Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας : Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής

Δένδιας : Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής

Ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντηση με το Σέρβο ομόλογό του αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων, για την ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, μεταξύ αυτών και την  υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Δένδιας στηλίτευσε την συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Η δήλωση Δένδια

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Δένδιας, εκφράζει τη χαρά του που υποδέχθηκε τον κ. Dacic, σημειώνοντας ότι «οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ισχυροί και πηγάζουν από τη διαχρονική φιλία των λαών μας και την κοινή θρησκευτική, πολιτισμική μας παράδοση».

Συνεχίζοντας ο κ. Δένδιας, αναφέρει ότι : «σε πολιτικό επίπεδο, η άριστη σχέση των δύο χωρών επισφραγίστηκε από την 3η Συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εμβάθυνσης των πολυδιάστατων σχέσεων μας.

Επιπλέον, συζητήσαμε για την πανδημία του κοροναϊού και εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της, τόσο στις χώρες μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, επαναδιατύπωσα τη σταθερή στήριξη της χώρας μας.

Πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ένταξη στην ΕΕ θα προσφέρει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Και η Σερβία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ένταξης στην ΕΕ.

Αναφορικά με τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, επανέλαβα ότι η θέση της χώρας μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου, παραμένει αμετάβλητη, έως ότου επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.

Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε για την ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μιας συμφωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο διευθέτησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών, με αποτελέσματα αμοιβαία επωφελή, πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Τέλος, αναφέρθηκα στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», καταλήγει η γραπτή δήλωση του Νίκου Δένδια.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024