόλο του Γιώργου Καμίνη που ως δήμαρχος είχε καταθέσει προτάσεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

«Και επειδή κάνατε αναφορά πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει ούτε η λέξη διαδήλωση. Ανοιχτό το κέντρο, οδοφράγματα για τις πορείες και τις διαδηλώσεις Υπάρχουν όμως δικαιώματα και ελευθερίες στις Δημοκρατίες που είναι αδιαπραγμάτευτα. Χρειάζεται ρύθμιση στο θέμα των συγκεντρώσεων. Ώστε το συνταγματικό αυτό δικαίωμα να μην παρεμποδίζεται αλλά και να μην αποβαίνει σε βάρος του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών» ανέφερε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Όμως άλλο «ρύθμιση και κανόνας» και άλλο κατάργηση. Γιατί αυτό κάνετε. Δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις. Δεν είναι δυνατό να αποφασίζει τα πάντα μόνη της η Αστυνομία. Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις θεσμικές εγγυήσεις και αλλαγές που απαιτούνται στο Σχέδιο Νόμου. Όπως είναι δεν ψηφίζεται. Έχετε αλλεργία στις θεσμικές εγγυήσεις».

Πρωτεργάτης

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εμβληματικό νομοσχέδιο λέγοντας προς την κα Γεννηματά ότι «θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας» και βρεθεί ένα «πεδίο συνεννόησης» της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τις δημόσιες συναθροίσεις και πρόσθεσε:

«Βλέπω τον κύριο Καμίνη, ο οποίος υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας όταν ήταν Δήμαρχος της Αθήνας και γνώριζε απόλυτα το αυτονόητο: Ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα
όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο και ότι τα δικαιώματα αυτού που διαδηλώνει, θα πρέπει να σέβονται και τα δικαιώματα του μαγαζάτορα, του πολίτη αυτής της πόλης, ο οποίος ταλαιπωρείται μονίμως και συστηματικά από πολύ μικρές πορείες που διαταράσσουν πλήρως την κοινωνική ζωή» συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «συζητήσουμε και να ενσωματώσουμε και δικές σας δημιουργικές προτάσεις».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατάληξε λέγοντας προς την κα Γεννηυματα ότι «είναι μια ευκαιρία να βαδίσετε κι εσείς πάνω στο δρόμο τον οποίο χάραξε με τόλμη ο κ. Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας σας και να κάνετε επιτέλους το σωστό, να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr