Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αναβάλει την έγκριση της χρήσης του φαρμάκου Avigan —γνωστού επίσης με την ονομασία φαβιπιραβίρη—, το οποίο παράγει ο όμιλος Fujifilm Holdings Corp., για την αντιμετώπιση της Covid-19, διαδικασία που προβλεπόταν ότι επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο, μετέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ιάπωνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν το μήνα πως ήλπιζε ότι το αντιιικό φάρμακο θα εξασφάλιζε την έγκριση των ελεγκτικών φορέων και πιστοποίηση για χρήση εναντίον της Covid-19, αφού επαληθευόταν η αποτελεσματικότητά του και η ασφάλεια της χρήσης του.

Όμως, οι μετοχές της Fujifilm κατέγραψαν θεαματική πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν το Κιόντο μετέδωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δεν προσέφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι το Avigan είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πότε θεωρεί ότι θα λάβει έγκριση του ιαπωνικού οργανισμού φαρμάκων το σκεύασμά της.

Το ενδιαφέρον για το Avigan είχε αυξηθεί εκθετικά το Μάρτιο, όταν κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως φαινόταν ότι βοηθά ασθενείς να θεραπευτούν από την Covid-19.

Βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 16 κλινικές μελέτες με το σκεύασμα αυτό σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του Avigan, καθώς προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη ζητήσει από τη Fujifilm να τριπλασιάσει το εθνικό απόθεμα του φαρμάκου, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε το 2014 για περιπτώσεις βαριάς γρίπης, ενώ υποσχόταν πως θα προχωρήσει σε δωρεές ποσοτήτων του σκευάσματος αυτού σε άλλα κράτη, αν της το ζητούσαν.

Μέχρι σήμερα, εξαιτίας των παρενεργειών του, το Avigan δε διατέθηκε ποτέ εμπορικά.

Δεκάδες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για την Covid-19 και εμβολίων για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλον τον πλανήτη.

Ένα από τα υποψήφια εμβόλια είναι αυτό που αναπτύσσει η εταιρεία βιοτεχνολογίας και φαρμάκων AnGes Inc σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οσάκας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, η AnGes ετοιμάζεται να αρχίσει κλινική δοκιμή του εμβολίου αυτού τον Ιούλιο, πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, όπως προέβλεπε αρχικά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο