Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στην εσωστρέφεια λόγω των συνεχόμενων αποκαλύψεων για τη δράση παρακράτους της περίοδος της διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να συνομιλεί και να αντιπαρατίθεται για τα ζητήματα της «υψηλής πολιτικής» με τη Φώφη Γεννηματά

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στην εσωστρέφεια λόγω των συνεχόμενων αποκαλύψεων για τη δράση παρακράτους της περίοδος της διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να συνομιλεί και να αντιπαρατίθεται για τα ζητήματα της «υψηλής πολιτικής» με τη Φώφη Γεννηματά.

Αλλαγή ατζέντας

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αυτή την Παρασκευή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», να απαντήσει στην Βουλή σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την οικονομία και την εργασία.

Πρόκειται για μια συνειδητή κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αμηχανία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορούν να αλλάξουν την ατζέντα που θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απολογείται για σκοτεινές υποθέσεις με πρωταγωνιστές τους Νίκο Παππά, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον πρώην εταίρο τους στην κυβέρνηση Πάνο Καμμένο.

Έτσι την στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει να ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικές απαντήσεις για ζητήματα που πλήττουν το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί ανενόχλητος να κονταροχτυπιέται στη βουλή με την Φώφη Γεννηματά για την οικονομία και το μέλλον της χώρας.

Δώρο

Υπό μία έννοια η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη είναι και ένα δώρο προς τη Φώφη Γεννηματά και τον ανταγωνισμό της με τον Αλέξη Τσίπρα για το χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την κινητικότητα και τις κατά καιρούς ζυμώσεις και διεργασίες για το χώρο της κεντροαριστεράς και τις αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Άλλωστε πολλές φορές στη βουλή το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για την ατζέντα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Η ερώτηση της Γεννηματά

Σε ότι αφορά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η κα Γεννηματά, ερωτάται ο πρωθυπουργός αν θα επιμείνει «στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» που δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αφήνει την οικονομία να βυθισθεί στην ύφεση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και σε νέα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους;» και δεύτερον:
Αν θα επιμείνει «σε μια πολιτική που εκμεταλλεύεται την κρίση, για να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα στην χώρα μας και να οδηγήσει σε γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης;»

Η κα Γεννηματά επισημαίνει ότι «η κρίση στην Ελληνική Οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις».

«Οι ίδιοι οι αρμόδιοι Υπουργοί προβλέπουν ύφεση 16% για το Β τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς.

Τα αποτελέσματα πλήττουν ήδη την Κοινωνία. Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Οικονομία το Α’ 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Η Κυβέρνηση αποδίδει όλα τα προβλήματα στην πανδημία. Αναμφίβολα αυτή επιβάρυνε την κατάσταση. Όμως ήδη η ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, υπαρκτά.

Σε κάθε περίπτωση απέναντι σε μια τέτοια κρίση η Κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει με γενναία, δραστικά, στοχευμένα μέτρα. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.

Όπως ακριβώς πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής με το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που κατέθεσε, ώστε να μείνουν ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” επισημαίνει η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει «Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέλεξε ένα άλλο δρόμο. Με μέτρα ανεπαρκή και με μεγάλη καθυστέρηση τόσο ως προς τη λήψη της απόφασης, όσο κυρίως ως προς την υλοποίηση τους.

Ως αποτέλεσμα:

Ο Τουρισμός δοκιμάζεται. Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Και εσείς υπόσχεσθε τώρα νέα δέσμη μέτρων μετά τον Ιούλιο (!!).

Όταν δηλαδή όλα θα έχουν κριθεί.

Υποσχέσεις που ηχούν ως κοροϊδία για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τους 300.000 εποχιακά εργαζόμενους που απειλούνται με συνθήκες φτώχειας.

Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κυρίως των Μικρομεσαίων.

Οι 8 στους 10 δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ως αποτέλεσμα η μία στις τρεις επιχειρήσεις-σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να θέτουν απαράδεκτους περιορισμούς ακόμη και σε εγγυημένα δάνεια και η Κυβέρνηση περιορίζεται σε «παρακλήσεις» προς αυτές.

Οι αγρότες μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, παρά την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί πολλοί κλάδοι της παραγωγής. Οι Υπουργοί εξαγγέλλουν ενισχύσεις που κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα γίνουν πράξη.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αντί για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής, η Κυβέρνηση επιμένει στο ήδη αποτυχημένο και επικίνδυνο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υλοποιήσει το δόγμα της «μισή δουλειά με μισό μισθό».

Το Υπουργείο Εργασίας αφού καθυστέρησε ιδιαίτερα την ΚΥΑ για το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τώρα αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ακόμη και μέσα στην κρίση συνεχίζει το σχέδιο υπονόμευσης και αποδυνάμωσης των κλαδικών συμβάσεων, αφήνοντας στον «αέρα» 400.000 εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr