Η πορεία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των έξι ανατολικών κρατών-μελών της Εταιρικής Σχέσης, ενόψει και της επικείμενης τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο ηγετών, εξετάστηκε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

«Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε την πορεία της πανδημίας στους ανατολικούς εταίρους μας και τη δυνατότητα συνδρομής της Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, συνδρομή η οποία αφορά τόσο χρηματοδοτική βοήθεια, όσο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους κρατικούς μηχανισμούς των χωρών αυτών αλλά και στην Κοινωνία των Πολιτών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης συζήτησαν την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των εταίρων τους, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την πορεία της συνεργασίας στην εφαρμογή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας, όπως τονίζει στη δήλωσή του, εκδήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να μεταφέρει την εμπειρία της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, συζήτησαν θέματα περιβάλλοντος, δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης των εκστρατειών παραπληροφόρησης, οι οποίες εμφάνισαν ιδιαίτερη έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Nα υπάρξει άρση των περιορισμών μετακίνησης σε χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού

Το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν για την ασφαλή λειτουργία του κλάδου των μεταφορών και του τουρισμού, καθώς και οι μηχανισμοί που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ενός νέου κύματος κρουσμάτων του ιού covid-19 συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της 2ης τηλεδιάσκεψης για την άρση των περιοριστικών μέτρων ενόψει επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε πως υπήρξε συναίνεση στο ότι θα πρέπει, βασιζόμενοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Μαΐου 2020, να υπάρξει άρση των περιορισμών μετακίνησης από και προς χώρες που εμφανίζουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του ιού covid-19, και να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του ιού στις τουριστικές περιοχές.

Επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα, ως άμεσα ενδιαφερόμενη για την επανεκκίνηση του τουρισμού χώρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, εφαρμόζει απαρεγκλίτως συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία όλων όσων διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα και να εξασφαλίσει τη μη διασπορά του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική προκειμένου να επιτύχουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τον κοινό μας στόχο και σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γράψτε το σχόλιό σας