Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα 14 εκατ. ευρώ του ελληνικού λαού για το «εξυγιαντικό» VAR και ο κλοιός που σφίγγει

Τα 14 εκατ. ευρώ του ελληνικού λαού για το «εξυγιαντικό» VAR και ο κλοιός που σφίγγει

Παππάς, Βασιλειάδης και η κουστωδία της… εξυγίανσης με πρώτους-πρώτους τους Γραμμένο και Περέιρα, δεν μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια. Η δικογραφία για το σκάνδαλό με το VAR που έφτασε στην Βουλή θα φέρει απαντήσεις και κυρώσεις

Η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή κατά του τέως Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του τέως Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και… Διαστήματος Νίκου Παππά, με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά του κ. Σάββα Θεοδωρίδη για την ύπαρξη και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, με ειδικότερο αντικείμενο την προμήθεια του Συστήματος V.A.R. το 2019 δεν είναι αστεία υπόθεση.

Οι δύο τέως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διώκονται για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία και τους εμπλέκουν με συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και απεργάζεται κακουργηματική αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων.

Δύσκολα (ελαφρώς) τα πράγμα για τον κ. Παππά, δυσκολότερα για τον κ. Βασιλειάδη (ούτε βουλευτής δεν είναι). Τι τους καταλογίζεται; Η προμήθεια του Συστήματος V.A.R. για χρήση του από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ( τη Super League 1) με λεφτά του ελληνικού λαού, με κόστος υπερδιπλάσιο αυτού που το προμηθεύτηκαν άλλες χώρες και … λειψό, ελαττωματικό, κολοβό! Ανάπηρο!!

Οι δύο τέως υπουργοί, είτε επειδή κάποιοι τους έπεισαν «πόσο σημαντικό θα είναι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους ίδιους να πιστωθούν την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία V.A.R. στο ελληνικό ποδόσφαιρο», είτε επειδή οι ίδιοι διείδαν «μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία να συνδεθούν με μια τεχνολογική εξέλιξη κομβικής σημασίας» είπαν «ναι» και … φαίνεται πως την πάτησαν άσχημα.

Οι εισηγητές, την άποψη των οποίων αποδέχθηκαν, τους φόρτωσαν ένα Σύστημα χωρίς Γραμμή Οφ Σάιντ ( Offside Line) και χωρίς γραμμή Γκολ/όχι Γκολ ( Goal/No Goal Line), τους έπεισαν να το προμηθευτούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με όρους δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού και τους προσέφεραν λειψό τεχνολογικά, τεύχος διαγωνισμού.

Με άλλα λόγια τους έβαλαν να πληρώσουν δεκατέσσερα εκατομμύρια (14.000.000) ευρώ για ένα V.A.R. που είχε εφαρμογή στα μισά από όσα μπορεί και χρειάζεται να εφαρμοστεί σε ένα αγώνα. Από την ώρα που δεν μπορούσε να πιστοποιήσει το οφ σάιντ ( δεν είχε την τεχνολογία), ούτε αν η μπάλα ήταν γκολ ή όχι (ούτε αυτή την είχε) το ποσό που πληρώθηκε, μέσω διαγωνισμού της ΕΔΕΤ Α.Ε. είναι συγκλονιστικά σκανδαλώδες.

Δεν υπάρχει στον πλανήτη φίλαθλος ποδοσφαίρου που να διανοείται χρήση V.A.R. σε αγώνα που δεν μπορεί να δείξει αν ο ποδοσφαιριστής είναι σε θέση οφ σάϊντ ή αν η μπάλα μπήκε ή δεν μπήκε γκολ.

Σε απλά ελληνικά η προμήθεια αυτού του «ελληνικής εκδοχής V.A.R.» συνιστά κορυφαίο σκάνδαλο και η δικαιοσύνη έτσι το αντιμετωπίζει, όπως από την δικογραφία προκύπτει.

Ποιοί είναι αυτοί που έδωσαν στους δυο τέως υπουργούς τις προδιαγραφές για την προμήθεια του Συστήματος και στη συνέχεια την εγκατάσταση και τη λειτουργία του; Η Ε.Π.Ο. του «δικού μας ανθρώπου» κ. Γραμμένου και η ΚΕΔ/ΕΠΟ του κ. Μέλο Περέϊρα. Οι πιο επίσημοι συνομιλητές τους. Δηλαδή, ο ίδιος ο Περέϊρα, ο οποίος, όπως φαίνεται, γνώριζε άριστα τι πράττει και σε τι συμπράττει. Διότι αν δεν ρωτήθηκε η ΚΕΔ για τις προδιαγραφές, ποιος στο καλό ρωτήθηκε;
«Γουρούνι στο σακί» προμηθεύτηκε το ελληνικό δημόσιο και το πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Τι προμηθεύτηκε για δεκατέσσερα εκατομμύρια (14.000.000) ευρώ το ελληνικό δημόσιο; Έναν τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και ένα Σύστημα V.A.R. που, εκτός του ότι δεν είχε Offside Line και Goal/No Goal Line δεν «κούμπωνε» με τους επίσημους παρόχους τηλεοπτικού σήματος, που ήταν τρεις ( Forthnet/Nova, PAOK TV, ΕΡΤ) και δεν είχαν καμία υποχρέωση να εξυπηρετήσουν την εταιρεία που κέρδισε στον διαγωνισμό και διαχειρίζονταν το V.A.R. ή να την διευκολύνουν μες δικές τους Off Side Line/ Goal – No Goal Line.

Δεκατέσσερα εκατομμύρια (14.000.000) ευρώ, χρήματα του ελληνικού λαού κι όχι από τις τσέπες του Παππά και του Βασιλειάδη πήγαν στο βρόντο, επειδή, όπως φαίνεται, κάποιοι έδωσαν συνειδητά λειψά στοιχεία για τον διαγωνισμό.

Βέβαια, από την άλλη δεν μπορούσε ούτε να διανοηθεί κανείς που θα έφτανε το κόστος προμήθειας για ένα πλήρες και κανονικό Σύστημα V.A.R.

Για πόσους αγώνες ανά αγωνιστική περίοδο προμηθεύτηκαν ο Παππάς με τον Βασιλειάδη το V.A.R.; Για διακόσιους σαράντα έναν. Διακόσιους σαράντα του πρωταθλήματος και έναν ( τον τελικό) του Κυπέλλου.

Δηλαδή, για τον Γραμμένο και τον Περέϊρα οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί του Κυπέλλου δεν είχαν ανάγκη V.A.R. Οι άνθρωποι δεν έβαλαν τους αγώνες στη λίστα. Τι συνέβη μετά; Έτρεχαν να καλύψουν και τα ματς αυτά πληρώνοντας επιπλέον χρήματα στην εταιρία. Ούτε πέρασε από το μυαλό τους πως στα ημιτελικά του Κυπέλλου μπορεί να βρεθούν ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό κι η ΑΕΚ με τον Άρη!!!

Η σύγκριση με το κόστος προμήθειας ενός κανονικού, με όλες τις γραμμές και τις τεχνολογικές προτεραιότητες, Συστήματος V.A.R. από το γερμανικό Ποδόσφαιρο είναι… απωθητική. Μόλις πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ κόστισε στους «κουτόφραγκους» στη Γερμανία το πλήρες Σύστημα με όλες τις γραμμές και απολύτως συμβατό στη λειτουργία του με τον τηλεοπτικό πάροχο. Ο λόγος; Η αναζήτηση του κατάλληλου προμηθευτή, η διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία έγινε από ιδιώτες. Από τις ομάδες, δηλαδή, σε συνεργασία με την επαγγελματική Λίγκα.

Οι δικοί μας βρέθηκαν απέναντι σε ένα όμορφο κόλπο και ενέδωσαν. Ούτε καν το γεγονός ότι στον διαγωνισμό που στήθηκε είχε, στην ουσία, δικαίωμα μια εταιρεία να πάρει μέρος (η άλλη δεν είχε καν σχέση με ανάλογα συστήματα) δεν του υποψίασε. Ούτε ότι όλη η αγορά ήξερε μήνες πριν ποιος θα κερδίσει τον διαγωνισμό στάθηκε ικανό να τους δημιουργήσει βάσιμες αμφιβολίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι το ίδιο το V.A.R. χρησιμοποιήθηκε οργανωμένα, σχεδιασμένα και συνειδητά για να διαμορφωθούν αγωνιστικά αποτελέσματα. Αντί να είναι εργαλείο αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας κατάντησε, μέσα από τη χρήση του από ένα συγκεκριμένο σύστημα, να προκαλεί τις ομάδες και τους φιλάθλους, να γεννάει απαξιωτικά δημοσιεύματα και σχόλια, να εκδίδονται σκληρότατες ανακοινώσεις και να γίνεται εργαλείο υπονόμευσης της ομαλής ολοκλήρωσης των διοργανώσεων.

Έφτασε στο σημείο η ελληνική εκδοχή του «κολοβού V.A.R.» να γίνει αντικείμενο σχολιασμού με χείριστες αναφορές ακόμη και από τον Χέρμπετ Χούμπελ, εντεταλμένο εκπρόσωπο FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά τα όσα πρωτοφανή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έγιναν στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός!

Τώρα, το θέμα άνοιξε και δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν βγει όλη η αλήθεια στο φως. Παρέα με τον Γραμμένο και τον Περέϊρα ερευνώνται πλέον ο Χολέβας ( από δικηγόρος του Βασιλειάδη, υπάλληλος στη Νομική Υπηρεσία της Ε.Π.Ο. αρμόδιος για το V.A.R.), ο Κουκουλάκης ( εκπαιδευτής V.A.R.), οι διαιτητές του αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός και μια σειρά άλλοι «ανευθυνουπεύθυνοι» για ένα κορυφαίο σκάνδαλο.

Όλες οι λεπτομέρειες της προμήθειας, οι εισηγήσεις των δήθεν ειδικών, οι απουσίες από τον διαγωνισμό της Of Side Line και της Goal/No Goal Line, η συνειδητά χείριστη εκπαίδευση των διαιτητών, ο αριθμός των αγώνων, η απουσία των αγώνων Κυπέλλου από την προμήθεια θα έρθουν στο φως.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να μάθει ποιος έκανε τι, ποιος εισηγήθηκε τι και βρεθήκαμε ένα σύστημα υπέρ της ποδοσφαιρικής αξιοπιστίας να γίνει εργαλείο σε βάρος του Ολυμπιακού (κυρίως) και των «εκτός συστήματος Ε.Π.Ο.» ομάδων.

Το έργο τώρα ξεκινάει!

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024