Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία : Η επαναφορά του lockdown ξύπνησε την οργή των πολιτών

Γερμανία : Η επαναφορά του lockdown ξύπνησε την οργή των πολιτών

Οι αντιδράσεις στο Γκούτερσλο δείχνουν τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις που θα επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα

Κάτοικοι και τοπικές επιχειρήσεις σε μια κοινότητα της πιο πολυπληθούς γερμανικής πολιτείας έχουν τεθεί και πάλι σε αυστηρό lockdown μετά την έξαρση του ιού σε τοπικό σφαγείο. Τώρα, απαιτούν να λογοδοτήσουν εκείνοι που τους οδήγησαν και πάλι σε αυτή την κατάσταση.

Η περιοχή Γκούτερσλο, στη Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου κατοικούν περισσότερα από 360,000 άτομα, πέρασε και πάλι σε κατάσταση αυστηρού lockdown την Τετάρτη, αφού περισσότεροι από 1,700 υπάλληλοι του σφαγείου και του εργοστασίου επεξεργασίας κρεάτων Tönnies  βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Σχολεία και παιδικοί σταθμοί, μπαρ, γυμναστήρια και μουσεία, τα οποία είχαν αρχίσει να ανοίγουν σταδιακά, αναγκάστηκαν να βάλουν και πάλι λουκέτο, ενώ οι κάτοικοι έχουν και πάλι δικαίωμα να συναντούν μόλις ένα άτομο που δεν ζει στο ίδιο σπίτι με εκείνους.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι τα μέτρα, τα οποία θα αναθεωρούνται σε εβδομαδιαία βάση, αποτελούν τη μοναδική ελπίδα περιορισμού του ιού. Όμως τα γεγονότα μπορούν να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αναφορικά με τον θυμό και την ανησυχία που θα αντιμετωπίσουν αν αναγκάσουν κοινότητες που έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα να επιστρέψουν στη συνθήκη του lockdown.

Οργισμένοι οι επιχειρηματίες της περιοχής

Ο Μάινολφ Χάρτκεμπερ, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου που αναγκάστηκε να βάλει και πάλι λουκέτο, δήλωσε σε δημοσιογράφους της περιοχής ότι έχει απογοητευτεί, ιδίως από τη στιγμή που η επιχείρησή του τηρούσε ευλαβικά τους κανόνες. «Είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος», δήλωσε. «Ακολουθήσαμε όλα τα μέτρα, ενώ από ό,τι φαίνεται αυτή η τεράστια επιχείρηση δεν έκανε τίποτα».

Πολιτικοί της περιοχής καταβάλλουν προσπάθειες να αμβλύνουν τις εντάσεις. Σε μια σύσκεψη δημοτών στο δημαρχείο του Γκούτερσλο το απόγευμα της Πέμπτης, ο προϊστάμενος της περιφερειακής αρχής, Σβεν-Γκέοργκ Αντενάουερ, αποκάλεσε τους νέους κανονισμούς «light lockdown», καθώς τα εστιατόρια και οι καφετέριες παραμένουν ανοιχτά, αν και υπό αυστηρούς όρους.

«Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να άρουμε τους περιορισμούς σε μία εβδομάδα», καθησύχασε τους κατοίκυς. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φοβούνται ότι στην πραγματικότητα το lockdown θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Περίπου 300 αστυνομικοί στάλθηκαν στο Γκούτερσλο για να βοηθήσουν στην εφαρμογή του lockdown. Η γειτονική περιοχή του Βάρεντορφ, με πληθυσμό 278,000 κατοίκων, επανέφερε επίσης ορισμένους περιορισμούς εξαιτίας της έξαρσης του ιού.

Για τις διακοπές τους ανησυχούν οι πολίτες

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του γερμανικού κράτους, οποιαδήποτε κοινότητα εμφανίσει επίπεδα κρουσμάτων που ξεπερνούν τα 50 ανά 100,000 άτομα σε διάστημα επτά ημερών, οφείλει να τεθεί σε lockdown. Το ξέσπασμα στο σφαγείο, το οποίο επηρέασε μεγάλο μέρος των Ρουμάνων και Βουλγάρων εργατών του εργοστασίου, έχει φέρει τον δείκτη για το Γκούτερσλο σε περισσότερα από 200 κρούσματα ανά 100,000 κατοίκους και συνέβαλε στην ώθηση του κρίσιμου δείκτη R στο 3, ενώ μέχρι τώρα παρέμενε κάτω από το 1.

Το περιστατικό επανέφερε και τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα του ιού, ιδιαιτέρως σε μια εποχή που εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί ετοιμάζονται για διακοπές στο εξωτερικό – κυρίως στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία – και προκάλεσε ένα μπαράζ τηλεφωνικών κλήσεων και e-mail στα ταξιδιωτικά πρακτορεία της περιοχής, από κατοίκους που ανησυχούσαν για τις διακοπές τους.

Εκτός από τις διεθνείς διακοπές τους, σε κίνδυνο έχουν τεθεί και οι εγχώριες, καθώς πολλά άλλα κρατίδια της Γερμανίας στέλνουν τους τουρίστες από το Γκούτερσλο πίσω στο σπίτι τους.

Η Αυστρία έχει προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας ολόκληρη την πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας «επίκεντρο του κοροναϊού» και ενθαρρύνοντας τους πολίτες της να μείνουν μακριά από αυτή. Οι ταξιδιώτες από την περιοχή δεν είναι ευπρόσδεκτη στην Αυστρία, τόνισε ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λύση τα μαζικά τεστ;

Το Γκούτερσλο τώρα προχωρά σε μαζικά τεστ, με την εταιρεία Tönnies να πληρώνει τον λογαριασμό, εν μέσω εκκλήσεων των πολιτών για λογοδοσία του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Κλέμενς Τόνις. Οι επιθεωρητές πιστεύουν ότι το ξέσπασμα της πανδημίας οφείλεται στην μη συμμόρφωση της εταιρείας προς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τους κανόνες υγιεινής εντός του εργοστασίου, της καντίνας του και των κοιτώνων των εργαζόμενων. Η εταιρεία φέρεται να είχε αρχικά αρνηθεί τα αιτήματα να παραδώσει στοιχεία επικοινωνίας των εργαζόμενων, φερόμενη έτσι και να παρακωλύει τις προσπάθειες ιχνηλάτησης επαφών. Ο διευθύνων σύμβουλος αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και υποσχέθηκε να προβεί σε αλλαγές.

Ο Αρμίν Λάσετ, κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, έχει καλέσει τις άλλες περιοχές της Γερμανίας να αντιδρούν με ψυχραιμία, επιμένοντας ότι τα τεστ κοροναϊού – τα οποία είναι τώρα διαθέσιμα για όποιον επιθυμεί να εξεταστεί – θα διασφαλίσουν ότι οι κάτοικοι του Γκούτερσλο μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είναι φορείς του ιού.

Εξαντλημένη η υπομονή των πολιτών

Επιπλέον, έχει ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τις κοινότητές τους αν δεν είναι απαραίτητο, αν και οι τοπικές αρχές έχουν παραδεχθεί ότι για η εφαρμογή αυτού του κανόνα εναπόκειται στην καλή διάθεση των κατοίκων.

Ωστόσο, αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή δεν υπάρχει πια σε αφθονία. Χιλιάδες κάτοικοι του Γκούτερσλο σχημάτισαν ουρές την Τετάρτη στο τοπικό διαγνωστικό κέντρο κοροναϊού για τα δωρεάν τεστ, τα οποία όπως λένε ελπίζουν να τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν. Τρεις ομάδες ιατρικού προσωπικού εργάζονται σε όλη τη διάρκεια της μέρας για να καλύψουν τη ζήτηση, πραγματοποιώντας έως και 100 τεστ την ώρα, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

«Ήθελα να πάω διακοπές στο Μπράντεμπουργκ», αναφέρει ο Ράινερ Μπραντ. «Υποτίθεται ότι θα φεύγαμε για μερικές μέρες και τα παιδιά μας κυριολεκτικά κάθονταν πάνω στις βαλίτσες τους, έτοιμα να φύγουν. Ελπίζουμε το τεστ να βγει αρνητικό και να το παρουσιάσουμε στους οικοδεσπότες μας εκεί, ώστε να μην έχουν λόγους να μας απορρίψουν απλώς και μόνο επειδή είμαστε από το Γκούτερσλο».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024