Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο φως ανέκδοτη συναυλία του Thelonious Monk

Στο φως ανέκδοτη συναυλία του Thelonious Monk

Μια άγνωστη για μισό αιώνια συναυλία του Thelonious Monk έρχεται στο φως

Το καλοκαίρι του 1968 έμοιαζε κατά πολύ με το φετινό, οι Αμερικανοί ήταν στους δρόμους και διαμαρτύρονταν κατά του ρατσισμού.

Ο Danny Scher, ένα δεκαεξάχρονο γυμνασιόπαιδο, αποφάσισε να συμμετάσχει με τη βοήθεια ενός θρύλου της τζαζ.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του κυριαρχούμενου από Λευκούς Palo Alto High School στην Καλιφόρνια δόθηκε συναυλία του Thelonious Monk, με έναν παράξενο τρόπο ηχογραφήθηκε, έμεινε στην αφάνεια για περισσότερα από 50 χρόνια και στις 31 Ιουλίου κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την Impulse!Records.

Ο γιος του Monk, o T.S. Monk, λέει γι’ αυτήν ότι «είναι μια από τις καλύτερες ζωντανές ηχογραφήσεις του Thelonious που έχω ακούσει».

View this post on Instagram

THE STORY: Danny Scher was a 16-yr old rising junior at Palo Alto High School in 1968. He had a dream to bring Thelonious Monk to Palo Alto to perform and help bring about racial unity in his community, as well as raise funds for his school’s International Committee. Armed with little more than a telephone, some posters, a persuasive pitch, an impressive knowledge of jazz, and iron-willed determination, Scher not only made it happen, but he recorded it, and temporarily united a divided city. “Then he told me – 'oh by the way, I promoted this concert when I was 15 years old' – and that clearly got my attention!” Listen to “Epistrophy” now – the first single from the recording of this historic concert ‘Palo Alto’, coming July 31, Link in bio. @tsmonkofficial @impulserecords @ververecords #theloniousmonk #paloalto

A post shared by Thelonious Monk (@theloniousmonk) on

Ο Danny το είχε στο αίμα του, αργότερα θα γινόταν σπουδαίος διαφημιστής συναυλιών: μέσω των γνωριμιών του, πλησίασε τον μάνατζερ του Monk, έκλεισε συμφωνία για τη συναυλία, o Monk ποτέ δεν είδε το συμβόλαιο -έμαθε για τη συναυλία όταν ο Danny του τηλεφώνησε λίγες μέρες πριν- ο Danny διαφήμισε τη συναυλία στις τοπικές εφημερίδες του πλούσιου Palo Alto και η ημέρα έφτασε.

Ο Danny δεν είχε φροντίσει να κρατήσει ντοκουμέντο της συναυλίας αλλά λίγο πριν, τον πλησίασε ο Μαύρος επιστάτης του σχολείου και του είπε: «Αν μ’ αφήσεις να ηχογραφήσω τη συναυλία, θα κουρδίσω το πιάνο». «Α, βέβαια» ήταν η απάντηση του δεκαεξάχρονου.

Ο Monk έπαιξε για πάνω από μία ώρα μπροστά σε ένα μεικτό κοινό Λευκών και Μαύρων, και μετά ακολούθησε ένα ανκόρ το οποίο καταχειροκρότησαν οι πάντες.

«Ούτε ο Thelonious Monk ούτε ο δεκαεξάχρονος Danny Scher κατάλαβαν πλήρως τι σήμαινε αυτή η συναυλία για τις φυλετικές σχέσεις στην περιοχή. Για ένα όμορφο απόγευμα, Μαύροι και Λευκοί, το Palo Alto και το East Palo Alto, έθαψαν τα τσεκούρια του πολέμου και μαζεύτηκαν ν’ ακούσουν το «Blue Monk», το «Well, You Needn’t» και το «Don’t Blame Me»» γράφει ο βιογράφος του Monk, Robin D.G. Kelly στο «Thelonious Monk: The Life and Times of an American Original».

Μετά τη συναυλία, ο επιστάτης -του οποίου το όνομα κανείς δεν συγκράτησε- έδωσε τις μαγνητοταινίες στον Scher που τις κράτησε στην αφάνεια για πάνω από 50 χρόνια.

Ο τίτλος του LP που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου είναι «Palo Alto» ενώ για την ώρα, η δισκογραφική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα το «Epistrophy».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024