Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα των εθνικών συναινέσεων

Η ώρα των εθνικών συναινέσεων

Τώρα που η κοινωνία είναι με το μέρος αυτής της κυβέρνησης και «ήρεμη» από τις πολιτικές εντάσεις της προηγούμενης δεκαετίας, είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθούν ζητήματα που θα ενώσουν το λαό μας ακόμη πιο πολύ

Γράφει η Μαρί Κατσιουγιάννη – Stridborg*

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και ιδιαιτέρως αυτή η τελευταία της Metron Analysis για το Mega, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία και παρερμηνεία: Απόλυτη και καθολική πολιτική υπεροχή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτή η δημοσκοπική εικόνα που είναι και μία κοινωνική πραγματικότητα οφείλεται στην υπευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα καυτά ζητήματα των προκλήσεων των Τούρκων / μεταναστευτικού και ταυτόχρονα την επιδημική βόμβα η οποία ΔΕΝ πυροδοτήθηκε στην Ελλάδα.

Βέβαια η μεγάλη μάχη της οικονομίας είναι μπροστά και εκεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσει τις επόμενες εξετάσεις, απέναντι σε μία ύφεση που πλήττει όλο τον πλανήτη, ωστόσο η συντριπτική κοινωνική αποδοχή του έργου του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα σημαντικό εφόδιο για μεγάλες πολιτικές αποφάσεις.

Στην πολιτική και στη ζωή γενικότερα, πέρα από τη σκληρή δουλειά εξέχοντα ρόλο στην επίτευξη αποτελεσμάτων, παίζει και η χρονική στιγμή που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η διορατικότητα και η πολιτική αντίληψη, πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» μπορούν να είναι συστατικά μίας μεγαλύτερης εθνικής επιτυχίας.

Τώρα λοιπόν που η κοινωνία είναι με το μέρος αυτής της κυβέρνησης και «ήρεμη» από τις πολιτικές εντάσεις της προηγούμενης δεκαετίας, είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθούν ζητήματα που θα ενώσουν το λαό μας ακόμη πιο πολύ. Όπως της Εθνικής Στρατηγικής, της Υγείας και της Παιδείας. Είναι τρεις άξονες που θα ανοίξουν τη μεγάλη συζήτηση, πού θέλουμε ως Έλληνες να βρισκόμαστε τα επόμενα 5-10-20 χρόνια.

Η Εθνική Συναίνεση για την Εθνική Στρατηγική θα οριοθετήσει τον άξονα πολιτικής για το πώς θα συμπεριφερόμαστε ως χώρα στο μεγάλο παζλ των γεωπολιτικών αλλαγών, στην ευρύτερη Μεσογειακή ζώνη σε σχέση με τα ενεργειακά, τα οικονομικά και κυρίως σε σχέση με τις απειλές για την εδαφική, ιστορική και πολιτιστική μας ακεραιότητα.

Η Εθνική Συναίνεση για την Υγεία θα προσδιορίσει τον τρόπο που θέλουμε να παρέχουμε κοινωνική πολιτική και κυρίως τα πρωτόκολλα λειτουργίας μία κοινωνίας που πρέπει να εκμεταλλευτεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ευλογημένου τόπου και εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού, για να προλαμβάνει ασθένειες και να δημιουργεί προϋποθέσεις για ευεξία και ευημερία.

Η Εθνική Συναίνεση για την Παιδεία θα υποχρεώσει τους πάντες να σκεφτούν ποια είναι τα (νέα) επαγγέλματα του παρόντος και του μέλλοντος και συνεπώς ποια είναι τα εφόδια κοινωνικά και τεχνικά που πρέπει να έχει η εκάστοτε νέα γενιά, για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Είναι προφανές, πως μία τέτοια συζήτηση εμπλέκει και την Ανάπτυξη καθώς η Παιδεία είναι αυτή που δημιουργεί την ανθρώπινη τράπεζα δυναμικού που τροφοδοτεί την Ανάπτυξη κάθε χώρας.

Το timing συνεπώς για μεγάλες και γενναίες κοινωνικές αποφάσεις είναι εδώ και είναι τώρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη, μετά από μία δεκαετή εσωτερική αντιπαλότητα να μονοιάσει γύρω από μεγάλες ιδέες και οράματα που θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, στην απαραίτητη θωράκισή μας απέναντι σε ένα συνεχώς ευμετάβλητο περιβάλλον.

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα μεγάλα και τα μείζονα. Είναι η ώρα.

*Η Κατσιουγιάννη – Stridborg Μαρί είναι Οδοντίατρος DDS – MBA και υποψήφια βουλευτής Β’ Αθηνών με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2019

Sports in

Απίστευτες «μπηχτές» του Μπράουν για τον Παναθηναϊκό: «Είναι δειλοί, ασχολούνται μόνο με τους διαιτητές…»

Ο Λορέντζο Μπράουν δεν κρατήθηκε και άφησε αιχμές για τον Παναθηναϊκό και όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024