Για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας μιλά ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων IBNA, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Ο κ. Ντάτσιτς ευχαριστεί την Ελλάδα για την υποστήριξη και τη βοήθειά της κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του κοροναϊού και, όπως σημειώνει, μόνο από κοινού μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιες προκλήσεις.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας έχει στρατηγικό χαρακτήρα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την Ευρώπη.

«Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα της πανδημίας του ιού Covid-19 σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν και ότι φέτος πολλοί πολίτες μας θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, αλλά περιμένω και τους Έλληνες φίλους μας στη Σερβία», υπογραμμίζει ο κ. Ντάτσιτς, υπενθυμίζοντας πως οι δύο λαοί βρίσκονται πολύ κοντά.

Αναφέρει δε πως σε διμερές επίπεδο η στενή συνεργασία με την Ελλάδα επετεύχθη το Δεκέμβριο του 2019, όταν ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν τη Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Θεωρούμε την Ελλάδα πολύ σημαντικό υποστηρικτή των προσπαθειών μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντική η ελληνική θέση σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, διότι ως ένα κράτος με επιρροή στην περιοχή μας και στην Ευρώπη, η Ελλάδα συμμερίζεται τη θέση μας και αντιτίθεται στη μονομερώς διακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ντάτσιτς, το προσεχές διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών εταίρων.

«Ήμασταν έτοιμοι όλον αυτόν τον καιρό να συνεχίσουμε τον διάλογο και τώρα πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, οπότε περιμένω ότι σύντομα θα επαναλάβουμε τις συνομιλίες», επισημαίνει και προσθέτει πως «δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, πρέπει να τις προσεγγίσουμε όλοι μαζί, φυσικά χωρίς μονομερείς κινήσεις και με πλήρη ετοιμότητα για συμβιβασμό».

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της πανδημίας, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η Σερβία πολέμησε σκληρά ενάντια στην πανδημία και κέρδισε τη μάχη.

«Η κυβέρνησή μας αντέδρασε εγκαίρως και τακτικά ελάμβανε αποτελεσματικά μέτρα, βασιζόμενη κυρίως στις συμβουλές των ειδικών μας στον τομέα της υγείας. Στο τέλος αυτής της μάχης, κατά την οποία, δυστυχώς, υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μεταξύ των χωρών που έχουν πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα στον τομέα της δημόσιας υγείας», τονίζει.

Προσθέτει δε πως η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά οικονομικών μέτρων για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας, με το συνολικό πακέτο στήριξης να αγγίζει το 15% επί του ΑΕΠ.

Τέλος, όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές στη Σερβία στις 21 Ιουνίου, ο κ. Ντάτσιτς σημειώνει πως γίνονται μετά από τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία η Σερβία γνώρισε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη και επισημαίνει πως η κυβέρνησή του θέλει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο και την επόμενη ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr