Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τις συνέπειες της ύφεσης

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τις συνέπειες της ύφεσης

Το παράθυρο ευκαιρίας για να προλάβουμε την όξυνση της κρίσης κλείνει» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών. Φαβορί για το Euro της ύφεσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Ν. Παππάς ενώ για ανοσία της αγέλης στην οικονομία μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης

Καθημερινός είναι ο «βομβαρδισμός» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για την ύφεση και την ανεργία.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών με αφορμή τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

«Τα στοιχεία του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” έδειξαν τον χειρότερο Απρίλιο όλων των εποχών, μετά τον χειρότερο Μάρτιο όλων των εποχών στην αγορά εργασίας. Οι δύο τελευταίοι μήνες είναι χειρότεροι και από τους αντίστοιχους μήνες του ζενίθ της ύφεσης τα έτη 2011-2012.

Την ίδια ώρα τριπλασιάστηκαν οι δυσμενείς μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση και την απασχόληση. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών ξεκίνησαν με θόρυβο. Το παράθυρο ευκαιρίας για να προλάβουμε την όξυνση της κρίσης κλείνει» τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Φαβορί για το «euro» της ύφεσης

Φαβορί για το «Euro» της ύφεσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Νίκος Παππάς.

«Η ανεπάρκεια των πολιτικών Μητσοτάκη οδηγεί την Ελλάδα σε ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις προβλέψεις της Κομισιόν που, όπως είπε, θέλουν την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στην ύφεση με 9,7% και την ανεργία με 20%.

Ο κ. Παππάς είπε ότι «αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη της τις πολιτικές που αναπτύσσονται ανά χώρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει» και καλό είναι ο κ. Σταϊκούρας να μιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συμφωνεί με την Κομισιόν για ύφεση 10%.

Αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που εκφράζει η οργανωμένη επιχειρηματικότητα, είτε μέσω δημόσιων παρεμβάσεων είτε μέσω των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί ο τομέας Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα «ανεπαρκή» εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων, την άμεση ενίσχυσή τους και την αδυναμία πρόσβασής στους στον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και τη συσσώρευση νέων βαρών.

Ο κ. Παππάς είπε ότι άμεση ενίσχυση 3 δισ. ευρώ συνολικά, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα αποτελέσει τον διακόπτη επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων με διατήρηση των θέσεων εργασίας». Επιπλέον απαραίτητη θεωρεί την αναμόρφωση του τρόπου παροχής των εγγυημένων δανείων, καθώς «φαίνεται ότι οι τράπεζες κρατούν αυτό το εργαλείο για τους πελάτες – «φιλέτο», οι οποίοι δεν έχουν και πρόβλημα πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα».

Ο κ. Παππάς συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει «από τη λογική ότι δεν θα βοηθηθούν επιχειρήσεις – «ζόμπι» οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα, όπως χυδαία αναφέρουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη». Σχολίασε ότι «αυτή είναι μια προσβλητική λογική για τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, η οποία αν επικρατήσει θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία».

Ανοσία της αγέλης στην οικονομία

Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο MEGA άσκησε κριτική στη «λογική κανονικότητας» που, όπως είπε, «προσπαθεί να καλλιεργήσει και στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «λογική ανοσίας της αγέλης που θα επιτρέψει τελικά μόνο στους λίγους και ισχυρούς να επιβιώσουν».

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ύφεση ύψους 9,7%, μίλησε για «πολύ μαύρη εικόνα για την ευρωπαϊκή και ιδίως για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και την ανεργία».

Συμπλήρωσε ότι η ίδια η Κομισιόν προβλέπει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αφανισμό.

Αφού επέκρινε την κυβέρνηση ότι «πορεύεται χωρίς συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, την κάλεσε να απαντήσει με ποια μέτρα θα την αντιμετωπίσει.

«Με τα ίδια εργαλεία που σχεδίαζε όταν στην αρχή της πανδημίας μιλούσε για ύφεση 0%; Να δούμε αν το υπουργείο Οικονομικών θα διαψεύσει τον κ. Μητσοτάκη που προ ημερών μίλησε για ύφεση 10%, όπως διέψευσε και την Κομισιόν», σχολίασε.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024