Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Guardian: Παράνομη η κράτηση των γλυπτών του Παρθενώνα - Είναι προϊόν κλοπής

Guardian: Παράνομη η κράτηση των γλυπτών του Παρθενώνα – Είναι προϊόν κλοπής

Ένα ακόμα διθυραμβικό κείμενο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στην βρετανική Guardian

Ένα ακόμα διθυραμβικό κείμενο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στην βρετανική Guardian.

Σε άρθρο της η Έλενα Σμιθ, υποστηρίζει τον επαναπατρισμό των γλυπτών και αναφέρει πως «η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα».

«Προϊόν κλοπής: Η Ελλάδα ωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα» είναι ο τίτλος του ιδιαίτερα αιχμηρού κειμένου της Σμιθ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού στην εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με την οποία η Αθήνα ζητά συστηματικά -από το Σεπτέμβριο του 2003, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης- την επιστροφή των Γλυπτών διότι αποτελούν «προϊόν κλοπής».

Παράνομη η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου

Η δημοσιογράφος τονίζει ότι το περασμένο Σάββατο, καθώς το τετραώροφο οικοδόμημα σηματοδότησε την 11η επέτειό του, η Αθήνα έφερε και πάλι στο προσκήνιο την επιστροφή των μαρμάρων χαρακτηρίζοντάς τη παράνομη και «αντίθετη με οποιαδήποτε ηθική αρχή».

«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση – όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση – δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα γλυπτά τα οποία το Βρετανικό Μουσείο, σε αντίθεση με οποιαδήποτε ηθική αρχή, εξακολουθεί να κρατά παράνομα» αναφέρει το άρθρο.

Υπέρ του απαναπατρισμού των γλυπτών οι βρετανοί πολίτες

Για χρόνια, τονίζει, το μουσείο υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν είχε κατάλληλο μέρος για να φιλοξενήσει τα αριστουργήματα του Φειδία, επιμένοντας ότι η στάση του ήταν «σε πλήρη αντίθεση» με την άποψη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε επανειλημμένες δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, τα οποία απομακρύνθηκαν από τον Παρθενώνα το 1802 κατόπιν εντολής του Λόρδου Έλγιν.

«Είναι λυπηρό που ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου εξακολουθεί να διέπεται από ξεπερασμένες, αποικιοκρατικές απόψεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η Σμιθ.

Δυναμική διεκδίκηση από την Αθήνα

Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην σταματήσει την διεκδίκηση των μαρμάρων ειδικά πριν τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία της.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητες προκειμένου να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών με «ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν να ασκηθεί σχετική πίεση και από την ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το Brexit. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έχει χαρακτηρίσει την απομάκρυνση των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργική πράξη». Όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, θεωρούν ότι η σχετική αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024