Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Ο Τραμπ διακόπτει την χρηματοδότηση διαγνωστικών κέντρων για τον κοροναϊό

ΗΠΑ : Ο Τραμπ διακόπτει την χρηματοδότηση διαγνωστικών κέντρων για τον κοροναϊό

Η διακοπή της χρηματοδότησης αφορά 13 διαγνωστικά κέντρα, 7 εκ των οποίων βρίσκονται στο Τέξας – ένα από τα κυριότερα επίκεντρα της πανδημίας στη χώρα

Αξιωματούχοι των πολιτειών σε όλο το εύρος των ΗΠΑ εκφράζουν την αγωνία τους για το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ να διακόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ορισμένων τοποθεσιών εξέτασης για τον κοροναϊό, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας η οποία ήδη σημειώνει αυξητική τάση. Μάλιστα, δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση «ανεύθυνη».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν θα προσφέρει πλέον χρηματοδότηση σε 13 κέντρα εξέτασης, μεταξύ των οποίων και 7 που βρίσκονται στο Τέξας, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία σημειώνει αύξηση – ρεκόρ στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χρηματοδότηση και η υποστήριξη των κέντρων θα λήξει στο τέλος του μήνα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ. Τα διαγνωστικά κέντρα βρίσκονται στο Τέξας, το Ιλινόις, το Νιου Τζέρσεϊ, την Πενσιλβάνια και το Κολοράντο.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη σε επτά πολιτείες, μεταξύ των οποίων και το Τέξας, το οποίο κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτωνμε 5,489 νέες λοιμώξεις την Πέμπτη.

Τέσσερις γερουσιαστές από το Τέξας παρότρυναν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την διακοπή της χρηματοδότησης των διαγνωστικών κέντρων με επιστολή τους στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών (FEMA).

Η κίνηση θα ήταν «επιβλαβής και ανεύθυνη», αναφέρουν στην επιστολή τους.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της FEMA τώρα περισσότερο από ποτέ, αφού οι κοινότητές μας και η πολιτεία του Τέξας βιώνουν άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού», συμπλήρωσαν οι γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένης της Σίλβια Γκαρσία του κόμματος των Δημοκρατικών, η εκλογική περιφέρεια της οποίας καλύπτει μεγάλο μέρος του ανατολικού Χιούστον.

«Σε αυτούς τους καιρούς, είναι ανάγκη να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που κάνουν τεστ σε καθημερινή βάση, προκειμένου να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού».

Τέσσερα από τα διαγνωστικά κέντρα που θα κλείσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης βρίσκονται στην επαρχία Χάρις που περιλαμβάνει το Χιούστον, όπου οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομεία κοντεύουν να αγγίξουν την πληρότητα. Τα τέσσερα κέντρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Houston Chronicle, πραγματοποιούν καθημερινά χιλιάδες τεστ.

Δραματική η κατάσταση στο Τέξας

Οι νοσηλείες λόγω κοροναϊού στο Τέξας αυξήθηκαν κατά 60% την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας το μία από τις επτά πολιτείες που κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών ασθενών κοροναϊού αυτή την εβδομάδα, από την αρχή της πανδημίας.

Η πλειοψηφία αυτών των πολιτειών – Αριζόνα, Αρκάνσας, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί και Τέξας – βρίσκονται στο νότο, όπου τα μέτρα του lockdown χαλάρωσαν νωρίτερα σε σχέση με πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια κατέγραψε επίσης ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, εξέφρασε την αγωνία του για τη διακοπή της χρηματοδότησης το πρωί της Τετάρτης.

«Αφήστε με να πω τα πράγματα όπως είναι: τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη τη χώρα», έγραψε ο Σούμερ στο Twitter. «Η κυβέρνηση έχει 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τεστ και ιχνηλάτηση, τα οποία δεν έχει ξοδέψει ακόμη. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι η σωστή κίνηση είναι να διακόψει την ομοσπονδιακή στήριξη για τα τεστ στις περιοχές που αποτελούν επίκεντρα της πανδημίας!;»

Ο Μπρετ Γκιρουάρ, αναπληρωτής υπουργός υγείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «μεταφέρει» τα διαγνωστικά κέντρα σε «πιο βολικές και αποτελεσματικές τοποθεσίες».

Επικρίσεις και από τους συμμάχους του

Οι επικριτικές φωνές για τις περικοπές συμπεριλαμβάνουν ακόμη και τον Τεντ Κρουζ, τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από το Τέξας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αφοσιωμένους συμμάχους του Τραμπ. Εκπρόσωπος του Κρουζ δήλωσε στο NBC News ότι ο γερουσιαστής «έχει παροτρύνει και θα συνεχίσει να παροτρύνει τους αξιωματούχους υγείας να παρατείνουν τη χρηματοδότηση των διαγνωστικών κέντρων στο Τέξας».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024