Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας για την ιστορική συμφωνία με Ιταλία: Τα σύνορα της χώρας μεγάλωσαν

Δένδιας για την ιστορική συμφωνία με Ιταλία: Τα σύνορα της χώρας μεγάλωσαν

Για την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ελληνική διπλωματία δούλευε επί ένα χρόνο.

«Τα σύνορά μας μεγάλωσαν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο της χθεσινής ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο κ. Δένδιας,  θέλουμε να συμφωνήσουμε με όλους τους γείτονές μας. «Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πρώτη ήταν με τις ΗΠΑ και ήταν αμυντική συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το επόμενο βήμα, όπως είπε, είναι το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. «Υπάρχουν προσδοκίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο» τόνισε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Για την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, είπε ότι η ελληνική διπλωματία δούλευε επί ένα χρόνο.

«Σαράντα χρόνια προσπαθούσαμε κι έγινε τώρα… Νομίζω το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματα του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές είναι κάτι εξαιρετικό. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για την επίσκεψή του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου και το ενδεχόμενο συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Δουλεύαμε ένα χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα… Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν ‘’τουρκικό κάλο’’».

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κανείς μια αρχή».

Τυχόν συμφωνία με το Κάιρο, τόνισε ο κ. Δένδιας θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα, και λογικής ύπαρξης στο τουρκολιβυκή σύμφωνο, γιατί ήδη έχει πρόβλημα νομικής ύπαρξης, αποκαλύπτοντας ότι γι αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο «σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες». Για τους Τούρκους, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι εύκολο να υπόσχονται τα πάντα, δίνουν αέρα κοπανιστό.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο»

Η Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της, η Ελλάδα θα προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντά της.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, «η Τουρκία δε συνεργάζεται στο κάλεσμα για συζήτηση και επίλυση όλων των θεμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του ΣΑ του ΟΗΕ στο Κυπριακό».

«Τα εθνικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Η κύρια (ελληνοτουρκική) διαφορά είναι της υφαλοκρηπίδας» ξεκαθάρισε.
«H Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, αλλά πιστεύω ότι συμφέρον της Τουρκιάς είναι μια καλή σχέση με την Ελλάδα… Ευελπιστώ ότι κανείς από την τουρκική πλευρά δε θα λειτουργήσει παράλογα».

Για την Αγιά Σοφιά ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας, κιβωτός του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε την Τουρκία. «Ο Ατατούρκ ήθελε να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στο σύγχρονο κόσμο για αυτό έκανε την Αγία Σοφία μνημείο και γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθεί ο μνημειακός χαρακτήρας της» είπε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024